BEKYMRET: NTLs regiontillitsvalgt Silje-Charina Skog er bekymret for at distriktskontorene får lide når Skatteetaten skal halvere antall kontorer til neste år. Foto: Malin C. S. Myrbakken
BEKYMRET: NTLs regiontillitsvalgt Silje-Charina Skog er bekymret for at distriktskontorene får lide når Skatteetaten skal halvere antall kontorer til neste år. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Frykter for de lokale skattekontorene

BARDUFOSS: Regjeringa har bestemt at kontorstrukturen i Skatteetaten skal vurderes med tanke på å redusere antall kontorer. NTLs regionstillitsvalgte, Silje-Charina Skog, frykter for framtida til de lokale skattekontorene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er sagt at vi skal ned til halvparten, og i Troms har vi bare fem skattekontorer, sier Skog.

De som ligger nærmest hverandre i hele Nord-Norge, er kontoret på Bardufoss og Finnsnes. I oktober sendte Skog ut brev til ordførerne i de berørte kommunene, samt regionrådet, for å orientere om situasjonen. Skatteetaten behandler strukturen internt, men Skog håper at det utsendte brevet vil få lokalpolitikerne til å si sin mening om situasjonen.

– Vi må ha en åpen debatt om hvordan strukturen skal være, det er feil at Skatteetaten skal bestemme. Det er distriktene som får lide, sier Skog.

Det er ikke avgjort hvilke kontorer som skal legges ned, men innen 1. mai neste år skal bestemmelsene tre i kraft. Dersom kontoret på Bardufoss legges ned, vil Målselv miste statlige arbeidsplasser, og innbyggerne vil miste et godt tilbud. Dersom også Finnsnes-kontoret legges ned, må innbyggerne i Målselv og nærliggende kommuner sannsynligvis dra til Tromsø. Selv om de ansatte har fått beskjed om at ingen skal miste jobbene sine, ser Skog en utfordring i at mange har slått rot i distriktene. Ikke alle har mulighet til å pendle til et annet kontor eller til å ta med seg hele familien til et nytt sted.

– Vi er i overkant av 500 ansatte i Skatt Nord. Det blir mange distriktsarbeidsplasser som går tapt til fordel for sentrale strøk, sier Skog.

På Bardufoss-kontoret er det 11 ansatte.

Usikker framtid

Hun forklarer at selv om ingenting er avgjort ennå, kjenner de ansatte på det faktum at de går en usikker tid i møte. Etter omorganiseringa i 2008 har økt spesialisering og innretninga på oppgaveløsninga gjort etaten mer stedsuavhengig. Skog mener derfor det er viktig å bygge sterke fagmiljøer også utenfor byene. Mange ordførere har gitt respons på at de skal jobbe for å beholde skattekontoret sitt, men Skog har fortsatt ikke hørt fra målselvordføreren. Hun håper ordføreren vil se på saken i god tid før mai.

– Det å ha kompetansearbeidsplasser som vi har i Skatteetaten, er viktig. Jeg utfordrer ordføreren i Målselv til å ha en mening om det, sier Skog.

Målselvordfører Helene Rognli forklarer at hun har vært opptatt med reiser og politiske møter de siste månedene, men at hun tenker å svare på brevet til Skog allerede mandag. Hun ser stor forskjell på hvordan det ble da Folkeregisteret forsvant til Hammerfest, og har ingen sans for at kanskje også Skattekontoret skal flyttes.

– Det er veldig flott at vi har dem her. Det har vi stor nytte av. Jeg synes ikke noe om at det kanskje flyttes, sier Rognli.

Powered by Labrador CMS