FRUSTRERT: De to husene på eiendommen til Reidun Jørgensen ligger nesten vegg i vegg. Hun ønsker seg at de ligger på to ulike eiendommer, og mener kommunen er lite samarbeidsvillige når de sier nei.
FRUSTRERT: De to husene på eiendommen til Reidun Jørgensen ligger nesten vegg i vegg. Hun ønsker seg at de ligger på to ulike eiendommer, og mener kommunen er lite samarbeidsvillige når de sier nei.

Fortviler over avslag fra kommunen

BALSFJORD: Reidun og Harald Jørgensen ønsker å etablere en tomt for datteren deres på sin egen eiendom. Det vil ikke Balsfjord kommune la dem få lov til.

Publisert Sist oppdatert

Reidun Jørgensen og Harald Jørgensen eier en eiendom på Malangseidet. Der har de tidligere bodd i et hus som er bygget på 50-tallet. På grunn av at Harald Jørgensen har fått diagnosen parkinson og dermed er avhengig av hjelpemidler for å komme seg rundt i huset, bygde de et nytt hus nylig. Dette huset ligger på samme eiendommen som det gamle huset. De har flyttet inn i sommer.

Nå ønsker de at dattera Marianne skal få flytte inn i det gamle huset deres, og de ser det som mest hensiktsmessig at det blir gjort en fradeling på eiendommen slik at hun får sin egen eiendom.

Praktisk

Ekteparet sendte den første søknaden om fradeling til kommunen i april. I juli fikk de avslag og klagde på vedtaket. Etter dette har saken vært til høring hos Fylkesmannen i Troms. I likhet med formannskapet, så ikke Fylkesmannen noen grunn til å gi dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for å imøtekomme søkernes ønske. Denne uken ble det i formannskapet vedtatt å opprettholde avslaget fra juli.

– Det er klart at vi synes dette er synd og lite løsningsorientert av kommunen. Vi ser på det som mest praktisk om datteren vår får sin egen eiendom rundt det gamle huset. Det er egentlig helt avgjørende for henne, sier Reidun Jørgensen.

Hun forklarer at datteren blir nødt til å pusse opp det gamle huset, som ikke har blitt gjort noe med siden starten av 80-tallet. Noe av oppussinga mener de at må gjøres før hun kan flytte inn.

– Og uten at hun eier dette, får hun heller ikke lån til å gjøre denne oppussinga, sier Jørgensen.

Hun skulle ønske hun og mannen hadde mulighet til å bidra økonomisk med dette.

– Men i og med at vi nettopp har bygget oss et nytt hus selv, har vi ikke den muligheten, sier hun.

Kun fordeler

Selv ser paret kun fordeler med å få fradeling på eiendommen. De mener det vil sikre bosetting i distriktet, samtidig som det vil være til stor hjelp for familien på et personlig plan.

– Siden dattera vår pendler til jobb, er det veldig praktisk at barnebarnet vårt kan være hos oss i tida etter skolen. Det er ikke nok barn til å ha SFO på Malangseidet. Da er det fint å ha dem i huset ved siden av.

– Det har også vært veldig vanskelig for meg å få avlastning når det kommer til Harald. Der har kommunen lite ledig kapasitet.

I den forbindelse mener hun også at det ville vært fint å ha dattera i huset ved siden av. Reidun Jørgensen mener det er frustrerende at kommunen ikke ser på helheten og menneskene bak, men kun på paragrafene i lovverket.

Eiendommen er i kommuneplanens arealdel en landbrukseiendom, og kommunen mener at formålet med dette blir vesentlig tilsidesatt ved en fradeling. Arealplanbestemmelser tillater heller ikke fradeling på et gårdstun. I formannskapets vedtak kommer det også fram at de mener gjennomgangstrafikk gjennom tunet til den omsøkte tomta vil gi ulemper for tunet som framtidig produksjonsplass.

Det skal kun gis dispensasjon dersom fordelene er større enn ulempene.

– Vi blir oppgitt, for vi skulle ønske at de så på helheten. Vi har også invitert til befaring, uten at noen har kommet, sier Jørgensen.

Hun kan ikke skjønne hvilken gjennomgangstrafikk politikerne er bekymret for. De har selv ikke drevet med gårdsdrift på mange år, og den dyrkbare marka deres høstes av en nabo.

– Og i forbindelse med denne høstinga er det ingen maskiner inne på den omsøkte eiendommen. Det vil det heller ikke være dersom det en gang i tida skal startes opp med gårdsdrift på eiendommen igjen.

Ekteparet har fått beskjed om at det vil være mulig å fradele tomta hvis de selger unna den dyrkbare marka si til en nabo som er villig til å kjøpe. Dette ønsker de ikke i tilfelle noen av deres barn eller barnebarn ønsker å drive gårdsdrift i framtida.

– Hadde de bare kommet på befaring, slik som de er inviterte til å gjøre, så ville de sett at gjennomgangstrafikk ikke er noe problem.

Det var altså i denne ukens formannskapsmøte at klagesaken ble behandlet. Fremskrittspartiets Michael Berg argumenterte for å gi dispensasjon fra kommuneplanens arealdel.

– Jeg ser ikke noe som helst hinder for å gi dispensasjon. Hvis loven sier nei, er jeg uenig med loven. Jeg mener vi bør imøtekomme, for dette er overformynderi på det verste, sa Berg under formannskapsmøtet.

Han mente kommunen skapte et problem der det ikke egentlig var et.

Gunda Johansen sa at hun gjerne ønsker at kommunen skal være positiv og imøtekommende, og at man gjerne vil ha unge folk bosatt i Balsfjord kommune, men at eiendommen ligger ugunstig til.

– Det er ikke forenlig med ei forsvarlig fradeling for å la det blir ei selvstendig boligtomt. Jeg skulle sett mer positivt på det hvis huset lå på en annen plass på eiendommen, ikke der det skal drives med landbruksaktivitet, sa Johansen.

Det ble vedtatt med fem mot to stemmer å opprettholde vedtaket fra juli.

Powered by Labrador CMS