NÆRT KANTEN: Det nye gjerdet måtte settes flere meter lenger inn på kirkegården, fordi elvedalen hadde utvidet seg. – Her bør gjøres noe for å forebygge utrasing, sier Birger Angell (t.v.) og Svein Kristian Pettersen. Foto: Lill-Karin Elvestad
NÆRT KANTEN: Det nye gjerdet måtte settes flere meter lenger inn på kirkegården, fordi elvedalen hadde utvidet seg. – Her bør gjøres noe for å forebygge utrasing, sier Birger Angell (t.v.) og Svein Kristian Pettersen. Foto: Lill-Karin Elvestad

Frykter at elva skal grave ut kirkegården

KIRKEVIK: For hvert år graver Kirkevikelva seg lenger inn mot kanten av kirkegården. En storflom kan gi en lite ønsket situasjon.

Publisert Sist oppdatert

– I verste fall graver elva seg så langt inn mot kirkegården at gravene blir berørt. Familier med gravsteder inn mot kanten er urolige, forståelig nok.

Det sier Birger Angell, leder for blomsterfondet ved Kirkevik kirkegård. Nå i februar er elva han tenker på, lita og sped. Det kan være vanskelig å se for seg at den kan gjøre noen skade på kirkegården, der den sildrer nede i sitt faste elveleie. Men landskapet viser noe annet ved nærmere ettersyn. For gjennom årenes løp har elvedalen langs den vestre delen av kirkegården utvidet seg stadig mer. Deler av det forrige gjerdet, som i sin tid var satt opp langs kanten, ligger nå nede i skråninga.

– Det nye gjerdet, som ble satt opp for tre år siden, måtte vi bygge inntil fire-fem meter lenger inn på kirkegården. Vi måtte rett og slett endre arealbruken på grunn av at elvedalen var blitt større, sier Angell.

Grunnforhold

Til tross for gjentatte forsøk på å få kommunen på banen, er ingenting blitt gjort for å sikre elva mot ytterligere utgraving. Det har heller ikke kommet noe svar fra kommunen på om det vil bli gjort noe i fremtida. De nærmeste gravene er få meter fra kanten av elvedalen, og Angell har fått tilbakemeldinger fra pårørende som er urolige for gravstedene.

– Det er dårlige grunnforhold under torva, med stort sett bare finsand og fjæresand. Bakken siger i skråninga ned mot den nyeste delen av kirkegården, og ved en litt større flom vil elva snart kunne grave seg rett inn, sier Angell.

Både han og leder i menighetsrådet, Svein Kristian Pettersen, mener kommunen og NVE må på banen for å sikre mot ytterligere utgraving.

– Denne saka har vært i systemet lenge nå, og det er viktig at det blir gjort noe forebyggende. Det burde fylles med stor stein mot elva, slik at den stoppes fra å grave seg inn i bakken, sier Pettersen.

Bakken ga etter

Som om ikke dette var nok, viser Birger Angell til at det går ei vannåre under kirkegården, på tvers over hele området. Det gjør at bakken kan bli svært bløt. Han forteller om en skremmende episode med en pårørende som stelte ei grav.

– Hele grunnen gynget, og plutselig ga bare marka etter. Det var en skummel opplevelse, og for kvinnen virket det som at det var bare torvlaget som hindret både henne og gravsteinen fra å synke ned i marka, sier Angell.

Han foreslår at det må lages ei steingrøft langs kirkegården, slik at grunnforholdene over tid kan bedre seg.

– Det er nesten utrolig at ingenting har blitt gjort på alle de årene som har gått siden problematikken ble tatt opp. Allerede på 1980-tallet var det snakk om at det burde grøftes på kirkegården. Det ble aldri utført, sier Angell.

Kirkevik kirkegård er kommunens eldste. Den ble tatt i bruk i 1839 og var i sin tid hovedkirkegård for folket i Malangen. I dag er det også kirkegård ved Malangen kirke på Mortenhals.

Lover svar

Også Hamnvåg helselag og menighetskontoret har gjennom ulike perioder forsøkt å gjøre kommunen oppmerksom på forholdene ved kirkegården. Den første korrespondansen Nye Troms kjenner til, er fra 2011. Nå har menighetsrådet etterlyst svar på nytt, og enhetsleder ved plan og næring, Ylva Sneve, sier hun akkurat har blitt gjort kjent med saka.

– Jeg har ikke rukket å sette meg inn i detaljene, men har sendt skriftlig bekreftelse på at kommunen skal ta tak i dette. Jeg ber om litt tid for å komme tilbake til en grundigere uttalelse, sier hun.

Ordfører Gunda Johansen sier hun også nettopp er blitt kjent med saka.

– Jeg har ikke fått meldt noen sak til politisk nivå, men vil ta fatt i det hvis den kommer på vårt bord, sier hun.

Powered by Labrador CMS