FULLSATT: Da mannskoret fra Målselv sammen med to lokale kor i Bodensee inviterte til konsert, ble kulturhuset fylt til randen. Foto: Mellembygd mannskor
FULLSATT: Da mannskoret fra Målselv sammen med to lokale kor i Bodensee inviterte til konsert, ble kulturhuset fylt til randen. Foto: Mellembygd mannskor

Fra Mellombygd til Bodensee

MÅLSELV: Mellembygd mannskor har tilbakelagt åtte sangglade dager i Tyskland. Nå tar de materialet de framførte for tysk og sveitsisk publikum hjem.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag for to uker siden var 30 mannlige korister og 20 koner eller samboere klare for årets store høydepunkt. I et år har Mellembygd mannskor planlagt turen til Tyskland. Selv om de denne gangen ikke skulle til samme sted, dro de tilbake til landet de tok den første fellesturen til. Nærmere bestemt Tyskland. Denne gang var det Bodensee, eller Bodensjøen som vi vil kalle området på norsk, som var destinasjonen. Og når mannskoret fra Målselv legger ut på tur står naturlig nok sang, musikk og kulturutveksling aller høyest på reiseplanen. Derfor hadde koret kontakt med flere andre kor i forkant av turen. Mannskoret deltok på flere konserter, både i Tyskland og i Sveits, og de nøyde seg ikke akkurat med å bli sittende i salen. Sammen med sine tyske og sveitsiske korkolleger bøy de på konsert.

– Det er absolutt et av suksesskriteriene vår at vi i forkant av turen hadde kontakt på e-post med fire andre kor. Vi kom til dekket bord hvor våre kolleger tok seg av alt det organisatoriske med konsertene. Vi kom først med til generalprøvene, og de hadde virkelig lagt ned en stor jobb og lagt til rette på en fantastisk måte for at vi skulle få dette til, forteller korets leder, Erik Myre.

To konserter

Lørdag var det dukket for konsert sammen med de to tyske korene Männerchor Friedrichshafen-Fiscbach og Frauenchor Belle Voci. Tittelen på prosjektet var «Musik kennt keine Grenzen», som betyr «Musikk kjenner ingen grenser». Arenaen for konserten var kulturhuset i Friedrichshafen Graf Zeppelin-Haus, som er oppkalt etter oppfinnelsen til en bysønn, altså det sigarformede luftskipet zeppelineren. De tre korene sang hver for seg, og de avsluttet med noen fellesnummer. Mens gjestekoret fra Målselv fylte den fullsatte salen med sang, var det med sanger som «Målselvsangen» av Arne Lyngås og «I midtnattsol». I bakgrunnen viste de nærmere 100 bilder fra hjembygda, blant annet med dansende nordlys eller bada i midnattssol.

– Det ble litt av en opplevelse med over 400 blant publikum, forteller Myre.

Ei avis omtalte konserten, hvor de beskrev at gjestekoret imponerte publikum. Dagen etter gikk turen til Sveits og til Repperswill-Jona rett øst for Zürich. Her skulle koret igjen ha konsert med to lokale kor, og det i ei katolsk kirke. Sammen med vokalkoret Dilettanti og Teamchor Jona bøy de på en konsert med 300 blant publikum.

– Vår fineste tur

Mellembygd mannskor bøy på mer enn norsk sang og musikk. De hadde med seg lokal mat, som deres nye venner fikk bli kjent med. Med seg hadde de blant anna røykelaks fra målselvordføreren, elgkjøtt fra Øverbygd, Balsfjordost fra Tine Meieriet Storsteinnes og fenalår fra Nortura Andslimoen.

Matkultur ble også utvekslet. Her byr Odd-Helge Utby på lokal mat til det sveitiske damekoret på en uformell samling. På menyen sto blant anna røykelaks, tørka elgkjøtt, flatbrød og Balsfjordost.

I mellom korslagene fikk de tid til andre kulturelle opplevelser. Kormedlemmene og fruene var blant anna på gondoltur i Sveits, vinsmaking i Tyskland og innom en botanisk hage på ei øy i Bodensjøen.

– Det er mange som sier at dette var den fineste turen vi har hatt. Og da med tanke på den gode kombinasjonen vi fikk med å prestere og yte vårt på scenen, og det å være i området rundt Bodensjøen sammen våre nye korvenner, sier han.

Kormedlemmene besøkte en botanisk hage på øya Mainau, som er eid av den svenske Bernadottefamilien.

Selv om turen ikke hadde blitt den samme uten samarbeidet med de lokale korene, er det noen andre Myre mener er årsaken til at koret gang på gang kan legge ut på ei ukes tur. Nemlig deres bedre halvdeler.

– Vi har vært på tur til Tyskland, Irland, Estland, Kroatia, Ungarn, Sverige og nå Tyskland og Sveits. En av nøklene for at turene våre blir en suksess, er at vi kan ta med oss damene og at vi kan ta turene i fellesskap med de vi deler livene våre med. Når vi legger ut på tur og blir borte i over ei uke, er det fint å kunne ha dem med, sier han.

Når en befinner seg i et av Tysklands beste vindistrikter, må nesten vinsmaking stå på programmet i løpet av en åtte dagers tur.

Konsert nummer tre

Det er store muligheter for at ett eller flere av de fire lokale vertskapskorene vil gjøre Målselv til sin destinasjon i nær framtid.

– Det fine med musikken er at den kjenner ingen grenser, det er et felles språk som minimerer eventuelle vansker med å forstå hverandre språklig. Vi vil opprettholde kontakten med våre korkolleger, og det er store muligheter for at vi får besøk av noen av dem. Det håper vi virkelig at vi får, sier Myre.

Da mannskoret deltok på korkonserten i Sveits, sang de i ei vakker katolsk kirke.

Men Mellembygd mannskor vil ikke vente helt til de eventuelt får besøk før de viser sitt hjemlige publikum det samme repertoaret, de samme bildene og historier fra turen til Tyskland, Sveits, Østeriket og nesten også Liechtenstein. Konserten har fått navnet «Grenselaus sang 2», og finner sted i Målselv kirke lørdag ettermiddag.

– Det blir en konsert med repertoaret vi øvde inn til konsertene i Tyskland og Sveits, og vi håper på full kirke, sier han.

Da mannskoret fra Målselv sammen med to lokale kor i Bodensee inviterte til konsert, ble kulturhuset fylt til randen.

Powered by Labrador CMS