MÅLSNES: Venstre frykter at regjeringas oppheving av vannskuterforskriften kan skape konflikter og ønsker at Målselv konkretiserer hvilke regler som skal gjelde ved Målsnes og i Aursfjorden. (Arkivfoto: Terje Tverås)
MÅLSNES: Venstre frykter at regjeringas oppheving av vannskuterforskriften kan skape konflikter og ønsker at Målselv konkretiserer hvilke regler som skal gjelde ved Målsnes og i Aursfjorden. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Frykter vannskuterkonflikt

MOEN: Venstre ønsker at Målselv skal lage et regelverk for vannskuterbruk. Det ba partiet om gjennom en interpellasjon i onsdagens kommunestyremøte.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vår opphevet regjeringa vannskuterforskriften og likestilte vannskuter med småbåter. Venstre frykter at det kan by på problemer i Målselv.

– Målselv har en liten, men svært brukt kyststripe. Kystområdet ved Målsnes og i Aursfjorden er to svært viktig frilufts- og rekreasjonsområder, som benyttes til fisking, utflukter i fjæra, hytteliv og padling. Intensiv bruk av vannskuter i dette området vil kunne forstyrre fugleliv. Lyden påvirker annen bruk av hav og fjære, og stor fart kan gjøre at man kan se for seg konflikt mellom eksempelvis kajakk og skuter, sa Hege Gjerdrum.

Vil ha aktører med

Hun tok saken opp som en interpellasjon og oppfordret ordføreren til å løfte fram saken og be kommunestyret fatte et vedtak for at kommunen får et regelverk for vannskuterferdsel.

Fram til 2013 var det totalforbud mot bruk av vannskuter i Norge. Så ble det lov å bruke vannskuter i begrensede områder. Nå er det opp til kommunene selv å lage regelverk for bruken av vannskuter. Det ønsker Venstre at Målselv nå gjør. De la fram et forslag om at kommunestyret skulle be rådmannen om å samarbeide med bygdelag, Midt-Troms friluftsråd, jeger- og fiskeforbundet og andre aktører om å starte arbeidet med å få på plass et regelverk for å minimalisere konflikt mellom vannskuter, fugleliv og annen bruk av fjorden. De ville at Målselv i prosessen kan søke nødvendig samarbeid med nabokommunen.

Det var flertallet i kommunestyret enige i. Edgar Andersen (H) minnet om at næringsaktører også burde inkluderes.

– De som kan dra nytte av vannskuter, bør ikke glemmes. Jeg oppfordrer rådmannen til å inkludere dem i en slik prosess, sa han.

Tviler på lovligheta

Venstre mente at fjerning av vannskuterforskriften er et frislipp av vannskuter. De ønsket et regelverk i tråd med motorferdselsloven, havne- og farvannsloven og den sentrale fartsforskriften. At regjeringa har gått inn for et frislipp av vannskuter, sa Yngve Hagensen ettertrykkelig ikke er tilfellet.

– Jeg vil sterkt fraråde det Venstre prøver å få til. Det er ingen frislipp for vannskuter. Det som har skjedd, er at den er innført i båtførerregisteret og likestilles med småbåter. Det er typisk Venstre å ville innskrenke folks frihet til å gjøre det de vil. Det er vel ingen forskjell på vannskuter og båt. Jeg er heller ikke sikker på om vi kan gjøre dette, og om det er lov med innskrenking, sa han, og stemte imot.

Ordfører Nils Foshaug (Ap) tok likevel forslaget fra Venstre opp til votering.

– Med det har vi ikke sagt hvordan regelverket skal bli, men at vi skal regulere det. Dette et kan ende med et fullt frislipp når vi får saken tilbake til politisk behandling til høsten, sa han.

Powered by Labrador CMS