MILLIONPLUSS: Rådmann Ole Frode Mikkelsgård og økonomisjef Pål Mathisen la fram regnskapstallene i kommunestyret onsdag. Foto: Kari Anne Skoglund
MILLIONPLUSS: Rådmann Ole Frode Mikkelsgård og økonomisjef Pål Mathisen la fram regnskapstallene i kommunestyret onsdag. Foto: Kari Anne Skoglund

Gikk med 14,1 millioner i overskudd

MOEN: Målselvregnskapet er klart. Det viste et overskudd på 14,1 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Regnskapet for 2018 er ferdig i Målselv kommune. I slutten av onsdagens kommunestyremøte fikk politikerne ei orientering om hvordan det har gått.

– Vi leverer et regnskapet et mindreforbuk på 14,1 millioner kroner i drift og ei investering i balanse. Overordna går rammeområdene i pluss, fortalte økonomisjef Pål Mathisen.

Hell i uhell

Han forklarte at selv om dette er resultatet på bunnlinja, er det allerede en del av pengene som er låst til prosjekter og formål som ikke er kommet helt i gang ennå. Deriblant Kulturklynge Høgtun, bredbåndsmidler og veiformål. Om det ikke blir store endringer etter at regnskapet er revidert, vil dermed kommunen ha 10,6 millioner kroner i friske midler. Tidligere har mesteparten av regnskapsoverskudd blitt satt på fond, men det spørsmålet blir først besvart når kommunestyret skal godkjenne regnskapet. Økonomisjefen fortalte at smellen kommunen så ut til å på knytta til renter og skatt ikke ble noen smell. For Målselv var på langt nær den eneste som opplevde problemet, det skjedde på landsbasis. Når dette skulle utjevnes, endte derimot Målselv opp med en aldri så liten pluss på dette punktet. Bonuser som dette har gitt sine utslag for målselvregnskapet år etter år.

– Kostnadsfokus og tett oppfølging har vært en nøkkel de siste fem årene til mindreforbruk. Når man klarer å holde kontroll på utgiftene og man får de bonusene, så går det rett i resultatet, sier han.

– Kjærkomment

Nå skal det sies at budsjettet regnskapet bygde på var blant annet basert på at fire millioner kroner ble henta fra disposisjonsfondet. Det ble omtalt som et av de skjøreste budsjettene på lenge. Det var ingen av politikerne som jubla over regnskapsplussen, for de vet at det har kosta. I tillegg vet de at de betaler mindre på lånene sine enn kostnadene på forringinga av byggene til kommunen. Derfor var det en forsiktig rådmann Ole Frode Mikkelsgård som kommenterte regnskapsresultatet.

– Jeg håper der hører denne presentasjonen på samme måte som meg. Dette er på mange måter et positivt resultat, men vi ser også utfordringene framover. Dermed kommer dette resultatet kjærkomment med. Men presisjonsnivået skulle jeg ønske var enda litt mere, rådmannen.

Han understrekte at resultatet ikke endrer noe når det kommer til dagens budsjett, hvor kommunen er i gang med å ta ned vel 15 millioner kroner.

– Jeg tror det er viktig både politisk og administrativt at man ser på dette som et positivt resultat. Samtidig må man skape forståelse for at innsparingsarbeidet vi er i gang med og omstillingsarbeidet vi har gjort, har vært og er fortsatt helt, helt nødvendig for å komme oss i den balansen vi ønsker, sa han.

Powered by Labrador CMS