Formannskapet fordelte 1,7 millioner koronakroner til næringslivet i Målselv:

GLAD FOR TILDELING: Styreleder Leiv Bjørn Walle i nye Focus er glad for at formannskapet valgte å bruke en tredel av Målselv koronanæringsstøttepott på selskapet. Foto: Gjermund Nilssen
GLAD FOR TILDELING: Styreleder Leiv Bjørn Walle i nye Focus er glad for at formannskapet valgte å bruke en tredel av Målselv koronanæringsstøttepott på selskapet. Foto: Gjermund Nilssen

Ga en halv million til ny Focus-oppstart

MÅLSELV: Målselv-politikerne har tro på at det skal være mulig å få i gang bærekraftig kjøkkenproduksjon på Rundhaug igjen. Derfor bruker de en tredel av kommunens koronanæringsstøttepott på etableringa.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad for at kommunen nok en gang signaliserer at de har tro på prosjektet. Om det ikke hadde vært for den jobben kommunen har gjort gjennom MIAS (Målselv Industribygg AS, red. anm.) er jeg slett ikke sikker på at vi hadde vært der vi er i dag, og det er klart at denne også er god drahjelp og virker som en betydelig motivasjonsfaktor i arbeidet med å få i gang ny produksjon, sier Leiv Bjørn Walle.

Han er styreleder for eiendomsselskapet som har kjøpt lokalene etter konkursrammede Focus Interiør, og han sier at flere og flere brikker nå er i ferd med å falle på plass med tanke på produksjonsstart litt inn på nyåret.

– Vi har hatt gode møter med folk som vi ønsker å ha med i drifta her, og jeg opplever nå mer og mer berettiget tro på prosjektet, sier han.

Inhabil trio

I sommer bevilget Kommunal- og moderniseringsdepartementet 600 millioner kroner ekstra til styrking av de kommunale næringsfondene i den krevende koronatida som nå preger næringslivet. Målselv fikk 1,7 millioner av denne potten, og tirsdag fortok formannskapet fordelinga av midlene. I alt kom det inn 22 søknader fra ulike bedrifter og virksomheter i kommunen, og samlet ble det søkt om drøyt det tredobbelte av det beløpet som var til rådighet. På forhånd hadde administrasjonen ved næringssjef Kjell Furu gjort ei grundig vurdering av søknadene, og på bakgrunn av denne hadde han gjort ei tilrådning som politikerne endte opp med å følge til punkt og prikke.

Men selv om politikerne altså endte opp med å lytte til næringssjefens anbefaling uten å flytte på ei krone, var ikke veien fram dit helt uten seremoni. For etter at næringssjefen hadde gitt ei innledning om kriterier og rammer, ble det klart at alle de sju formannskapsrepresentantene slett ikke var habile til å kunne behandle alle søknadene.

Som følge av dette ble Roar Sollied (V), Nils Foshaug (Ap) og varaordfører Martin Nymo (H) erklært inhabil og fratrådte behandlinga av søknadene knyttet til Arctic Logistic, «nye» Focus Interiør, Innovasjonsbase Nord, Polarbadet og Trad, og det faktum at bare fire av sju formannskapsrepresentanter var habil til å kunne behandle disse søknadene framkalte både munterhet og gode kommentarer i forsamlinga. Blant andre fra Senterpartiets Odd-Arthur Larsen, som slo fast at formannskapet burde ha stilt med B-laget til behandlinga av disse sakene. Og fra varaordfører Martin Nymo, som umiddelbart dro fotballanalogien videre ved å etterspørre «nødformannskapet» som erstatning for et lag som var tvunget til å plassere så mange sentrale aktører på tribunen i kampen om næringskronene.

Fikk mest

Den samlede potten var altså på 1,7 millioner, men 100 000 av disse kronene hadde politikerne allerede brukt på den utredninga i regi av MIAS som endte med lokal overtakelse av konkursboet etter Focus Interiør. I tirsdagens møte fikk altså det nystartede Focus-selskapet ytterligere 500 000, og det var det desidert største enkeltbeløpet som ble fordelt.

Den nest største bevilgninga var på 225 000 kroner og gikk til styrking av virksomheten i Målselv fjellandsby, mens reiselivsbedriften Aurora Husky fikk 200 000 til investering og videreutvikling. Basecamp Snowman fikk 150 000 til å utvikle reiselivs- og opplevelsestilbud knyttet til det tidligere Blånisselandet i Målselv fjellandsby, mens Effekt trening og helse-Feel 24 fikk 120 000 for å kunne tilrettelegge bedre for trening i koronatida i sine lokaler på Bardufoss.

Den siste virksomheten som fikk et sekssifret beløp var Off Track Experience, ei reiselivsbedrift som ønsker å tilrettelegge bedre for drift gjennom koronatida.

Fikk mindre beløp

Men det var også flere aktører som ble tilgodesett med mindre beløp. Midt Troms Utmarksservice er et firma som tilbyr spesialiserte tjenester til jegere, samt generelle tjenester og produkter til kunder innen friluftsliv og fiske. De hadde søkt om drøyt 223 000 til utvikling av sin virksomhet, men formannskapet fant det riktig å gi dem 90 000 av disse kronene.
Trad AS er et foretak etablert av Midt-Troms museum med sikte på å drifte næringsrelatert virksomhet knyttet til museale og opplevelsesbaserte prosjekter, og de 75 000 kroner til sin virksomhet.

Videre fikk Rundhaug gjestegård 50 000 for å styrke sitt tilbud, Bardufosstun 40 000 til omstilling for å kunne tilby catering, Bardufoss hotell 20 000 til utvikling og markedsføring og Innovasjonsbase Nord 20 000 til utvikling av ny nettside og profilering. Den siste virksomheten som fikk støtte var Madam Jin AS, og de ble tilgodesett med 10 000 kroner til tilrettelegging og profilering av cateringvirksomhet knyttet til restauranten på Bardufoss.

Fikk ingenting

Forut for behandlinga klargjorde næringssjef Kjell Furu hvilke kriterier man fra administrasjonens side hadde lagt til grunn for tilrådninga, og ut fra disse var det klart at ikke alle søkerne tilfredsstilte kravene til å få innvilget hele eller deler av det omsøkte beløpet. Det var ulike grunner til det, og til slutt endte følgende virksomheter opp uten å få støtte fra den aktuelle potten: Arctic Logistics (som hadde søkt om 37 000), Filmcamp (søkt om 600 000), Hundevis (søkt om 145 000), Midt-Troms næringshage (søkt om 42 500), Polarbadet (søkt om 800 000), Reistadløpet (søkt om 17 500). Profixio (søkt om 75 000) og Studiesenteret Midt-Troms (søkt om 200 000).

Powered by Labrador CMS