IKKE UAKTSOM: Senja tingrett mener Yngve Hagensen ikke viste uaktsomt hundehold da hunden hans Putte i fjor høst bet en kommunalt ansatt i Målselv. I stedet for bot på 5000 kroner får Hagensen 10 000 kroner for å dekke saksomkostningene sine. Foto: Knut Solnes
IKKE UAKTSOM: Senja tingrett mener Yngve Hagensen ikke viste uaktsomt hundehold da hunden hans Putte i fjor høst bet en kommunalt ansatt i Målselv. I stedet for bot på 5000 kroner får Hagensen 10 000 kroner for å dekke saksomkostningene sine. Foto: Knut Solnes

Frikjent for uaktsomt hundehold

MÅLSELV: Frp-politiker Yngve Hagensen er frikjent i Senja tingrett etter at elghunden hans, Putte, bet en kommuneansatt i Målselv. I en noe spesiell rettssak la også aktoratet ned påstand om full frifinnelse.

Publisert Sist oppdatert

Saken som tidligere er omtalt i Nye Troms, skriver seg tilbake til 2. september i fjor da hunden som stod i bånd utenfor Hagensens bolig, hoppet opp på en kommuneansatt som var på et jobboppdrag inne på Hagensens eiendom. Vedkommende ble bitt av hunden, og Målselv kommune anmeldte saken til politiet. Hagensen ble etter episoden ilagt en bot på 5000 kroner for uforsvarlig hundehold. Den nektet han å betale, og derfor havnet saken i retten. Lokalpolitikeren mener hunden var godt nok sikret slik den stod i bånd utenfor boligen.

Forsvarlig sikring

Senja tingrett fant det bevist at hunden hadde bitt. Men retten fant ikke at dette er noe hunden har for vane å gjøre.

«Retten er kommet til at det ikke foreligger bevis i denne saken for at Putte generelt opptrer aggressivt når han står i bånd. Både barn og voksne ferdes over gårdsplassen uten at det har vært noen problemer tidligere. Barn har også lekt med hunden når den står der. Etter bevisførselen kan ikke retten se at det er ført bevis for at det forelå forhåndsvarsel til tiltalte som skulle tilsi at dette ikke var en forsvarlig sikring av hunden. Retten finner derfor at tiltalte ikke opptrådte uaktsomt da han hadde Putte i bånd utenfor huset», heter det i dommen.

Hagensen har hele tiden hevdet at det som skjedde, må ha vært et rent uhell. Vitner i saken med kjennskap til hunden har da også underbygget dette ved å hevde at hunden er snill og har et godt lynne. Retten mener derfor at Hagensen ikke kan ha hatt noen grunn til å tro at sikringen av hunden ikke var tilstrekkelig slik den stod i bånd utenfor huset.

Senja tingrett mener derfor at Hagensen ikke har opptrådt uaktsomt, og ut ifra det er Frp-politikeren frikjent i saken. I stedet for en bot på 5000 kroner er han tilkjent sakskostnader på 10 000 kroner.

Spark til politiet

– Jeg er veldig fornøyd. Dommen er grei den, og jeg er frifunnet, sier Hagensen og understreker at heller ikke aktoratet kunne finne noe som han hadde gjort galt.

At også aktoratet går inn for frifinnelse etter sin prosedyre, er oppsiktsvekkende.

– Aktoratet fant ikke noe klanderverdig i saken, noe som jeg mener også er et spark til påtalemyndighetene som skrev ut boten, sier Hagensen.

Han er for øvrig skuffet over Målselv kommune, som ifølge han ikke har tatt noen kontakt i saken.

– Jeg fikk bare et brev fra politiet om at jeg var anmeldt. Jeg visste ingenting før det, sier han.

Tar dommen til etterretning

Hagensen er overrasket over at kommunen har opptrådt slik.

– Det kom bare en anmeldelse og begjæring om at hunden skulle avlives, sier han.

Uansett er han tilfreds med sakens utfall, og han understreker at det er forskjell på om en hund hopper opp på noen og napper i dem, eller at det er et rent angrep.

– Jeg sa i retten at jeg ikke vil betvile at hunden kan ha nappet til, men at jeg betviler at det har vært et angrep. Putte har aldri vist noen form for aggresjon. Hadde han gjort det, ville han blitt avlivet, sier Hagensen.

Han synes det er en grei dom å forholde seg til også for andre hundeeiere. Flere har vært i kontakt med han for å høre resultatet.

– Retten mener jeg har full anledning til å ha hunden stående slik den står i bånd, og at den er godt nok sikret, sier Hagensen.

Rådmann Hogne Eidissen i Målselv kommune sier til Nye Troms at han registrerer domsslutningen, og at han tar den til etterretning.

Powered by Labrador CMS