TAKKET: Aud Iversen i ambulansen overrakk også blomster til Stein Erik Nilsen i Perpetuum. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TAKKET: Aud Iversen i ambulansen overrakk også blomster til Stein Erik Nilsen i Perpetuum. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Fredag fikk Perpetuum en hjertens takk fra ambulansearbeiderne

STORMOEN: Tidligere i år donerte Perpetuum 170.000 kroner til en hjertekompresjonsmaskin til ambulansestasjonen i Nordkjosbotn. Fredag fikk de se maskinen i aksjon.

Publisert Sist oppdatert

Sist vinter startet ambulansearbeidere ved UNN i Tromsø en innsamlingsaksjon for å få på plass brystkompresjonsmaskiner, da sykehuset selv ikke hadde midler til å gå til innkjøp av det livreddende utstyret. Givergleden viste seg å være stor, både blant privatpersoner og næringsliv rundt omkring i fylket, og innsamlinga fikk stor oppmerksomhet i media.

Takket

En av de som fikk nyss i innsamlinga var daglig leder hos Perpetuum på Stormoen i Balsfjord, Stein Erik Nilsen.

– Jeg hørte hvor kritisk situasjonen var, og tenkte at dette måtte være noe som vi kunne bidra til, så da tok jeg en telefon til vår administrerende direktør, Are Lorentsen. Jeg tenkte kanskje vi kunne bidra med 30-40 tusen kroner til innsamlinga, og tenkte det ville være en fin ting, sier Nilsen.

Fredag var nemlig ambulansepersonell fra ambulansestasjonen i Nordkjosbotn på plass hos Perpetuum på Stormoen. De hører historien om hvordan det gikk til at Perpetuum sponset dem, ikke bare med 30-40 tusen kroner, men med 170.000 kroner til deres nye hjertekompresjonsmaskin. De har kommet innom for å takke for pengedonasjonen, og har med seg kake.

Ambulansearbeiderne fra stasjonen i Nordkjosbotn hadde fredag med seg kake som takk, da de var innom Perpetuum på Stormoen.

Ble glade

For etter at Nilsen tok en telefon til den administrerende direktøren begynte ballen å rulle, og etter hvert kom de fram til at de skulle sponse ambulansestasjonen på Nordkjosbotn med midlene det kostet for en slik maskin. Altså nærmere 200.000 kroner.

– Det var kun en eller to dager etter at innsamlingsaksjonen var startet at vi fikk en telefon om pengene, forteller Aud Iversen, som jobber ved ambulansestasjonen.

Pengene som Perpetuum ga var øremerket stasjonen i Nordkjosbotn.

– Og dermed fikk vi beskjed om at vi var den første stasjonen som hadde fått inn nok penger til å kjøpe en slik maskin. Vi ble kjempeglade, forteller Iversen.

Førstehåndserfaring

Og det var ikke uten grunn av den daglige lederen på Stormoen beit seg ekstra godt merke i akkurat dette gode formålet. Han er selv hjerteoperert, men han hadde også en spesiell hendelse på jobb friskt i minne. En av hans ansatte, Heidi Grønstøl, opplevde å få et hjerteinfarkt på jobb. Hun ble hentet i ambulanse og fraktet i ambulansehelikopter til UNN i Tromsø.

– Så vi har jo en del erfaring med dette her på kontoret. Det gjør jo at vi synes det er en viktig sak, sier Nilsen.

Fikk demonstrasjon

Ambulansestasjonen i Nordkjosbotn fikk kjøpt inn en hjertekompresjonsmaskin i mai, med pengene fra Perpetuum. I løpet av sommeren har alle de ansatte og vikarer ved stasjonen fått opplæring i hvordan den skal brukes. De er ikke i tvil om at maskinen blir til god hjelp for ambulansetjenesten.

– Denne kommer til å redde liv, det kan vi være helt sikre på, sier Markus Belter.

Aud Iversen i ambulansen overrakk også blomster til Stein Erik Nilsen i Perpetuum.

Sandra Bakke og Renate Fossli setter maskinen på ei demonstasjonsdukke som de har med seg, og maskinen begynner umiddelbart å utføre dype, taktfulle hjertekompresjoner på dukka.

– Den kan egentlig gjøre en bedre jobb på dette enn det vi kan. Vi blir slitne etter hvert, og etter noen minutter så klarer man ikke riktig gjennomføre like gode og jevne kompresjoner som i starten. Denne har en batteritid på 45 minutter, og kan lades mens den gir kompresjoner, forteller ambulansearbeiderne.

De forteller at det nesten blir som å ha med seg en ekstra ambulansearbeider i bilen, og at de nå kan gi hjertekompresjoner mens ambulansen kjører. Det har de ikke kunnet gjøre tidligere, da alle må sitte fastspente i bilen.

– Dette gir oss helt klart noen muligheter vi ikke har hatt tidligere, sier de.

Powered by Labrador CMS