VENTER PÅ SKADEFELLING: – Vi håper å få tillatelse til å ta ut skadevolder, noe som burde være enkelt da SNO har dokumentert at to av de fire drepte dyrene er tatt av gaupe, sier Nils Ole Henrik Oskal.
VENTER PÅ SKADEFELLING: – Vi håper å få tillatelse til å ta ut skadevolder, noe som burde være enkelt da SNO har dokumentert at to av de fire drepte dyrene er tatt av gaupe, sier Nils Ole Henrik Oskal.

Gaupe herjer i reinflokken til Nils Ole

BALSFJORD: I fjor drepte den seks–syv rein. Nå er mest sannsynlig den samme gaupa tilbake og har begynt å forsyne seg av reinflokken til Oskal-familien.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble kadaver nummer fire funnet i løpet av de siste seks dagene. Tre av disse er blitt funnet mellom Strupen og Heia i Balsfjord kommune.

– Dette er i samme område som det ble drept flere rein sist vinter. Den siste er funnet i Mauken-området, sier Nils Ole Henrik Oskal.

Stor hanngaupe

Som til avisa Nordlys som først omtalte saken sier Oskal også til Nye Troms at han sterkt mistenker at det er samme hanngaupe som var på ferde sist vinter.

– Vi har ennå ikke sett gaupa denne vinteren, men ut fra liggeplasser og spor der den har angrepet flokken er det etter alt å dømme samme gaupe som er tilbake. Ei usedvanlig stor hanngaupe som sist år holdt til i området helt til vi flyttet dyrene på sommerbeite, sier Nils Ole Henrik Oskal.

Frykter store tap

Han legger til at det også er observert spor etter andre individ, som betyr at denne ikke er alene.

– Gaupa beveger seg i området Blåtind – Mauken – Strupen. Et langstrakt område. Det igjen betyr at selv om vi hittil har funnet fire kadaver etter nyttår kan det være langt flere rein som er tatt, sier Oskal.

Reineieren forteller at dyrene er redde og flokken til Oskal-familien er spredt. Og med tanke på at det er spor etter flere individ frykter han store tap utover vinteren.

– Ja. Når vi vet at gaupa er en lystmorder som kan ta opptil ti dyr i løpet av ei natt kan det bli store tap. I tillegg til at dyr blir drept er ei drektig simle veldig sårbar for stress og uro. På denne tiden av året kan simla abortere hvis den blir jaget, noe som blir bare verre og verre fram til den kalver i mai. Det er klart dette fører til ekstra tap, sier Oskal.

Denne og en til av de fire kadavrene som så langt er funnet er dokumentert tatt av gaupe.

Livmora frøs fast

Han forteller om et tilfelle der de en vinter fant ei simle som hadde kastet kalven på grunn av at den var blitt jaget.

– Da vi ankom lå den døde kalven ved siden av mora. Simla var fortsatt i livet, men simla kom seg ingen vei da livmora var frosset fast i bakken. Hvor lenge den hadde ligget og pintes vet jeg ikke, men den måtte avlives, sier Oskal.

Ber om skadefelling

Nå håper han å få skadefellingstillatelse på det store kattedyret.

– Vi har sendt søknad om skadefelling, men ikke fått svar. Man skulle tro at det var enkelt å få tillatelse til å ta ut en slik skadevolder, også med tanke på at Statens Naturoppsyn (SNO) har vært i området og kan stadfeste at dyrene er tatt av gaupe, avslutter Nils Ole Henrik Oskal.

At dyrene er drept av gaupe kan nemlig SNO bekrefte, i alle fall to av disse.

– To av de døde dyrene er dokumentert tatt av gaupe, sier Emil Halvorsrud i Statens Naturoppsyn i Bardu.

Ut fra spor i snøen er det ifølge reineieren både ei svær hanngaupe og andre individ som ferdes i området.

Mange meldinger om gauper

Som fagansvarlig for registrering av store rovdyr i Troms sier han at det er familiegrupper av gauper både øst og vest for dette området. SNO er i så måte veldig interessert i observasjoner der det er mer enn en gaupe.

– Absolutt. I perioden fram til 28. februar er vi veldig interesserte i observasjoner av flere gauper i lag. Det gjelder både observasjoner av spor etter to eller flere gauper, og observasjon av dyrene. Det kan nemlig indikere familier, sier Halvorsrud.

Han legger til at etter utgangen av februar begynner hannene å blande seg inn i jakten på nye partnere. Da kan observasjonene være hann og hunn i stedet mor med barn.

Og – meldinger om gaupeobeservasjoner får SNO ofte.

– Ja. I det siste har vi nesten daglig fått inn meldinger om gauper i Troms. De fleste av disse er meldinger om spor, men vi mottar også meldinger om observasjoner av gaupe, sier Halvorsrud og legger til at meldinger om kadaverfunn skjer nærmest ukentlig.

Powered by Labrador CMS