HAR FORTSATT STORLAKS: En ny rapport viser at oppdrettslaks påvirker storlaksen. Leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, Odd-Helge Utby, har enn så lenge ikke merket reduksjon av storlaks i Målselva. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)
HAR FORTSATT STORLAKS: En ny rapport viser at oppdrettslaks påvirker storlaksen. Leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, Odd-Helge Utby, har enn så lenge ikke merket reduksjon av storlaks i Målselva. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)

Fortsatt liv i storlaksen

MÅLSELV: Forskning viser at gener fra rømt oppdrettslaks gir færre storlaks. I Målselva merkes det lite at oppdrettslaksen påvirker storlaksen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM), Odd-Helge Utby, viser genprøver som er tatt av målselvlaksen, at den er påvirket av oppdrettslaks. Ifølge Vitenskapelig råd for lakseforvaltning (VRL) sin siste temarapport, «Klassifisering av 148 laksebestander etter kvalitetsnorm for villaks», kommer Målselva dårlig ut når det gjelder god kvalitet på laksen. Selv om høstingspotensialet er svært godt, er den genetiske integriteten og kvalitetsnormen klassifisert som svært dårlig. Samtidig har Norsk institutt for naturforskning (NINA) publisert en studie som slår fast at gyting mellom rømt oppdrettslaks og villaks påvirker biologiske egenskaper og fører til sårbare laksebestander. Grunnen til at oppdrettslaksen påvirker storlaksen, er at hannlaks med høy genetisk påvirkning ofte blir kjønnsmoden etter bare én vinter. Dette gjør at den ikke vokser seg stor før gyting. Selv om målselvlaksen er påvirket av oppdrettslaks, synes Utby det er vanskelig å si om det har påvirket storlaksen.

– Det som er litt kinkig i henhold til storlaks, er at det i 2016 var mye storlaks som gikk opp fisketrappa, sier han.

Av de 500 laksene som gikk opp trappa i fjor, var cirka 100 av dem over én meter lange. 50 av disse var rundt 120 centimeter, og den største laksen var 132 centimeter. Utby regner med den veier et sted mellom 25 og 30 kilo. Han forklarer at det er vanskelig å avgjøre hvor mye oppdrettslaks som kommer seg opp fisketrappa, da de også har sett en del laks som kan være kultivert på andre måter. Mesteparten av laksen som går opp fisketrappa, er villaks.

– Det ser ut til at hoveddelen av oppdrettslaksen ikke går opp fisketrappa, men blir værende nedenfor, sier Utby.

Dette er positivt for den gytinga som finner sted overfor fisketrappa.

Positive gener

Ingen fikk den mye omtalte storlaksen på kroken i fjor, noe Utby mener er bra.

– Jeg håper ingen får den. Den er stor og tung og full av positive gener, sier han.

Han viser til at oppdrettslaksen ikke kommer opp i den størrelsen, og at de største laksene derfor er rene villakser. De har likevel sett en oppdrettslaks på rundt 7,5 kilo, og Utby tror den har levd i frihet i forholdsvis lang tid. Under kontrollfisket i høst var 14 av 35 laks oppdrettslaks. Oppdrettslaksen utgjorde med andre ord rundt 40 prosent av kontrollfisket.

– Vi har heldigvis fått fiska opp en del oppdrettslaks, sier Utby.

Elleve av oppdrettslaksene ble fisket opp i området mellom Målselva og Bardufoss kraftstasjon. Utby har nylig fått resultatet på skjellprøvene og skal studere funnene til uka. Han forklarer at størrelsen på laksen varierer fra år til år, og at det i fjor var mye mellomstor laks og storlaks.

– I fjor var et bra storlaksår med en gjennomsnittsvekt på 4,7 kilo for all oppfisket laks. Det slår litt i hjel tankegangen om at påvirkning fra oppdrettslaksen gir mer smålaks, sier Utby.

Powered by Labrador CMS