AVGJØRES: I morgen, tirsdag, skal fylkesrådet ta stilling til om de vil støtte Høgtun kulturklynge. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
AVGJØRES: I morgen, tirsdag, skal fylkesrådet ta stilling til om de vil støtte Høgtun kulturklynge. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Fylket skal endelig ta stilling til Høgtun kulturklynge

MÅLSELV: Kommunen har venta i et nesten to år. Nå har fylkesrådet innstilt på å støtte Høgtun kulturklynge.

Publisert Sist oppdatert

Målselv fikk allerede i vinter tilbud om å kjøpe tidligere Høgtun videregående skole for fire millioner kroner av Troms fylke. Kommunen mottok beskjeden med positivitet, men før de eventuelt kunne tenke seg å slå til, trengte de svar på en søknad. En søknad som ble sendt i underkant av to år sia. Skolen måtte fungere som skole et år lenger enn først planlagt. Og for omkring et halvt år sia ba fylket om såpass med presiseringer knytta til søknaden at kommunen måtte søke på nytt. Men nå ser det ut til at spørsmålet kommunen har ønska svar på, blir besvart tirsdag denne uka. Da skal nemlig fylkesrådet ta stilling til om de ønsker å være en del av og støtte prosjektet Høgtun kulturklynge. Innstillinga fra fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen, er nettopp det Målselv ønsker seg. Nemlig ei prosjektstøtte på 2,5 millioner kroner. Det er samme sum som kommunen i si tid satte av til prosjektet.

– Fantastisk bra

Ordfører Nils Foshaug og Målselv kommunen har venta tålmodig, og nå er de han glad for at ventinga ser ut til å bære frukter.

– Fylket har ei positiv innstilling til vår søknad angående Høgtun kulturklynge, og det er fantastisk bra. Når vi får det endelige svarer tirsdag, så skal vi sette oss ned og gjøre de grepene som skal til for å ta de neste skrittene. Vi har mulighet til å utvikle en kulturnæringsarena som er unik i Midt-Troms og i Nord-Norge. For dette er ikke «bare» et kommuneprosjekt, men et prosjekt som tar for seg kreative næringer i et større perspektiv, sier han.

Ordføreren mener at bygningsmassen på Høgtun gir kulturklynga ei unik infrastruktur, og at mulighetene herifra er det bare fantasiene som setter begrensninger for.

– Jeg tror dette kan bli fryktelig spennende. Arenaen kan være ypperlig for et Aase Nordmo Løvberg-museum, kunstgalleri, næringsetableringer og hvor ny kultur kan utvikle seg.

Leieavtale inngått

Går fylkesrådet inn for innstillinga, vil støtten gis for et prosjekt med ei varighet på tre år.

«Tiltaket fremstår godt forankret i Målselv kommune og de relevante aktørene. Kommunen har investert både tid og penger i utviklingsarbeidet og har hatt kontakt med flere interessenter som vil kunne inngå i en kulturklynge (…) Styrken i klyngearbeidet ligger i samlokaliseringen som er muliggjort med den eksisterende bygningsmassen. Synergiene av samlokalisering vil være bedre samarbeid, også mulig på tvers av bransjer, i tillegg til stordriftsfordeler på kompetanse- og utviklingstiltak, hvor den samlede gruppen er enklere å støtte enn enkeltaktører med eksempelvis Innovasjon Norges kursrekker», heter det i saksframlegget.

Der går det også fram at fylkeskommunens eiendomsavdeling har avklart bruk av bygget og inngått leieavtale med Målselv kommune, og at det arbeiders videre med at kommunen skal kjøpe bygningsmassen av fylkeskommunen. Ordføreren bekrefter det.

– Vi har hatt diskusjoner og jeg tror ikke vi skal bruke så lang tid før vi lander. Men vi må lande en eierstruktur, og vi ser på at det kan være ulike løsninger. Vi må ha et selskap som kan stå som eier av bygget, sier Foshaug.

Powered by Labrador CMS