Forsvaret på rette vei?

Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret (illustrasjon)
Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret (illustrasjon)

«Nå etter snart med 8 år med høyre-taktstokken i FD, må det være lov å forvente mer operativitet av skattepengene våre.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

De av oss som var til stede i Istindportalen tirsdag kveld fikk høre en meget engasjert og dyktig foredragsholder i forsker og oberstløytnant Tormod Heier fra Forsvarets høyskole.

Selv for en gammel offiser – og fersk lokal Senterparti-politiker som meg, med interesse for forsvarshistorie, var det faktisk mye «gammelt nytt» å lære. Det vil si historie rette etter krigen, og om prosesser før vi havnet i Nato. Samt man fikk bekrefte at det blant annet Sp har hevdet i den forsvarsdebatten som har rast de siste årene, absolutt holder vann, også fra et vitenskapelig og faglig perspektiv.

At daværende forsvarsminister K. Krohn Devold og da ny forsvarssjef H. Bruun Hanssen, «allerede» i 2013 oppdaget at vi hadde redusert Forsvaret til under det minimum det burde være. Da må det neste være lov å spørre hva den fortsatt høyrestyret regjeringen har gjort de siste 7 årene for å rette på det manglende volum? Flere hadde påpekt dette, både noe med uniform på, noen uten – og andre med denne i skapet.

Penger er sprøytet inn forsvarsbudsjettet på en slik måte, at dette neste er doblet de siste 20-25 år. Men, hvilke forsvarseffekter har disse gitt? Vel, man vil i nevnte periode, og den kommende, hvis eksisterende planer følges, ha klart å legge ned 4 av 5 operative flystasjoner i nord, noe som er med på å skape et annet større seriøst internasjonalt problem: Vi har laget vakuum i balansen i nordområdet!

At vi har forsøkt å tette dette vakuum med å invitere flere av våre allierte, da spesielt USA, til å fylle dette, har naturlig nok skapt reaksjoner fra vår store nabo i nordøst. Man behøver ikke å ha doktorgrad i faget for å skjønne at dette er uklokt, men det er greit når en med dette understreker «faren» ved nettopp en slik politikk.

Hvordan har så vår Høyre-dominerte regjering tenkt å løse de utfordringer ved manglende forsvarsevne som er blitt skapt i Norge, spesielt i nord? Jo, som nevnt, 4 – av 5 operative flystasjoner legges enten ned – eller mister sine operative kapasiteter. Man flytter de aller fleste jagerflyene til Sør-Norge, det samme gjelder den taktiske helikopterstøtten/339 skv til Brig. N, og de maritime flyene er på veg «sørover», de også. Dog ikke så langt, men til en flaskehals av en flyplass, som ALLE luftoperative fagfolk har stilt store spørsmål med. At man i tillegg driver og flytter på – og/eller legger de aller fleste av Luftforsvarets stasjoner, og driver å bygge opp de nedlagte, tilsier en enorm ressurssløsing, som helt klart kommer til å gå på bekostning av både mannskapsressursers- og kompetanse, eller operativ kapasitet. I tillegg uthuler man den lille hæren vi har, ved å involvere denne i diverse engasjement, noen heller tvilsomme, langt utafor Norges grenser. Den samme lille hæren deler igjen opp i ytterligere biter, for å fordeles internt i kongeriket.

Heldigvis har Senterpartiet vært et de klareste partier på – og utafor Stortinget, med å være kritisk til de fremlagte langtidsplaner (LTP). Denne ble med støtte av en samlet opposisjon på tinget sendt i retur.

For nå etter snart med 8 år med høyre-taktstokken i FD, må det være lov å forvente mere operativitet av skattepengene våre, og at man snur, og forsøker å tette det hullet i styrkeballansen i nord, som de selv har laget. Dette ved å flytte flere operative kapasiteter nordover igjen, primært dit de hører hjemme, og våre alliert forventer å finne de, når de kommer på besøk.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS