HISTORISK ENDRING: Lørdag kommer den siste lørdagsavisa i Nye Troms’ drøyt 42 år lange historie. Fra og med neste uke byttes det fra lørdag til fredag for å sikre at alle abonnenter får det de betaler for. Daglig leder Gry Thorsteinsen og redaktør Gjermund Nilssen forsikrer at fredagsavisa vil bli ei like god helgeavis som lørdagsavisa har vært. Foto: Malin C. S. Myrbakken
HISTORISK ENDRING: Lørdag kommer den siste lørdagsavisa i Nye Troms’ drøyt 42 år lange historie. Fra og med neste uke byttes det fra lørdag til fredag for å sikre at alle abonnenter får det de betaler for. Daglig leder Gry Thorsteinsen og redaktør Gjermund Nilssen forsikrer at fredagsavisa vil bli ei like god helgeavis som lørdagsavisa har vært. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Går fra lørdagsavis til fredagsavis

OLSBORG: I 42 år har Nye Troms gitt ut avis på lørdager. Men fra og med neste uke blir lørdagsavisa byttet ut med fredagsavis.

Publisert Sist oppdatert

I to uker har leverandøren Kvikkas AS kjørt ut lørdagsaviser i hele landet, og det har vist seg å være til stor fortvilelse for både aviser og deres abonnenter. Leverandøren dekker ikke alle områder, og det har også vist seg å være hull i de områdene de skal dekke. Dette har ført til at mange abonnenter ikke har fått lørdagsavisene sine. Nye Troms er intet unntak, og de to siste ukene har administrasjonen fått svært mange telefoner og eposter fra frustrerte abonnenter som ikke har fått avisa si i postkassa. Redaktør Gjermund Nilssen har stor forståelse for lesernes frustrasjon.

– Jeg har veldig stor forståelse for at abonnenter som ikke får avisa er frustrerte, selvfølgelig er de det, sier han.

Det ser ikke ut som om det kommer til å bli noen stor bedring med det første, og styret har derfor valgt å gjøre ei historisk endring med tanke på avisas publiseringsdager. I 42 år har Nye Troms hatt lørdagsavis, men denne uka blir siste gang. Fra og med neste uke byttes lørdagsutgaven ut med en fredagsutgave, noe som vil si at avisas framtidige publiseringsdager vil være tirsdag, torsdag og fredag. Nilssen understreker at fredagsavisa skal bli ei god helgeavis.

– Jeg beklager at vi må gi opp lørdagsavisa. Det er «gromavisa» som er helt spesiell. Men fredagsavis blir veldig fint, vi skal fortsatt lage ei god helgeavis som leserne vil kjenne igjen. Jeg synes bare det er synd at vi ikke fikk bestemme utviklinga selv, og at vi blir tvunget til ei slik beslutning på grunn av Samferdselsdepartementets avgjørelse om å bytte ut Posten med en aktør som ikke var klar til å gjøre jobben, sier han.

Sitte på gjerdet

Nilssen er oppgitt over Samferdselsdepartementet som ga kontrakten til en leverandør som de visste ikke dekker alle områder slik posten gjør. Han understreker at det ikke er budene til Kvikkas sin skyld, da de sannsynligvis gjør så godt de kan.

– Ansvaret ligger hos Samferdselsdepartementet. Vi betaler for en tjeneste, og forventer at tjenesten blir gjort, sier Nilssen.

Han er bekymret over at alt konkurranseutsettes, og mener Samferdselsdepartementet burde luke ut Kvikkas i anbudsprosessen.

– De burde betale mer for andre som kan gjøre en skikkelig jobb. Dette er et eksempel på at noen av de strukturelle bærebjelkene i samfunnet vårt er i spill, sier Nilssen.

Han synes det er beklagelig at myndighetene og regjeringa ikke ser verdien av avisene som en bærebjelke for demokratiet og samfunnet.

– Avisene er i dag presset fra mange hold, og jeg frykter at utfallet blir at vi mister mange blomster i den veldig rike avisfloraen i Norge, sier redaktøren.

Samferdselsdepartementet lovet at Kvikkas skulle levere alle aviser, et løfte de ikke har klart å holde. Nilssen forklarer at det ikke nytter å sitte på gjerdet i noen uker til for å se om det bedrer seg. I stedet endres derfor én publiseringsdag slik at alle abonnenter får det de betaler for. Nilssen forklarer at selv om alle abonnenter har tilgang på avisa som e-avis, viser det seg at flesteparten foretrekker å lese Nye Troms på papir.

– Vanen med å lese avis som man holder i, er noe mange fortsatt har med seg. Lokalavislesing er noe annet enn kjapp nyhetsoppdatering sier redaktøren.

Han håper abonnentene ser på endringa som positiv og handlekraftig.

– Man skal kjenne igjen lørdagsavisa. Den blir kanskje i større grad enn før prega av reportasjer og lokalt stoff, sier han.

Problem på landsbasis

Fagsjef Næringspolitikk i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Bjørn Wisted, bekrefter at lørdagsdistribusjonen er et problem for aviser over hele landet.

– Det har vært veldig mye frustrasjon, veldig mange som opplever at store deler av opplaget ikke kommer fram, og det har vært mange frustrerte og sinte abonnenter, sier Wisted.

Han forklarer at det har vært stor pågang av kunder som ikke har fått avisene sine, og at flere kundesenter har hatt ekstra lang ventetid på grunn av innringere som etterlyser avisen. Han forteller at en håndfull aviser la om publiseringsdager før overgangen til Kvikkas. Tidligere har avisene lagt det de selv ikke kunne distribuere over på posten, vel vitende om at avisen kom fram.

– Budet hadde lokalkunnskap; de kjente geografien og alle postkasser og hadde aldri problem med adresser, sier Wisted.

Også han er sikker på at budene til Kvikkas gjør så godt de kan, men at de mangler lokalkunnskapen til postbudet. Wisted mener overgangen fra posten til Kvikkas kunne vært bedre.

– Her burde det vært gjort en jobb på forkant, hvor posten kunne bidra med kunnskapsoverføring. Kanskje kunne de nye budene fulgt postbudet noen dager for å ta notater og gjøre seg kjent med hvem som bor hvor. Her har de gått fra en teoretisk modell til full implementering, sier han.

Han forklarer at de har hatt møte med statssekretærer og Samferdselsministeren, og fredag skal de ha et nytt møte med ministeren for å oppsummere distribueringa så langt.

– Vi skal legge fram konkrete forslag til hvordan departementet kan være med å bidra til at dette kan bli bedre. Det må bli bedre, absolutt, avslutter Wisted.

Flere endrer

Generalsekretær i Landslaget for Lokalaviser (LLA), Rune Hetland, mener det er et sammensatt problem. Mange lokalaviser har hatt posten som leverandør på hele eller store deler av opplaget, og de må nå forholde seg til Kvikkas og andre bud. I tillegg er det mange abonnenter som faller i gråsona mellom Kvikkas og budordningene, og her er det ikke kommet noen god løsning.

– Kvikkas sliter voldsomt med å klare å levere. Summen er at det er veldig alvorlig for lokalavisene å ikke komme fram til abonnentene. Hele vitsen med å lage en god avis, er at de som har bestilt den skal få den, sier Hetland.

Han mener dette er hastverksarbeid fra departementets og Stortingets side, og forklarer at de tidligere har bedt dem om å utsette overgangen til nyttår slik at den kan planlegges og gjennomføres bedre. Hetland forklarer at tidspunktet er kritisk for avisene.

– Mange har forfall på abonnement ved årsskiftet, og i tillegg er november og desember de viktigste annonsemånedene for avisene. Å skulle bruke denne tida til å jobbe med krisehandtering er veldig uheldig, sier han.

Han forklarer at det er et titalls aviser som det siste året har endret eller redusert utgiverdager. Forrige uke byttet Sør-Varanger Avis og Sagát til fredagsavis, og denne uka ble det klart at også Bygdebladet bytter fra lørdagsutgave til fredagsutgave etter 40 år. Dette gjør også Opdalingen. Ifølge Journalisten har Vest- Telemark Blad kuttet lørdagsutgaven og gått ned fra tre til to utgivelser i uka. Brønnøysunds Avis har varslet at de dropper lørdagsutgaven fra februar. Hetland kan ikke si om det kun har å gjøre med lørdagsdistribueringa, men at den har hatt en stor innflytelse på avgjørelsen. Nå håper og forventer han at det blir bedring.

– Nå får vi håpe departementet så fort som mulig tar tak i dette og stiller tøffere krav til Kvikkas. Avisene har nok utfordringer fra før av, om de ikke skal oppleve at abonnentene ikke får avisa på grunn av hastverksarbeid. Vi forventer at de setter tydelige krav til at ting må fungere. Ellers er det krise for avisene, sier Hetland.

Generelt svar

Nye Troms har tatt kontakt med Samferdselsdepartementet angående lørdagsdistribueringa. De har kun sendt et generelt leserinnlegg som svar. Blant annet skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at selskapet Helthjem oppga feil dekningsområde under utredelsesprosessen og at de blant annet jobber med levering til postboks.

– Jeg synes det er beklagelig når enkelte avisredaksjoner legger seg på et debattnivå hvor man later som om svikt i avisdistribusjonen reflekterer dårlig distriktspolitikk fra regjeringen, skriver ministeren.

Leserinnlegget kan leses i sin helhet på ytringssidene.

Powered by Labrador CMS