Kretsleder om friidrettsanlegget i Bardu:

LEDER: Kretsleder i Troms friidrettskrets, Johnni Håndstad. Foto: Ivar Løvland (arkiv)
LEDER: Kretsleder i Troms friidrettskrets, Johnni Håndstad. Foto: Ivar Løvland (arkiv)

Frykter det ikke blir et fullverdig anlegg

BARDU: Lederen i Troms friidrettskrets er glad det bygges et nytt friidrettsanlegg på Setermoen. Han håper bare at det ikke blir et redusert anlegg.

Publisert Sist oppdatert

– Tromsfriidretten er veldig glad for at det endelig skjer noe i Bardu og at det kommer et nytt friidrettsanlegg med fast dekke her. Men som leder av kretsen og som den person som har hatt dialogen med kommunen om friidrettsdelen av anlegget, så er jeg på langt nær like positiv som ordfører Toralf Heimdal er. Vi er enige om at det kommer et flott anlegg for friidrett her, men anlegget inneholder overhodet ikke de elementer som skal til for på kunne kalle dette et fullverdig anlegg for friidrett. Det er rett og slett helt feil fremstilling fra ordføreres side, sier Johnni Håndstad.

Kretsleder i Troms friidrettskrets, Johnni Håndstad, mener den nye friidrettsstadion i Bardu ikke kan kalles en komplett friidrettsarena så lenge det anlegges kunstgress og det ikke er muligheter for spyd-, slegge- og diskoskonkurranser der.

Fridrettskretsens leder viser til en sak i Nye Troms der ordføreren er svært fornøyd med et tilskudd på fem millioner kroner fra Sparebanken Nord-Norge. Heimdal sa pengene gjør at Bardu kan bygge et komplett friidrettsanlegg takket være dette. Det er ikke Johnni Håndstad helt enig i. Han sier friidrettskretsen rett og slett ikke vet per nå hva slags type anlegg som kommer på Setermoen.

– Slik vi ser det, blir det bare kun et delanlegg for friidrett, og ikke et fullverdig friidrettsanlegg, sier Håndstad

Flere mangler

Han viser til at det blir fire rundløpsbaner og seks sprintbaner på oppløpssiden av anlegget. Verre er det at det ikke blir anlagt vanngrav, og at hinderløp dermed ikke kan løpes. Friidretten spilte inn at det må anlegges område for høydehopp og fremtidig stavhopp på anlegget. Det har ikke kretsen fått forsikringer om kommer på plass. Dette må anlegges når det asfalteres og klargjøres før toppdekket skal legges. Kretsen har også bedt om at det minimum må anlegges en kastesektor for kulestøt – uten at de har fått forsikringer om dette kommer på plass. Også dette må anlegges når det asfalteres og klargjøres før toppdekket skal legges. Det blir heller ikke anlagt områder for spyd, diskos og sleggekast på anlegget, da det skal anlegges kunstgress på indre bane.

Ingen kunstgress godkjent

– Jeg vet ikke om noen kunstgressleverandører som tillater bruk av spyd, diskos og slegge på kunstgress, sier Håndstad.

Til treningsbruk kan spesielle treningstyper av diskos og spyd brukes, men disse er ikke godkjent for konkurranser.

– Her har departementet og friidretten stilt som krav om at det må opparbeides et tilstøtende område som ivaretar disse øvelsene, da dette var ivaretatt på den friidrettsbanen som lå der tidligere, sier Johnni Håndstad.

Mot bedre viten

Han er derfor langt fra sikker på hva friidretten egentlig får av Bardu kommune. Han synes det er synd at det bygges et nytt anlegg, uten at det blir klargjort for alle friidrettens mange disipliner.

– Å påstå at Bardu kommune nå får et fullverdig friidrettsanlegg i tilknytning til den nye skolen, er rett og slett feil. Her prater rett og slett ordfører Toralf Heimdal om ting som han overhodet ikke har peiling på, og det er jo synd for friidretten i Bardu som nå i verste fall får et friidrettsanlegg, som de ikke er tjent med og som ikke inneholder de normale funksjoner et slik anlegg skal og må ha. At ordfører Heimdal er glad på kommunens vegne, skjønner jeg godt, men å da si i samme ordelag at uten støtten fra SNN, så hadde de ikke kunne fått et fullverdig friidrettsanlegg, det blir direkte feil. Det de får er ikke fullverdig, ut fra de opplysningene vi har, hevder Johnni Håndstad.

Vet best selv

Han er medlem av anleggsutvalget i Norges friidrettsforbund med ekstra kompetanse på friidrettsanlegg, og mener Bardu kommune burde sagt rett ut at de bygger det de syns er best selv, uten å ta hensyn til særidrettens synspunkter og gode og velmente råd.

– Som leder i Troms friidrettskrets er jeg glad for at kommunen nå får et delanlegg for friidrett, men med litt bedre samarbeid med friidrettens organisasjoner så kunne dette blitt så mye bedre, uten særlig ekstra kostnader, sier Johnni Håndstad.

Redusert utbetaling?

Han jobber i det sivile som rådgiver anlegg i Troms fylkeskommune. Med den hatten på viser han til at delanlegg oppnår reduserte tildelinger av Spillemidler. For et anlegg som det i Bardu kan det bety opp mot en halv million kroner mindre utbetalt om eksempelvis slegge, diskos og spyd ikke kan utøves der.

– Burde tatt kontakt

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu synes ikke noe om måten friidrettskretsen leder uttaler seg på. I en epost skriver Heimdal at det blir et fullverdig anlegg, der spyd i konkurransesammenheng skal gjøres ved siden av banen på den gamle grusbanen.

«Håndstad burde ta kontakt i stedet for å uttale seg uten kjennskap til saken», skriver Heimdal.

Han poengterer at de har mottatt innspillene fra friidrettskretsen og at kommunen har fulgt de anbefalingene. Heimdal mener Johnni Håndstad rett og slett ikke er oppdatert på hva som skjer rundt bygginga av det nye anlegget på Setermoen.

«Det er synd at han forsøker å snakke ned den fantastiske satsingen på friidrett i Bardu. Det høres nesten ut som han ønsker at vi skal få mindre spillemidler, og da frykter jeg selvsagt det. Denne måten å kommunisere på er merkelig, for å si det forsiktig», skriver Toralf Heimdal i en kommentar til Johnni Håndstad sine uttalelser.

Powered by Labrador CMS