FORVENTA: Tor Eriksen i Målselv viltnemnd er enig med Miljødirektoratet i at hjortens inntog i nord er en del av utviklinga. Foto: MALIN CERENSE STRAUMSNES
FORVENTA: Tor Eriksen i Målselv viltnemnd er enig med Miljødirektoratet i at hjortens inntog i nord er en del av utviklinga. Foto: MALIN CERENSE STRAUMSNES

Frykter hjort-påkjørsler til vinteren

MÅLSELV: Miljødirektoratet mener hjort i Målselv er en naturlig utvikling. Tor Eriksen i kommunens viltnemnda er bekymret for fare etter veiene vinterstid.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke skrev Nye Troms om at viltnemnda i Målselv har fått inn flere meldinger om observasjoner av hjort i Målselv. Denne uka melder Målselv viltnemnd og ettersøkskorpset at de har fått tilbakemelding fra Miljødirektoratet angående hjortens mulige inntog i Midt-Troms.

– Hjort er en ny art hos oss. Derfor ønsket vi å sjekke med Miljødirektoratet om hva de mener om et mulig inntog av hjort i vår del av landet. Miljødirektoratet er både rådgivende og lovgivende myndighet på området, og vi tar til etterretning hva de sier, forteller nestleder i Målselv viltnemnd, Tor Eriksen.

Ikke behov for tiltak

Miljødirektoratet svarer at hjorten sprer seg både på norsk og svensk side, og at det økende utbredelsesområdet til hjorten er en forventet og naturlig utvikling. Etter direktoratets syn er det ikke behov for tiltak.

– Ja, det er nok en del av utviklinga at de utvider sitt område, sier Eriksen.

Eriksen trekker sammenligning til rådyrenes inntok i Troms for rundt 40 år siden. Nå er rådyrene blitt en etablert stamme i hele Midt-Troms.

– Det samme skjedde for rundt hundre år siden da elgen kom, sier Eriksen.

På Målselv viltnemnd og ettersøkskorps sin Facebook-side skriver Eriksen at hjorten også er på tur inn i Oslo og Hedmark, og at habitatet endrer seg. Han tror hjorten i Midt-Troms med stor sannsynlighet kommer via Norrbotten i Sverige.

Bekymret

Naturlig utvikling til tross, Eriksen er bekymret for enkelte konsekvenser av hjortens innflytting til området.

– Jeg er bekymret for en mulig økende fare etter veiene på vinteren. Vi har utfordring med elg og rådyr allerede, og utfordringa vil ikke bli mindre med hjort i området, sier Eriksen.

Han forteller at det ikke er etablert jakt på rådyr siden stammen ikke er så stor. Mengden elg prøver vi å balansere gjennom jakt, slik at elgen skal ha nok beitegrunnlag.

– Det vil trolig heller ikke bli aktuelt med jakt på hjort, i alle fall ikke i vår tid, sier Eriksen.

En annen utfordring kan ifølge Eriksen være at elgen og hjorten trolig ikke vil gå opp i hverandre, og at det kan føre til at elgen trekker seg unna i enkelte områder. Likevel er det økende fare på veiene vinterstid, som Eriksen er mest bekymret for.

– Vi får bare være forberedt på det, sier Eriksen.

Han oppfordrer alle som ser hjort om å melde fra om det, uansett hvilken kommune de tilhører.

– Dokumentasjon er viktig, avslutter han.

Powered by Labrador CMS