ÆRVERDIG BYGG: Øverbygd kirke fra 1867 er det eldste kirkebygget i Målselv. Søndag skal FN-dagen markeres i kirka under en sivil-militær gudstjeneste. Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)
ÆRVERDIG BYGG: Øverbygd kirke fra 1867 er det eldste kirkebygget i Målselv. Søndag skal FN-dagen markeres i kirka under en sivil-militær gudstjeneste. Foto: Morten Kasbergsen (arkiv)

Forsvaret inntar Øverbygd kirke

MÅLSELV: For første gang på mange år skal det søndag arrangeres en sivil-militær gudstjeneste i Øverbygd kirke.

Publisert Sist oppdatert

Forsvaret er sterkt representert i Øverbygd gjennom Skjold leir. Nå ønsker Øverbygd menighetsråd å ta opp igjen en gammel tradisjon med sivil-militære gudstjenester i ærverdige Øverbygd kirke.

- Det er et godt sivil-militært samarbeid på mange ting i Øverbygd. Nå synes vi det er på tide å få et ordentlig og godt samarbeid på det kirkelige. Det betyr ikke at vi har hatt et dårlig samarbeid, men vi har ikke hatt felles gudstjeneste i Øverbygd kirke på mange år, forteller prost Gunn Elvebakk i Indre Troms prosti.

Det var Øverbygd menighetsråd som tok initiativ til gudstjenesten. Menighetsrådet har medlemmer som både jobber og har jobbet i Forsvaret. Med tanke på Forsvarets posisjon i bygda, kom menighetsrådet fram til at det er naturlig å utvide samarbeidet også innenfor kirka. Det gjorde at prosten og feltprest Audun Norman i Skjold leir snakket sammen og ble enige om å avholde en felles gudstjeneste.

- Audun Norman har vært feltprest i mange år. Han har tidligere stilt opp hvis vi har hatt behov for prestevikar, sier Elvebakk.

Spesiell gudstjeneste

Det er feltpresten og prosten som har ansvaret for selve gudstjenesten, mens menighetsrådet og Forsvarets presteassistenter inviterer til kirkekaffe etter gudstjenesten. Det blir ellers solosang av Tonje Grimstad og øvrig deltakelse fra både Forsvaret og menighetsrådet.

- Ettersom det er vi som inviterer Forsvaret inn i vår kirke, er det feltpresten som skal holde preken. Vi håper at folk har lyst til å delta i en spesiell gudstjeneste. Dette kommer til å bli bra, forteller Gunn Elvebakk.

Det er ikke noe nytt at kirka i Målselv samarbeider med Forsvaret om gudstjenester. I Heggelia kapell på Bardufoss deler kirka og Forsvarets prester på å ha ansvaret for gudstjenestene. Prosten utelukker ikke at gudstjenesten i Øverbygd kirke søndag kan føre til flere sivil-militære gudstjenester i den øvre delen av kommunen.

- Jeg er spent. Hvis dette fungerer godt og folk synes det er fint, kan vi utvide samarbeidet til å gjelde spesielle dager hvis det er ønskelig.

Markerer FN-dagen

Feltprest Audun Norman ser fram til å innta Øverbygd kirke. Ifølge han var det tidligere en tradisjon med samarbeid mellom de sivile og militære prestene i Øverbygd. Forsvaret har et eget kapell til sitt personell i Skjold leir.

- De militære prestene har ansvaret for både vernepliktige og ansatte i Forsvaret. Nå skal det bli fint å også kunne bidra litt sammen med de sivile på gudstjenestefronten, sier han.

Under søndagens gudstjeneste blir FN-dagen markert på forskudd. FN-dagen er egentlig 24. oktober, men allerede søndag 13. oktober blir dagen tema for gudstjenesten i Øverbygd kirke. Da vil tekstene handle om det å være medmenneske og å sørge for at det er bra på jorda.

Powered by Labrador CMS