DUSK: Gardisthatter med dusk er blant varene Forsvaret har brukt unntaksbestemmelser for å kjøpe inn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DUSK: Gardisthatter med dusk er blant varene Forsvaret har brukt unntaksbestemmelser for å kjøpe inn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forsvaret erkjenner brudd på anskaffelsesloven

Forsvaret brukte unntaksbestemmelser for å kjøpe inn varer uten anbud, men innrømmer nå at de ikke hadde grunnlag for dette i flere av tilfellene.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, dette innebærer brudd på anskaffelsesloven, skriver kommunikasjonssjef Hans Meisingset i Forsvarets logistikkorganisasjonen (FLO) i en epost til Forsvarets forum.

Bakgrunnen er at Forsvaret har slitt med dårlig tilgang på personlig bekledning og utrustning. For å bøte på problemet raskt, har de gjort hasteinnkjøp uten å gjennomføre anbudsrunde og konkurranse. En av betingelsene for slike innkjøp er at materiellet som kjøpes inn, er «uunnværlig for forsvarsformål».

Blant varene som er kjøpt inn på denne måten, er et infanterimerke som leveres ut til soldater etter et gjennomført løp på tolv kilometer med fire poster og orientering underveis.

Ronny Angeltvedt, som er direktør for FLO Forsyning, skriver følgende i en epost til Forsvarets forum:

– Hva gjelder interne prosesser og rutiner, herunder instruksverk, ser FLO at det mangler en søknad til Forsvarsdepartementet. Slike formalfeil er beklagelige, men kan forekomme i store og kompliserte anskaffelsesprosesser.

Forsinkede prosjekter og utgåtte rammeavtaler er to av årsakene til at FLO har gjennomført hasteinnkjøp for nærmere en halv milliard.

Powered by Labrador CMS