FORTSATT I UVISSE: Dallia Asaad og Samer Warda med barna Sama, Teim og Mella er fortsatt ved ankomstsenteret utenfor Kirkenes. Støttespillerne i Målselv og Bardu kjemper i lag med NOAS og advokat for å hindre utsendelse av familien. Foto: Privat.
FORTSATT I UVISSE: Dallia Asaad og Samer Warda med barna Sama, Teim og Mella er fortsatt ved ankomstsenteret utenfor Kirkenes. Støttespillerne i Målselv og Bardu kjemper i lag med NOAS og advokat for å hindre utsendelse av familien. Foto: Privat.

Fortsatt uavklart for den syriske familien

MÅLSELV/BARDU: De lokale støttespillerne for familien Asaad/Warda fra Syria har ikke gitt opp kampen. Med seg på laget har de fått Norsk organisasjon for asylsøkere, som med en av sine advokater jobber for å forhindre at familien blir sendt til Russland.

Publisert Sist oppdatert

Nye Troms skrev tirsdag om den syriske familien som har oppholdt seg i Målselv siden i november, og som natt til lørdag ble pågrepet av politiet og UDI. Støttespillere i Målselv og Bardu reagerte kraftig på måten familien ble behandlet, og har siden kjempet hardt for at familien skal få bli i Norge. Så langt har de ved hjelp av NOAS greid å forhindre at familien blir sendt til Russland. Men en av støttespillerne, Kari Anne Lundberg, forteller at familien ikke har fått noen beskjed om eventuell utreise.

– De har blitt sendt til Kirkenes, og utkastelsesspøkelset henger over dem. De vet ingen ting. Dallia Asaad er svært sliten og frustrert over situasjonen, sier Lundberg.

Til retten

Familien på fem kom til Målselvfossen turistsenter i november, og ei uke før jul fikk de flytte til ei leilighet i Heggelia. Der bodde de fram til de natt til lørdag ble hentet av politiet. Sist uke fikk de to eldste barna omsider begynne på skolen, der de fikk gå i fire dager.

– Familien har ikke hatt intervju med politiet, de har ikke fått utkastelsesbegjæring, og har møte med UDI onsdag ettermiddag, forteller Lundberg.

Hun er bekymret for familien. Lundberg og andre støttespillere har jevn kontakt med den syriske familien, både direkte og via tolk.

– Advokaten krever å få saken for retten. Advokaten og NOAS konsentrerer seg om Dallia Asaad og hennes familie nå. Hun er syk og har vært hos lege igjen onsdag, og de har sagt at de kan sette henne på medisiner, men jeg vet ikke om det har blitt gjort, forteller Lundberg.

Advokaten jobber med å få ei legeerklæring for å stoppe uttransporteringa.

Feil vinkling

Lundberg påpeker at det er et problem at de fleste asylsøkerne som har blitt intervjuet i media, er de som snakker godt engelsk. Det mener hun gir et skjevt bilde av asylsøkerne, og spesielt med tanke på familien Asaad/Warda.

– Det var mange av dem som har bodd lenge i Russland. Men «vår» familie har en annen historie. Dallia forteller at de er de eneste på mottakssenteret som ikke snakker russisk. Mange av dem har bodd i Russland, men det har ikke vår familie, sier Lundberg.

Men fortsatt er skjebnen for den syriske familien uviss. De kan bli sendt til Russland når som helst. Derfor har støttespillerne samlet inn penger til familien slik at de skal greie seg dersom de likevel blir sendt til Russland.

Powered by Labrador CMS