Gigantomani i Midt-Troms

«Hvis Midt-Troms kun skal ha ett lensmannsdistrikt, gjør sentraliseringskreftene at det blir vanskeligere for folk flest å nå fram. Til politiet, og ikke minst til den «lokale» ledelsen på Finnsnes»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• Politimester Ole B. Sæverud har talt. Han foreslår at antallet tjenestesteder reduseres fra 13 til åtte i det nye Troms politidistrikt. Setermoen og Storsteinnes er to av tjenestestedene som består, mens lensmannskontoret på Bardufoss er foreslått nedlagt. I tillegg ønsker politimesteren å dele politidistriktet inn i fire geografiske driftsenheter: Tromsø, Nord-Troms, Midt-Troms og Harstad. Som hovedsete i de fire driftsenhetene foreslår Sæverud Tromsø, Sørkjosen, Finnsnes og Harstad. Målet er å få et bedre og mer tilstedeværende politi. Forslaget blir nå sendt ut på høring. På bakgrunn av høringssvarene skal politimesteren utarbeide sin endelige tilrådning til Politidirektoratet innen 15. desember. Direktoratet skal beslutte den lokale organiseringa av norsk politi tidlig på nyåret i 2017.

• Vi legger ikke skjul på at det er mye fornuftig i det politimesteren i Troms foreslår. Det vil neppe være ei ulempe at politibetjentene tilbringer mer tid i politibilene og mindre tid på kontoret. Betong trenger derfor ikke være avgjørende for politistrukturen. Vi ser imidlertid en stor svakhet med forslaget for vårt område. Det er størrelsen på Midt-Troms lensmannsdistrikt. Distriktet skal dekke kommunene Lenvik, Berg, Torsken, Tranøy, Sørreisa, Dyrøy, Balsfjord, Målselv, Bardu, Ibestad, Salangen, Lavangen og Gratangen. Med tjenestesteder på Finnsnes, Setermoen, Storsteinnes og Hamnvik.

• Lensmannsdistriktet skal med andre ord dekke over halvparten av fylkets 24 kommuner. Deriblant de, i Troms-sammenheng, arealmessig gigantiske kommunene Bardu og Målselv og Norges nest største øy, Senja. Det er 202 kilometer langs vei mellom Laksvatn i Balsfjord og Sørrollnes i Ibestad. Og det er 176 kilometer mellom Gryllefjord på yttersida av Senja og Frihetsli i Dividalen i Målselv. Så her snakker vi tre timers kjøring mellom ytterkantene i lensmannsdistriktet på stedvis dårlige og svingete veier. Og uten at lokalt politi har mulighet til å få helikopterstøtte fra 339 skvadron på Bardufoss, hvis regjeringa får det som den vil. I høringsforslaget blir det pekt på at Troms politidistrikt er ett av landets minste politidistrikt med få ansatte og et lavt innbyggertall, men med ansvar for et stort geografisk område. Det er forslaget om å etablere Midt-Troms lensmannsdistrikt et altfor godt bevis på. Nok en gang ser det ut til at Distrikts-Troms blir et offer for geografien. Og gigantomanien til de som sitter i sentrale strøk og studerer kartet.

• Det beste vil være å etablere et eget lensmannsdistrikt med geografisk sentrum i Indre Troms. I dette området finner vi blant annet E6, Bardufoss lufthavn og flere store militærleirer. For å nevne noe. Vi registrerer også at styringsgruppa bestående av representanter fra kommunene, politidistriktet og de ansatte var delt i synet på om det skal være et eller to lensmannsdistrikt i Midt-Troms. Politimesteren mener imidlertid at to lensmannsdistrikt vil framstå som ei noe ressurssvak og lite robust løsning. Spesielt sammenliknet med andre deler av landet.

• Nettopp ordet robust er mye brukt av kommunalminister Jan Tore Sanner i forbindelse med kommunereformen, en reform som politireformen får stadig flere likhetstrekk med. I de to reformene skal det tegnes nye kart med fokus på lokalisering og grenser, men vi vet ikke hvordan oppgavene skal løses og hva konsekvensene vil bli. Det gjør det uhyre vanskelig å forholde seg til reformene. Det er ei trend i tida at store enheter er mantraet uavhengig av hvilken reform det er snakk om. Reformene ser kanskje fornuftige ut på papiret, men i praksis vil de ikke gi et bedre tilbud til befolkninga. Spesielt ikke til de som bor i distriktene.

• Store enheter er ensbetydende med at avstanden mellom ledelsen og folket øker. Hvis Midt-Troms kun skal ha ett lensmannsdistrikt, gjør sentraliseringskreftene at det blir vanskeligere for folk flest å nå fram. Til politiet, og ikke minst til den «lokale» ledelsen på Finnsnes. Til syvende og sist blir det ikke noe bedre polititilbud i distriktene. Å kalle det en nærpolitireform blir derfor som å skvette vann på gåsa. I hvert fall hvis det ikke blir to lensmannsdistrikt i Midt-Troms.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS