BARDUFOSS-BESØK: Onsdag møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide partikolleger på Bardufoss. – Vi har etterspurt dette besøket lenge, men vi er fortsatt uenige, sier partikollega og leder i Målselv Høyre, Edgar Andersen.
BARDUFOSS-BESØK: Onsdag møtte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide partikolleger på Bardufoss. – Vi har etterspurt dette besøket lenge, men vi er fortsatt uenige, sier partikollega og leder i Målselv Høyre, Edgar Andersen.

Fortsatt på kollisjonskurs med partikolleger i Troms

MÅLSELV: Etter onsdagens besøk er forsvarsministeren og Målselv Høyre fortsatt på hver sin side av bordet i LTP-saken. Lokalaget setter nå sin lit til Ap.

Publisert Sist oppdatert

Siden før forsvarsministeren skulle legge fra forslaget til Forsvarets langtidsplan (LTP), har Målselv Høyre og fylkespartiet jobbet for å få Ine Eriksen Søreide på besøk. Onsdag var statsråden på besøk på Bardufoss for å møte Hæren og 139 luftving – og for sin første flytur med kystvakthelikopteret NH90. Hun brukte også tre kvarter på å møte partikolleger i Troms.

– Vi er alltid glad for å få besøk. Vi har ikke bare jobbet med denne saken i forkant og etterkant av framleggelsen av LTP-en. Dette er en sak vi har jobbet for i årevis. Da blir man fortvilt når de som sitter med makta, ikke klarer å se det samme som vi har sett i årevis. Det er en tung kamp, men vi skal stå på til vedtaket har falt og etter det om det må til, sier han.

Fikk uttrykt sine meninger

Statsråden fortalte på møtet hvordan de har tenkt i forhold til langtidsplanen. Leder av Midt-Troms regionråd og leder av Troms Høyre, Geir-Inge Sivertsen, fortalte om hvordan et tverrpolitisk Troms har tenkt når de utarbeidet sitt høringsinnspill gjennom Tromsdokumentet. Og partimedlemmene fikk stille spørsmål og luftet sine synspunkter om LTP-forslaget. I motsetning til regjeringa, ønsker Troms-

politikerne blant annet å beholde 339 skvadron på Bardufoss som en støtte til Hæren, at hær-utredninga avlyses og Kystjegerkommandoen består.

– Vi sa klart ifra hva vi mener. Og det er ikke så mye annet å melde enn at vi fortsatt er uenige. Nå håper vi at Stortinget snur saken. Vi er spent på om Ap åpner opp om hva de mener om denne saken. Det er dem vi må sette vår lit til nå, sier han.

I forkant av møtet sa ministeren til media at hun mener at forslaget til LTP er en styrking av Forsvaret i nord.

– Men det vil alltid være ulike og delte meninger om det. Jeg opplever at det er et stort engasjement, og det er jeg glad for. At engasjementet har ulike sider, er naturlig. I alle hovedsak opplever jeg engasjementet som saklig og godt, men når noe er beviselig feil, må vi si ifra, sier hun.

– Vi vet svært lite

Som Nye Troms har skrevet om tidligere, er det nå kun Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiets medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen som forhandler om den nye LTP-en. Mens de er kjent hva regjeringspartiene kjemper for, har Arbeiderpartiet ikke avslørt hva deres kampsaker er. De øvrige partiene har enten trukket seg eller tatt pause fra forhandlingene. Fredag kunne Klassekampen avsløre at regjeringspartiene har ei liste med elleve eller tolv punkter de er villige til å forhandle om for å kunne få en bredest mulig enighet om langtidsplanen. På den lista skal blant annet 339-flyttinga fra Bardufoss til Rygge, nedleggelsen av Kystjegerkommandoen og nedleggelsen av flystasjonene på Andøya og Kjevik stå.

– Vi vet svært lite, og svært lite av hva det forhandles om, har kommet ut fra forhandlingsrommet. Men vi venter i spenning, sier Geir-Inge Sivertsen.

Powered by Labrador CMS