TILSSYN: Helene Rognli, ordfører i Målselv, synes det er helt greit at fylket nå skal føre tilsyn med kommunen, etter den tragiske hendelsen knyttet til Målselv- syke og aldershjem forrige helg.. (Arkivfoto)
TILSSYN: Helene Rognli, ordfører i Målselv, synes det er helt greit at fylket nå skal føre tilsyn med kommunen, etter den tragiske hendelsen knyttet til Målselv- syke og aldershjem forrige helg.. (Arkivfoto)

Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Målselv

MÅLSELV: Helsetilsynet i Troms har fredag bestemt at det skal føres tilsyn med Målselv kommune etter leteaksjonen etter nå avdøde Gisle Melkild.

Publisert Sist oppdatert

Fylkeslegen i Troms, Svein Steinert og helsetilsynet i fylket har bestemt at det blir opprettet tilsynssak etter at Gisle Melkild forsvant fra Målselv syke- og aldershjem. Melkild ble funnet i live mandag, men døde på sykehuset kort tid etter at han ble funnet.

Systemssvikt

- Vi har vurdert litt fram og tilbake for å avgjøre om vi skulle opprette en tilsynssak mot Målselv kommune. Det har vi nå bestemt oss for å gjøre, sier Fylkeslegen i Troms, Svein Steinert til Nye Troms.

Han forteller at hovedinnholdet i tilsynet blir å forsøke å finne ut av om hendelsen med Gisle Melkild skjedde på grunn av menneskelig svikt eller systemsvikt.

– Vi skal undersøke denne saken, og vurdere om Målselv kommune har et system som er godt nok. Vi skal etterspørre opplysninger om dette konkrete tilfellet, og så skal vi se på om dette har skjedd på grunn av at enkeltpersoner ikke har gjort en god nok jobb, eller på grunn av at systemet ikke er bra nok, sier Svein Steinert.

– Uten å forhåndsprosedere, så skal vi sjekke at Målselv kommune har et system som kan hindre at dette skjer på nytt igjen. Det blir det viktigste, sier fylkeslegen.

Lang tid

Steinert foreller at en konklusjon i denne saken fortsatt er en god stund fram i tid.

– Prosessen for en slik tilsynssak et at kommunen og de som har vært involverte får en tidsfrist for å gi oss tilbakemeldinger og dokumenter i denne saken, som regel er det tre uker. Så må ofte vi innhente ytterliggere opplysninger før vi kan komme med en uttalelse, og før saken en avgjort hos oss, sier han, og legger til at tilsynssaken kan vare i flere måneder.

Da skal de følge Steinert bestemme seg for om Målselv kommune har gitt Melkild et forsvarlig helsetilbud, og om dette bare var en uheldig hendelse.

– En gang i løpet av seinhøsten vil vi nok ha konklusjonen klar, sier fylkeslegen.

Velkommen

Ordfører i Målselv, Helene Rognli, sier til Nye Troms at hun ønsker en tilsynssak velkommen.

– Det er helt i orden og helt på sin plass i en slik alvorlig sak. Det er rett og slett helt i orden.

Rognli har ingen formening når det kommer til om tilsynet vil avsløre personlig svikt eller systemsvikt.

– Jeg har ikke grunnlag for å si at det er verken det ene eller det andre. Kanskje er det litt av begge deler, det vet man aldri. Og det er jo nettopp derfor at fylkeslegen kommer inn, sier Rognli.

Powered by Labrador CMS