BARNEHAGESATSING GIR MILLIONUTFORDRING: Barnehagefaglig rådgiver Hilde Schiøll Eriksen og rådmann Hogne Eidissen orienterte kommunestyret om hvordan de skal gi «alle» barnehageplass i år. Det vil gi kommunen en merkostnad på omkring 5 millioner kroner.
BARNEHAGESATSING GIR MILLIONUTFORDRING: Barnehagefaglig rådgiver Hilde Schiøll Eriksen og rådmann Hogne Eidissen orienterte kommunestyret om hvordan de skal gi «alle» barnehageplass i år. Det vil gi kommunen en merkostnad på omkring 5 millioner kroner.

Gir barnehageplass til 52 flere enn i fjor

MOEN: Nyheten utløste jubel i kommunestyret i Målselv.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en gladsak. Det er kanonbra at vi har så mange unger i Målselv, og at vi leverer barnehageplassene vi har satset på. Vi gir barnehageplasser til ungene våre, og det gjør at vi får folk ut i arbeid, sa ordfører Nils Foshaug (Ap).

Utvider to plasser

Økningen er et resultat av en bevisst politisk satsing i Målselv. I desember vedtektsfestet kommune retten for alle målselvbosatte barn og asylsøkere som bor i kommunen. Med det sa de at det ikke bare er barna som ble født innen 1. september året før som har en nasjonal lovfestet rett til barnehageplass og krav på barnehageplass i kommunen. Dermed skal alle barn uavhengig av når på året de er født, ha krav på barnehageplass. Nå er søknadsfristen for barnehageplass gått ut, og barnehagesektoren er i full gang med å fordele barnehageplass til over 130 nye søkere og de rundt 40 ungene som i dag står på venteliste for barnehageplass.

– Vi så tidlig at vi måtte utvide på Bjørkeng. Det gjør vi med å ta i bruk SFO-lokalene til førskolebarna, og at de yngste barna er i dagens barnehagelokaler. Og uansett hvordan vi la kabalen videre, ble vi stående med syv-åtte barn for mye, fortalte barnehagekonsulent Hilde Schiøll Eriksen.

Løsninga som kommunen da har tydd til, er å forespørre om SFO-lokalene på Olsborg skole igjen kan bli ei midlertidig barnehageavdeling. Det har skolen sagt lar seg gjøre.

Konsekvensene

Å gi totalt 52 flere barn enn i fjor barnehageplasser gir noen utfordringer. Økninga er faktisk større enn antallet plasser i hele Heggelia barnehage. Eriksen og rådmann Hogne Eidissen forklarte kommunestyret at det å gi «alle» barnehageplass i 2016, gjør at de trenger:

  • Nye ni nye barnehageårsverk, som blir fordelt med 4 på Bjørkeng, 3 på Olsborg og 2,5 i Heggelia/Noraførr.
  • Noraførr/Heggelia barnehage trenger en styreassistent i 50 prosent.
  • Vikarbudsjettet må økes tilsvarende ett årsverk.
  • Midler for å imøtekomme spesielle krav, eksempelvis språkoppfølging, må økes tilsvarende ett årsverk.
  • Budsjettet for leker, materiell og utstyr må økes med mellom 50 000 og 100 000 kroner.
  • I 2016 blir merutgiften på 2,2 millioner kroner.
  • På årsbasis gir dette kommunen ei merutgift på mellom 4,5 og 5,2 millioner kroner i lønnsutgifter.
  • Inntektene kommunen får i økt foreldreinnbetaling er på 500 000 kroner.

Politisk behandling i april

Denne saken ble lagt fram for kommunestyret som ei orienteringssak. Svarbrevene til søkerne er ennå ikke sendt ut, og det er først når søkerne gir tilbakemelding om de takker ja eller nei til plassen, kommunen vet hvor mange nye plasser de trenger. Rådmannen sa at kommunestyret vil få en sak om barnehageøkninga i april.

– Vi kommer tilbake med ei sak når vi har fått reelle tall. I saken må vi se på kostnadene Bjørkeng-lokalitetene medfører. Dette er en sak hvor vi må være kreative og se på hvordan vi skal gjøre det for å innfri barnehageløftet i Målselv, sa han.

Der ønsker de også å sørge for at det skal være mulig å gi noen barnehageplasser til folk som kommer flyttende i løpet av året.

Powered by Labrador CMS