MESSA: Ifølge brev fra Forsvarsbygg til SP Maskin datert 6. november, stod mannskapsmessa (bildet) direkte over det området hvor bygningsavfallet ble påtruffet. Messa hadde et areal på 1589 kvadratmeter. Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)
MESSA: Ifølge brev fra Forsvarsbygg til SP Maskin datert 6. november, stod mannskapsmessa (bildet) direkte over det området hvor bygningsavfallet ble påtruffet. Messa hadde et areal på 1589 kvadratmeter. Foto: Morten Kasbergsen (Arkiv)

Forsvarsbygg ut med millionkrav mot SP Maskin

MÅLSELV: Den gamle mannskapsmessa fra 1962 på Bardufoss flystasjon ble revet i 2011. Nå krever Forsvarsbygg erstatning fra SP Maskin under påstand om at de rettstridig gravde ned urene masser på stedet og tildekket de.

Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter seniorrådgiver og advokat, Pål Henrik Løftingsmo, i Forsvarsbygg. Utover det ønsker han ikke å si så mye om saken.

– Vi venter på svar om de er enig eller ikke, sier advokaten.

Ifølge et brev fra Forsvarsbygg, ved Pål Henrik Løftingsmo, til SP Maskin datert 6. november, stod mannskapsmessa direkte over det området hvor bygningsavfallet ble påtruffet. I brevet heter det at det framstår som åpenbart at avfallet skriver seg fra rivearbeidet som SP Maskin utførte i 2011, og at avfallet må være gravd ned med vilje. I sommer avviste SP Maskin i korrespondanse med Forsvarsbygg, at de har gravd ned avfall i grunnen på Bardufoss flystasjon.

«Store mengder forurenset masse»

På spørsmål fra Nye Troms om SP Maskin kjenner seg igjen i påstanden fra Forsvarsbygg, svarer daglig leder Steinar Pedersen følgende:

– Det stemmer ikke. Det har vært der fra tidligere. Vi har en rekke bilder og dokumentasjon på at det har vært der fra før vår tid.

Ifølge brevet fra Forsvarsbygg er det snakk om store mengder, nærmere bestemt 396 000 kilogram levert forurenset masse. Forsvarsbygg mener det ikke finnes noen alternativ forklaringsmodell enn at SP Maskin er ansvarlig. «Det vises også til tilsvarende saker på Skjold og Heggelia hvor SP Maskin har gjort akkurat det samme og forholdene er erkjent», står det i brevet fra Forsvarsbygg. SP Maskins daglige leder mener heller ikke denne påstanden stemmer, og at det ikke er slik som Forsvarsbygg framstiller det.

– Vi har advokat som svarer på den påstanden, sier Pedersen.

«Ulovlig»

Grunnlaget for søksmålet er altså at SP Maskin, ifølge Forsvarsbygg, på Bardufoss flystasjon istedenfor å fjerne urene masser bestående av hovedsakelig betong og armeringsjern fra byggeplassen, rettstridig gravde disse ned på stedet og tildekket de.

«Dette er en ulovlig forurensning og erstatningsbetingende som en mangelsak eller et erstatningskrav i eller utenfor kontrakt», står det i brevet fra Forsvarsbygg.

SP Maskin holder til i Harstad, men driver med alt fra mindre til større prosjekter over hele Nord-Norge. De har drevet med miljøsanering, riving, betongknusing og flising sia 2003. På hjemmesiden til firmaet står det at de legger stor vekt på riktig avfallshåndtering, med fokus på best mulig kildesortering og mest mulig gjenbruk. Der står det også at avfall som de sanerer sendes til godkjente mottak for riktig behandling.

Erstatning og søksmål

På bakgrunn av påstanden er det fra Forsvarsbygg fremmet et erstatningskrav på over en million kroner. Erstatningskravet gjelder Forsvarsbygg sine direkte utgifter i form av endringsarbeider som entreprenøren Norsk Industrirør måtte utføre. Det er i hovedsak kostnader til innlevering av bygningsavfallet som ble påtruffet i grunnen. I brevet tas det videre forbehold om å øke erstatningskravet for å ta høyde for egne kostnader, fratrekk i opprinnelig kontrakt og andre mulige tapsposter. I en rettslig prosess vil også saksomkostninger påløpe. Forsvarsbygg tar også forbehold om å sanksjonere forholdet på annen måte. Søksmålet kan unngås fra Forsvarsbygg sin side dersom SP Maskin betaler beløpet på over en million kroner til Forsvarsbygg innen den 22. november, heter det i brevet. Eventuelt kan de erkjenne fullt ansvar for forholdet innen samme frist og anmode om en betalingsavtale. Seniorrådgiver og advokat Pål Henrik Løftingsmo i Forsvarsbygg bekrefter at de mandag 2. desember enda ikke har fått svar fra SP Maskin. Daglig leder Steinar Pedersen ble spurt av Nye Troms om SP Maskin vil gå rettens vei.

– Det er ikke aktuelt å betale beløpet, så i verste fall går vi rettens vei, svarer han.

Powered by Labrador CMS