KRIGSHISTORIE: Alf R. Jacobsens foredrag «Fra 9. april til 8. mai» skal holdes i Setermoen leir og Istindportalen. (Pressefoto)
KRIGSHISTORIE: Alf R. Jacobsens foredrag «Fra 9. april til 8. mai» skal holdes i Setermoen leir og Istindportalen. (Pressefoto)

Forteller krigshistorie på veterandagen

BARDU: 8. mai kommer forfatter Alf R. Jacobsen for å fortelle om vår nære krigshistorie. Foredraget skal holdes både i Bardu og Målselv.

Publisert Sist oppdatert

Det er i forbindelse med Forsvarets arrangement på veterandagen at den anerkjente forfatteren og tidligere «Brennpunkt»-redaktøren skal holde sitt foredrag. «Fra 9. april til 8. mai» blir en vandring i vår nære krigshistorie; felttoget ved Narvik. Publikum får høre om den utviklingen og de erfaringene som ble gjort av Narvik-felttoget både fagmilitært og politisk. I tillegg forteller Jacobsen om de krevende forholdene soldatene hadde under krigen, og han vil trekke linjer til den kalde krigen og krigene som det norske Forsvaret har vært med i de siste tiår.

– Vi kjenner han som en veldig kunnskapsrik, allsidig og god forteller. Det blir veldig spennende å se hvordan han trekker dette fram, sier oberstløytnant Stig Magne Hagen.

I foredraget kommer Jacobsen inn på helter og syndebukker, og gir nye perspektiver på aktørene general Carl Gustav Fleischer og Pierse Mackesy og konflikten med Lord Kork. Publikum får også høre om strategiske planer og krig i fjellene med de nordnorske soldatene i 6. divisjon, som var dyktige skiløpere og skyttere.

For alle

Hagen er ikke i tvil om at det blir et interessant foredrag.

– Det som er litt unikt med Alf R. Jacobsen er hans evne til å gå dypt inn i kildene. Han har en analytisk sammensetning av de kildene han har, noe som gjør at hans bøker blir spesielt interessante, sier han.

Foredraget holdes på ettermiddagen i Setermoen leir og tidlig kveld i Istindportalen. Hagen understreker at foredraget er tilpasset et publikum med forskjellig interesse og kunnskap om den nordnorske krigsinnsatsen.

Han har for vane å provosere og har en egenskap til å sette spørsmålstegn ved en del oppleste sannheter.

– Vi har bedt han om å adressere sitt foredrag slik at det ikke bare favner de krigshistorisk interesserte, men også de yngre veteranene som nylig har vært i tjeneste. Det er også spesielt viktig at vi inkluderer de sivile på en slik dag, de er en like stor målgruppe, sier Hagen.

Han håper at også ungdom tar seg tid til å komme på foredraget for å høre om den nære krigshistoria. Hagen har stor tro på at Jacobsen vil fenge også dem.

– Han har for vane å provosere og har en egenskap til å sette spørsmålstegn ved en del oppleste sannheter. Han kan sette dem inn i en ny kontekst slik at man forstår sammenhengen på en annen måte. Det blir nok et veldig spennende foredrag, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS