SJEKKET: Bardu kommune har sjekket om radon og asbest i kombinasjon medfører økt helserisiko på Setermoen skole.
SJEKKET: Bardu kommune har sjekket om radon og asbest i kombinasjon medfører økt helserisiko på Setermoen skole.

Fryktet kombinasjon av asbest og radon

BARDU: Bardu kommune har gjort en grundig sjekk for å finne ut om radon og asbest sammen kan utgjøre en trussel for inneklimaet på Setermoen skole. Statens strålevern slår fast at kombinasjonen ikke øker helserisikoen.

Publisert Sist oppdatert

Det er etter en bekymringsmelding at saken er sjekket ut nå i sommer. Frank P. Strømseth, som er leder for bygg- og eiendomsavdelingen i Bardu kommune, har vært i kontakt både med Keftforeningen og Statens strålevern om saken.

Som kjent er det asbest i skolebygget. Samtidig er det gjort målinger av radon som har vært så høy at man har satt inn kompenserende tiltak i bygget. Frykten var at bygget som da er utsatt for begge deler, kan utgjøre en helserisiko.

Bardu kommune har satt inn radonvifter i bygget, og asbesten som er funnet i gulvfliser, er limt ned for å forhindre at asbest kommer ut i lufta.

Tiltak

Frank P. Strømseth tok saken på alvor da bekymringsmeldingen kom, og han har gått lange runder med Kreftforeningen og Statens strålevern for å forsikre seg om at de to påvirkningene sammen ikke skal utgjøre en forhøyet helsetrussel i bygget.

Strømseth sier at det kommende vinter vil bli gjort nye radonmålinger i skolebygget for å finne ut om de kompenserende tiltakene som er satt i verk, har hatt effekt. Dersom det ikke har god nok effekt, sier han at ytterligere tiltak vil bli iverksatt.

Målinger ved skolen tidligere har vist en verdi på 120 Bq/m3 (Becquerel per kubikkmeter luft). Det er høyere enn anbefalt grense på 100. Statens strålevern anbefaler tiltak i bygninger som har høyere verdi enn 100, og slike tiltak er altså satt i verk på Setermoen skole. Maksgrensen er for øvrig 200.

Undersøkelser

I et brev til Bardu kommune slår Statens strålevern fast at man ikke kan legge verdier av asbest og radon oppå hverandre og dermed få en samlet økt risiko. Strålevernet kjenner ikke til noen slik kombinasjonseffekt.

– Både radon og asbest utgjør en helserisiko og kan føre til lungekreft, men Statens strålevern er ikke kjent med at det er påvist noen synergi effekt mellom dem, opplyser Frank P. Strømseth.

Han har nå varslet rektor ved Setermoen skole om de undersøkelsene han har gjort med tanke på blandingen av asbest og radon. For øvrig skal Radon Norge i august allerede måle og etterjustere radonbrønner som er montert i kommunale bygg.

Powered by Labrador CMS