SPENT PÅ FYLKESFRAMTIDA: Først er det utdanningskomiteens møte tirsdag, så et fylkestingsmøte over fire dager fra 10. desember. Arbeiderpartipolitiker Steffen Jakobsen venter å måtte ta noen upopulære og noen hyggelige avgjørelser om skole. Hvordan fylkesframtida blir etter det, er han spent på. Foto: Kari Anne Skoglund
SPENT PÅ FYLKESFRAMTIDA: Først er det utdanningskomiteens møte tirsdag, så et fylkestingsmøte over fire dager fra 10. desember. Arbeiderpartipolitiker Steffen Jakobsen venter å måtte ta noen upopulære og noen hyggelige avgjørelser om skole. Hvordan fylkesframtida blir etter det, er han spent på. Foto: Kari Anne Skoglund

Går tøffe uker i møte

MÅLSELV: Den førstkommende uka skal utdanningskomiteen behandle fylkesbudsjettet og skolekuttforslagene. – En utfordrende og viktig jobb, sier Steffen Jakobsen (Ap).

Publisert Sist oppdatert

Politikeren fra Målselv er styremedlem i Troms Ap, fylkestingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen. Han representerer posisjonen, og for første gang i hans tid som fylkespolitiker er de i mindretall. Høyre gikk ut av samarbeidet, da fylkestingsgruppa tirsdag kveld offentliggjorde at de ikke kunne støtte fylkesrådets budsjettplan og dens skolekutt. Det snur på mange måter opp ned på prosessessen som fylkespolitikerne nå er inne i.

– Når det ikke lenger er en flertallskoalisjon, er det vanskelig å si hva endringene kan bli. Planen var å samarbeide med flertallet om budsjettplanen. Nå er det ikke lenger et flertall, og da skal vi jobbe helt uavhengig og søke flertall der det er mulig. Men vi, og da snakker jeg om Ap og KrF, jobber for et budsjett i balanse, sier Jakobsen.

Fredag la posisjonens gruppeledere fram et budsjettforslag hvor flere skoler og linjer allikevel blir opprettholdt. De stiller Jakobsen seg bak.

– Spennende og utfordrende

Men forslaget til Ap og KrF trenger tilhengere for å bli vedtatt. Hvor det er mulig å finne budsjettkamerater, er det ikke godt å si. Foruten Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet består fylkestinget av mange partier med tre eller færre representanter. Flertall krever 19 eller flere representanter. I dag har Ap og KrF til sammen 13. Men før en kommer til fylkestingsmøtet som starter 10. desember, skal utdanningskomiteen behandle høyst omstridte skolekuttforslagene.

– Det blir det mest spennende og utfordrende møte i Troms fylkeskommune på lang tid. Det at flertallet ikke samarbeider lenger, gjør det ekstra utfordrende. Det er et viktig møte, og jeg håper vi kommer til en felles konsensus med endringsforslagene våre. Jeg vil ikke love noe før vi er i mål. Det tror jeg det ville vært feil av meg å gjøre, sier Jakobsen.

For selv om Jakobsen ikke vil love noen ting om hva resultatet vil bli, garanterer han at det vil komme endringer fra fylkesrådets innstilling. Kanskje også når det gjelder posisjonens nye forslag til skolestruktur.

– Utgangspunktet fra fylkesrådet er at deres innstilling ikke er skrevet inn i stein, sier han.

Faglig uenig

For tida leser utdanningskomitemedlemmet høringsinnspill og sier at han har sett flere løsninger han synes er gode der. Han utelukker ikke at skolekuttforslaget kan bli utsatt, slik Venstre har bedt utdanningskomiteen om å gjøre. Men budsjettet og økonomiplanen må i balanse. Der er Jakobsen tydelig på at fylkestinget ikke har noe valg.

– Vi må ta noen avgjørelse som blir upopulære. Vi skal gjøre en grundig jobb, som jeg håper ender med et resultat som gir det best mulige grunnlaget for framtida. Alle innspill skal bli lest og vurdert. Alle vil ikke bli tatt til følge, men folk skal vite at alle høringssvar blir lest, understreker han.

– Går du til utdanningskomiteen med noen kjepphester du vil stå ekstra hardt på for?

– Personlig er jeg i uenig i at studiespesialisering nærmest skal være det eneste løpet for å få generell studiekompetanse. Jeg syns det er en styrke å ha linjetilbud innen idrett, musikk, dans og drama og medier og kommunikasjon som gir studiekompetanse. Vi har elevgrupper som ikke finner sin plass på studiespesialisering, som disse linjene har en viktig verdi for. Faglig tror jeg disse linjene kan bidra til økt fullføring av skoleløpet, sier Ap-politikeren.

Usikker framtid

Fylkestingspolitikerne jobber nå målrettet fram mot fylkestingsmøtet. Hvordan Troms fylkeskommunes framtid etter det møte blir, er nesten et ikke-tema på nåværende tidspunkt. Skolekuttforslagene overskygger alt annet. Også krisa fylkesrådet er i.

– Fylkestingspolitikerne har det å få et budsjett i balanse som hovedfokus fram til møtet 10. desember. Men da skal også fylkesrådets videre skjebne avgjøres. Om vi kan fortsette med et mindretallsråd, er et vanskelig spørsmål, og vi vet ikke hvem vi eventuelt kan samarbeide med for å få et flertall, sier han.

– Kan det bli aktuelt å avskaffe den parlamentariske modellen med å ha et styrende fylkesråd?

– Parlamentarismen er en krevende, og det er en debatt vi må ta og som jeg ønsker velkommen. Det er også en debatt vi tar i forkant av hver valgperiode. Selv ser jeg verdien av å ha en politisk styring og et fylkesråd, sier Jakobsen.

Derimot liker han dårlig forslaget om at den økonomiske situasjonen i Troms fylkeskommune skal legges til grunn for å avskaffe fylkeskommunen, som en start på kommunereformen.

– De politiske utspillene om å ha Troms fylkeskommune som et forhastet prøveprosjekt, synes jeg de burde holdt seg for gode for. Kommunereformforslaget er ikke ferdig utredet, og det er viktig å ha en god prosess i forkant av så store endringer, sier han.

Powered by Labrador CMS