FLERE: Kommunestyrepolitikerne fikk onsdag besøk av en gjeng syngende barnehagebarn på rådhuset. Unger i barnehagene ønsker de seg enda flere av, noe som gjenspeiltes i flere av vedtakene som ble gjort. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FLERE: Kommunestyrepolitikerne fikk onsdag besøk av en gjeng syngende barnehagebarn på rådhuset. Unger i barnehagene ønsker de seg enda flere av, noe som gjenspeiltes i flere av vedtakene som ble gjort. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Gikk inn for å øke folketallet

STORSTEINNES: I et forsøk på å sikre tilflytting av unge barnefamilier til kommunen, la politikerne i Balsfjord til flere poster og utredninger til neste års budsjett.

Publisert Sist oppdatert

De nyeste tallene for befolkningsutvikling fra Statistisk Sentralbyrå så ikke spesielt lyse ut for Balsfjord kommune. Kommunen har mistet 65 innbyggere siden starten av januar, og har ved utgangen av tredje kvartal 5560 innbyggere. Bare det siste kvartalet har kommunen mistet 30 innbyggere. Ordfører Gunda Johansen har tidligere uttalt til Nye Troms at hun synes det er vanskelig å vite hvordan kommunen best mulig skal gripe fatt i problemet, og hvordan man kan snu utviklinga. Under onsdagens budsjettbehandling gjorde politikerne likevel et forsøk.

Etableringstilskudd

Kommunestyret vedtok å innføre et etableringstilskudd for unge førstegangsetablerere i Balsfjord. Det var Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som kom med forslaget til budsjettets verbaldel. De ber rådmannen utarbeide kriterier for tildeling av et slikt etableringstilskudd, til unge som for første gang skal kjøpe eller bygge seg hus i kommunen. Kommunen skal i 2020 dele ut inntil 500.000 kroner til førstegangsetablerere.

– Dette var noe vi vurderte fordi vi så urettferdigheta mellom de som kjøpte og de som bygget bolig. Denne urettferdigheta er det få ting vi kan gjøre med, fordi det er det skatteloven regulerer. Vi har sett litt på nabokommunene. I Storfjord deler de ut 100.000 per førstegangsetablerer. Vi ser til nabokommunene for å se om de har noen bedre ordninger enn oss som kan gjøre noe positivt for befolkningsutviklinga, sa ordfører Gunda Johansen.

Etableringstilskuddet er kun satt opp i budsjettet for 2020 som et prøveprosjekt, og er ikke foreløpig innarbeidet i økonomiplanen. Opposisjonen, altså Senterpartiet og Rødt, gikk ikke inn for tilskuddet, og forslaget ble dermed vedtatt med tolv mot syv stemmer i kommunestyret. Opposisjonen ønsket heller å bruke de 500.000 kronene på å øke tilgjengeligheten og åpningstidene i kommunens barnehager, da de mente tilgjengeligheten der er en utfordring for småbarnsfamilier som ønsker å etablere seg i kommunen.

Flere tiltak

Det var flere tiltak for å sikre etablering, og spesielt av småbarnsfamilier, som ble vedtatt under budsjettbehandlinga. Det ble vedtatt å utrede kostnadene ved å gi gratis skolefritidsordning til alle kommunens 1. klassinger, og søskenmoderasjon mellom barnehage og SFO. Det ble også vedtatt å redusere tomteprisen for tomter i Laksvatn boligfelt til 60 kroner per kvadratmeter.

Flyktninger

I tillegg til budsjettbehandlinga gjorde kommunestyret et annet vedtak i onsdagens møte, som vil ha en positiv effekt på befolkningstallet. Etter oppfordring fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet vedtok kommunestyret enstemmig å ta imot 10 flyktninger i 2020. Kommunen har tatt imot flyktninger hvert år siden 2015. Det har ikke før onsdagens politiske møte foreligget noen plan for om kommunen skal fortsette å ta imot flyktninger, også i framtida, men nå blir det altså inntil 10 nye flyktninger bosatt i Balsfjord i året som kommer.

Powered by Labrador CMS