FIKK MEDHOLD: Grunneieren fikk medhold, og nå må Forsvarsdepartementet sørge for at kabelkiosken fjernes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FIKK MEDHOLD: Grunneieren fikk medhold, og nå må Forsvarsdepartementet sørge for at kabelkiosken fjernes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forsvarsdepartementet tapte sak mot grunneier i Målselv

MÅLSELV: I 2003 satt Forsvaret opp en kabelkiosk på ei tomt i Målselv. Nå har Senja tingrett dømt Forsvarsdepartementet til å fjerne den innen seks måneder.

Publisert Sist oppdatert

En grunneier i Målselv har saksøkt staten ved Forsvarsdepartementet for å ha satt opp en kabelkiosk på eiendommen uten bindende avtale. Det er femten år siden grunneieren ble kontaktet av Forsvaret som ønsket å sette opp en kabelkiosk på eiendommen hans.

På slutten av 60-årene ble det skilt ut to tomter fra eiendommen, som ikke fremgår av offentlige kart. Disse tomtene skal ha tilhørt Telenor. Da Forsvaret sendte avtale om kabelkiosken til grunneier, underskrev grunneieren den samtidig som han la til noen tilføyinger. Blant annet opplyste han at grensene ikke kommer fram av kartet, og at han derfor er usikker på om kabelkiosken ble stående på hans eiendom.

Det var ingen ytterligere korrespondanse etter dette, og i 2003/2004 ble kabelkiosken oppført.

Trodde Telenor hadde avtale

I 2014 kjøpte grunneier de to utskilte tomtene fra Telenor, og grunneier oppdaget at kabelkiosken sto på en av disse tomtene. Ved henvendelse til Telenor, ble det ikke funnet noe avtale om oppføring av kabelkiosk mellom dem og Forsvaret angående oppføring av kabelkiosken. I 2016 skrev Forsvaret under på avtalen med påføringer som grunneieren sendte nesten 13 år tidligere.

Grunneieren har likevel saksøkt Forsvarsdepartementet med påstand om at det ikke forekom en bindende avtale om kabelkiosken i 2003. Dette fordi grunneieren ikke var eier av tomta da kabelkiosken ble etablert på den. Senja tingrett er enig med grunneier at det ikke ble inngått bindende avtale i 2003, da det ikke var samsvar mellom tilbud og aksept.

«(…) de påføringene (grunneier) gjorde for hånd i avtaleutkastet, sammen med de opplysningene som fremkom i oversendelsesbrevet, er tilstrekkelige endringer til at aksepten var uoverensstemmende med tilbudet», skriver de i dommen.

Må fjerne alt

Retten har også lagt til grunn at grunneier ikke ønsket å forføye over en annens eiendom, og at staten ville risikere å inngå avtale med feil grunneier.

«Det er ikke anført, og foreligger heller ingen holdepunkter for at staten inngikk avtale med Telenor om å få anlegge kabelkiosk, kablingskum og kabelgrøfter», skriver Senja tingrett.

Forsvarsdepartementet er pålagt å fjerne kabelkiosken, koblingskummen, kabler og alle synlige spor etter disse innen seks måneder etter forkynnelsen. Tingretten slår også fast at de ikke har rett til vei over eiendommene. Staten må også betale grunneier 153 525 kroner i sakskostnader. Forsvarsdepartementet kan anke saken innen én måned etter forkynnelse av dommen.

Powered by Labrador CMS