Komiteen sa nei til Rødts flytteforslag:

NY VENDING: Etter 'nei' fra Utenriks- og forsvarskomiteen på sitt forslag om å flytte et tilstrekkelig antall Bell 412, fremmer nå Rødt et nytt forslag. I forslaget etterspør de en plan for tidspunkt og antall Bell-helikoptre som skal flyttes. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsva
NY VENDING: Etter "nei" fra Utenriks- og forsvarskomiteen på sitt forslag om å flytte et tilstrekkelig antall Bell 412, fremmer nå Rødt et nytt forslag. I forslaget etterspør de en plan for tidspunkt og antall Bell-helikoptre som skal flyttes. Arkivfoto: Ole-Sverre Haugli / Hæren / Forsvarets mediesenter / NTB scanpix Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsva

Fremmer nytt forslag om tidspunkt og antall Bell-skrog som skal flyttes

Sagaen om Bell-helikoptrene tar stadige vendinger. Etter å ha fått et nei fra utenriks- og forsvarskomiteen, fremmer nå Rødt et nytt forslag på Stortinget rundt Bell.

Publisert Sist oppdatert

Denne gangen fremmer de et forslag der de ordrett vil at «Stortinget ber regjeringen legge fram en plan for når et tilstrekkelig antall Bell 412-helikoptre skal flyttes til Bardufoss, og hvor mange som skal flyttes, for å styrke hærens helikopterkapasitet i påvente av innkjøp av nye helikoptre».

Etter Utenriks- og forsvarskomiteens signal om at de vil råde Stortinget til å si nei til Rødts forslag om «å flytte et tilstrekkelig antall Bell 412» – omtrent likelydende som regjeringens erklæring i Hurdalsplattformen – tar nå saken enda en ny vending.

Skal voteres

Forslaget ble fremmet onsdag kveld, og det er ventet at det vil stemmes over i løpet av torsdag.

– Det er synd at regjeringspartiene og høyrepartiene ikke støtter Rødts forslag om reetablere dedikert helikopterstøtte til Hæren, styrke sivil helikopterberedskap i nord og bevare kompetansemiljøet på Bardufoss ved å flytte et tilstrekkelig antall Bell-helikoptre tilbake til Bardufoss, slik regjeringen lover i Hurdalsplattformen, sier Bjørnar Moxnes til Nye Troms.

Direkte konsekvens

Det er som et direkte resultat av regjerings- og høyrepartienes «nei» i komiteen at det nye forslaget nå fremmes.

– Med dagens trusselbilde mener Rødt at det er uforsvarlig at Hæren i Nord-Norge ikke har dedikert helikopterstøtte, og at dette både kan og må løses raskt ved å hente tilbake Bell-helikoptre til Bardufoss, så snart som mulig. Det minste vi kan forlange er at regjeringen legger fram en plan for når og hvordan den skal innfri sitt eget løfte fra Hurdalsplattformen.

– Ørkenkrig

Moxnes stiller seg uforstående til regjeringens prioritering av Bell-helikoptrene, all den tid flere av dem skal sendes til Jordan for at spesialstyrkene skal få trene med jordanske sikkerhetsstyrker.

– Vi forstår ikke hvordan det kan være viktigere for regjeringen å sende Bell-helikoptre til Jordan for å øve på ørkenkrig i Midtøsten, enn å styrke den sivile og militære helikopterberedskapen i Nord-Norge som er den mest utsatte landsdelen, både når det gjelder ulykker relatert til vær og føre og konvensjonelle militære trusler.

På mange måter kan utfallet av torsdagens votering være med på å styre utfallet av historien om Bell og Bardufoss.

Powered by Labrador CMS