FÅR NÆRVARME: Forsvarsbygg skal snart kvitte seg med alle oljefyrene på Bardufoss flystasjon. Fra 2019 skal også byggene på flyplassida av rullebanen varmes opp av sirkulerende varmt vann fra en ny energisentral. (Arkivfoto: Terje Tverås)
FÅR NÆRVARME: Forsvarsbygg skal snart kvitte seg med alle oljefyrene på Bardufoss flystasjon. Fra 2019 skal også byggene på flyplassida av rullebanen varmes opp av sirkulerende varmt vann fra en ny energisentral. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Forsvarsbygg satser miljøvennlig

MÅLSELV: Det skal etableres en energisentral som skal varme opp 13 bygg på Bardufoss flystasjon. Den skal ferdigstilles tidlig i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsdepartementet godkjente prosjektet i slutten av mars. Energisentralen skal bygges for å oppfylle regjeringas krav i klimaforliket om utfasing av fossil fyringsolje i alle statlige bygg innen 1. januar 2020.

– Vi planlegger å lyse ut en entreprise på etablering av energisentral for å inngå kontrakt på kjøp av sirkulerende varmt vann over de kommende 20 årene, forteller prosjektsjef tidligfase i Forsvarsbygg utvikling nord, Jon Fløgstad.

Entreprisen vil bli lyst ut en av de kommende ukene. Selskapet som etablerer energisentralen kan også selge sirkulerende varmt vann til sivile aktører under visse forutsetninger som vil bli avtalt hvis det blir aktuelt.

2000 meter rør

Forsvarsbygg planlegger videre å lyse ut en entreprise på etablering av om lag 2000 meter nærvarmerør for å føre sirkulerende varmt vann til det enkelte bygg. Denne entreprisen forventes utlyst i fjerde kvartal i år.

– Det er 13 bygg som er berørt, inkludert Forsvarets terminal, godsterminalen, kontrolltårnet, den nye brannstasjonen, forlegninger og diverse bygg for drift og vedlikehold, sier Fløgstad.

Når prosjekter er ferdigstilt tidlig i 2019 vil alle permanente bygg på Bardufoss flystasjon, i Bardufoss leir og i Heggelia leir være oppvarmet av miljøvennlige energikilder.

De 13 byggene som nå skal få nærvarme, ligger alle på flyplassida av rullebanen. De fire helikopterhangarene på motsatt side av rullebanen blir varmet opp av energisentralen som nå er bygd i Bardufoss leir.

En sivil aktør skal altså bygge energisentralen og selge sirkulerende varmt vann til Forsvaret. Jon Fløgstad mener det er en fordel at selskapet som får entreprisen, står fritt til å tilby nærvarme til sivile aktører i området fra samme sentral, og da primært til næringsvirksomhet.

– Vi kommer til å stille et område disponibelt til selskapet for bygging av energisentralen. Men hvis aktøren ønsker å plassere sentralen på et annet sted, vil vi være imøtekommende på det, sier han.

Forsvarsbygg ønsker selv å eie varmerørene som skal legges ned på militært område. Derfor blir det en egen entreprise på det oppdraget.

Powered by Labrador CMS