Forsvaret i ei ny tid

Publisert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Den internasjonale situasjonen preges i dag av konflikter og motsetninger i større skala enn hva som har vært tilfelle etter den kalde krigens slutt. I vårt relativt fredelige Europa fikk vi en alvorlig vekker da vår nabo Russland angrep selvstendige Ukraina i den åpenbare hensikt å overta landet. 

Med bakgrunn i en ytterst tvilsom historieforståelse hevder Putin sågar at Ukraina ikke er noe eget land. Globalt er vi dessverre nødt til å innse at antall demokratier har gått tilbake, og at autoritære styresett nå er i flertall. For Venstre er det viktig å framheve de liberale demokratiers verdi som styreform og verne om disse. Nasjonen skal sikres, og innbyggerne skal kunne føle trygghet. 

Stilt overfor autoritære regimer som militært invaderer selvstendige land, må vi øke nasjonal egenevne til forsvar av Norge og foreta en betydelig oppgradering av Forsvarets utstyr, i tråd med den siste Forsvarsanalysen fra FFI. Medlemskapet i NATO er grunnpillaren. Det er viktig at vi nå oppfyller vår forpliktelse her all den tid et aggressivt regime i øst har gått for en formidabel økning av sitt militære budsjett. Norsk økonomi tåler at vi oppnår 2 prosent-målet før 2026, og Ukraina-støtten må holdes utenfor. 

Målselv Venstre vil særlig framheve nordområdenes betydning i forsvarssammenheng. En styrking av luftvern og langtrekkende våpensystemer i tilknytning til våre viktigste forsvarsinstallasjoner i nord er tvingende nødvendig. Det samme gjelder vår evne til overvåking av kyst - og havområder. Det er bortimot en skandale å måtte vente bortimot fem år før det kommer operative maritime helikopter til fregattene og Kystvakten.

Målselv Venstre mener at ny langtidsplan for Forsvaret må vektlegge strakstiltak og økt satsing på Forsvaret generelt, med særlig satsing på å styrke kapasiteter for overvåking og forsvar av hav og land i nordområdene.

Powered by Labrador CMS