Malangseidet-foreldre klager Balsfjord inn til Fylkesmannen:

REAGERER: Foreldrene ved Malangseidet skole reagerer kraftig på måten skolen til barna deres har blitt stengt på, og har nå tatt saken til Fylkesmannen. Foto: Kari Anne Skoglund
REAGERER: Foreldrene ved Malangseidet skole reagerer kraftig på måten skolen til barna deres har blitt stengt på, og har nå tatt saken til Fylkesmannen. Foto: Kari Anne Skoglund

Fremmer mistillit til kommunen

BALSFJORD: Foreldreansvarsutvalget ved Malangseidet skole har klaget kommunen inn til Fylkesmannen på grunn av saksgangen som har ført til stenginga av Malangseidet skole.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart en måned siden Malangseidet skole ble stengt av Tromsø brann og redning, og det på grunn av manglende tiltak for å bedre brannsikkerheta ved skolen. Elevene ved skolen er nå integrerte i klassene ved Sand skole, som de pendler til på daglig basis. Foreldrene har hatt møte med politikere i kommunen, men har også uttrykt at de har mistet all tillit til Balsfjord kommune. Dette fordi de opplever at stenginga har skjedd uten at de har fått tilstrekkelig informasjon, og fordi de mener stenginga ikke bare er ei stenging, men en styrt nedlegging fra kommunens side.

Ingen tiltak

Nå har Foreldreansvarsutvalget på vegne av foreldrene ved skolen sendt en klage til Fylkesmannen på grunn av kommunens manglende behandling av branntilsynssaken. Allerede i 2011 dukket de første branntekniske avvikene opp. I 2015 gjennomførte Tromsø Brann og Redning et tilsyn ved Malangseidet skole og oppdaget at de fleste av avvikene fra 2011 ikke var blitt lukket. Det ble krevd at avvikene måtte lukkes innen en gitt frist. Jobben ble lagt ut på anbud, men kun ett firma responderte for å installere brannvarslingsanlegget.

«Jobben hadde planlagt oppstart februar 2017, men ble stoppet av rådmannens stab da kommunestyret på nytt ønsket utredning av skolestrukturen i Balsfjord. Etter at kommunestyret vedtok å opprettholde skolestrukturen har lukking av manglene i branntilsynssaken igjen blitt forsømt», skriver FAU til Fylkesmannen.

Ikke informasjon

I november 2018 mottok Balsfjord kommune på nytt et brev med vedtak om pålegg retting av avvik. Foreldrene fikk informasjon om dette via et referat fra et FAU-møte, men hørte ingenting da et nytt brev kom i mai.

«I brevet varsles det konkret om at Malangseidet skole ville bli stengt om ikke manglene i branntilsynssaken ville bli lukket innen 20. august 2019. Foreldrene ble ikke informert om dette brevet,» uttaler foreldrene.

Like etter skolestart fikk de informasjon om at skolen ble stengt.

Klagen

FAU ved Malangseidet skole klager blant annet på at Balsfjord kommune har unnlatt å lukke branntekniske mangler på Malangseidet skole i løpet av åtte år og at kommunen har unnlatt å informere foreldrene av skolebarn på Malangseidet skole om at skolen ikke er sikker og utgjør det de beskriver som en brannfelle for barna. De klager også på manglende informasjon om varsel om stenging og at ikke kontrollutvalget i kommunen har tatt tak i saken.

Styrt nedlegging?

Foreldrene mener at mangelen på informasjon til politikerne og foreldrene om stengingsvarselet i mai tyder på at noen i kommunens administrasjon ikke har gjort jobben sin eller at tilsynssaken og varsel om stenging har blitt holdt hemmelig for å oppnå stenging av Malangseidet skole.

«Foreldrene på Malangseidet skole fremmer dermed mistillit til Balsfjord kommune og frykter at lokaldemokratiet ikke er blitt ivaretatt, eventuelt at det har funnet sted et maktmisbruk som førte til en varslet (for kommunen) og umiddelbar (for skolebarna) stenging av en ordentlig skole i kommunen», skriver foreldrene, som altså opplever hele saksgangen som ei styrt nedlegging av skolen.

«Vi frykter at lokaldemokratiske prosesser ikke er ivaretatt i Balsfjord kommune. Dette kan resultere i at andre kostnadsintensive institusjoner innenfor kommunes grense kan være truet av samme misbruk (ref. legekontor Meistervik, basseng Sand). Vi anser derfor prosessen som meget alvorlig og ber om gransking av forholdene», skriver de i klagen.

Powered by Labrador CMS