FORNØYD: Leder i Målselv viltnmend, Jørn Larsen (t.v.), er fornøyd med at 300 dyr ble felt under fjorårets jakt. Her sammen med nestleder Tor Eriksen ved ei tidligere anledning. Foto: Toril F. Ingvaldsen (Arkiv)
FORNØYD: Leder i Målselv viltnmend, Jørn Larsen (t.v.), er fornøyd med at 300 dyr ble felt under fjorårets jakt. Her sammen med nestleder Tor Eriksen ved ei tidligere anledning. Foto: Toril F. Ingvaldsen (Arkiv)

Fornøyd med fjorårets jakt

MÅLSELV: Viltnemda er godt fornøyd med 300 felte dyr under fjorårets jakt. I år skal det vurderes hvorvidt kommende tildelinger skal reduseres.

Publisert Sist oppdatert

For jakta 2018 var det tildelt 377 dyr fordelt på 77 jaktfelt og val i Målselv kommune. Før jaktstart sa leder i Målselv viltnemnd, Jørn Larsen, at de regna med at opp mot 300 dyr ville bli skutt i løpet av jakta. Tirsdag denne uka hadde de et oppsummeringsmøte som viste at nøyaktig 300 dyr ble felt. 86 av disse var kalver og 214 var ungdyr og voksne elger.

– Vi er veldig fornøyd med avskytinga. Ei avskyting bør ligge mellom 72 og 82 prosent av tildelinga, og her ligger avskytinga på 79,5 prosent. Det tyder på at vi har tildelt riktig, sier Larsen.

Viltnemda opplevde til sammen 26 ulike hendelser i løpet av jakta. Blant annet ble kalver på litt over 30 kilo felt. Larsen forklarer at lengre sør i landet er det ei forholdsvis normal vekt, men at kalvene i vårt område har ei gjennomsnittsvekt på 70 kilo.

– Det tilsier at det bare er bein og ikke noe kjøtt. De er sannsynligvis veldig sent født og ville slitt gjennom vinteren, sier Larsen.

Disse ble kassert som skrapdyr i likhet med ei elgku som gikk med betennelse i kroppen, sannsynligvis fordi hun har brukket en fot ei stund tilbake i tid. Viltnemda fikk beskjed av jaktfeltene som hadde skutt dyrene, og de fikk tildelt nye dyr på kvota.

– De gjorde sin plikt i å avslutte dyrenes lidelser, sier Larsen.

Ønsker færre påskytinger

I løpet av jakta ble det rapportert inn 17 påskytinger. Tre av gangene har kommunen måtte trå inn og gjøre et offentlig ettersøk.

– Vi ligger for høyt på påskytinger enda. Prosenten går nedover, men det kan fortsatt bli bedre, slår viltnemndslederen fast.

Den siste elgen ble felt 21. desember, men Larsen opplever at det er lite dyr som er felt etter 5. november. Han forklarer at lyset i desember er langt ifra optimalt for de som er ute og jakter. Til tross for at det var ei rekordstor kvote som ble tildelt i fjor, ble det felt ett dyr mindre enn i 2017. Under tirsdagens oppsummeringsmøte diskuterte viltnemda sammen med driftsplanrådet om dette betyr at toppen er nådd og at man kan begynne å se på en liten reduksjon i kommende tildelinger. En slik avgjørelse blir imidlertid ikke tatt før tallene fra hele regionen er klare.

– Isolert sett så må vi se på tallene i nabokommunene. Om de har en nedgang på felt elg og sett elg, så betyr det kanskje at trykket på trekkelgen blir lavere. Da blir det stående igjen mindre elg i Målselv på returfarta, sier Larsen.

Tar hensyn til påkjørsler

Larsen beskriver samarbeidet med driftsplanrådet som unikt. Rådet består av jegere som gir viltnemda et innblikk i hvordan tilstanden er på de ulike stedene i hele kommunen.

– Tildelinga er ikke noe vi bestemmer på egenhånd. Vi hører mye på de som er jegere i kommunen, sier han.

Tildelinga for årets jakt skal være klar til 15.juni, og en eventuell reduksjon skal først diskuteres sammen med nabokommunene. Selv om 300 dyr er felt i 2018, tas også de dyrene som er påkjørt med i beregninga når tildelinga skal bestemmes.

– Dødeligheta på elg er adskillig mye høyere, vi kan plusse på 30-40 dyr ekstra. Slike tall har vi også med i våre beregninger, og om det er kalver eller produksjonsdyr som blir påkjørt. Det er mye som ligger bak, forklarer Larsen.

Powered by Labrador CMS