LEDER:

Givergledens aller største årstid

KUNST FOR KREFTFORSKNING: Hege Holen Paulsrud og «Hegeprosjektet» har sia 2013 samla inn 3,6 millioner kroner til forskning på kreft. For syvende gang drar Bardufoss-kunstneren i gang innsamlingsaksjonen. Foto: Kari Anne Skoglund
KUNST FOR KREFTFORSKNING: Hege Holen Paulsrud og «Hegeprosjektet» har sia 2013 samla inn 3,6 millioner kroner til forskning på kreft. For syvende gang drar Bardufoss-kunstneren i gang innsamlingsaksjonen. Foto: Kari Anne Skoglund

Kreft er sykdommen som stadig flere rammes av, men som også stadig flere heldigvis kureres for, eller lever lenger med.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Høsten er ubønnhørlig her. Det er mange tegn på det, og ett av dem er at vi møtes av ei rekke av innsamlinger til gode formål. Til gode formål innenfor landets grenser - og utenfor. Givergleden til gode formål synes aldri større enn om høsten.

Oktober er liksom startskuddet på den ene aksjonen før og den andre etter. Hva skulle vi vel egentlig vært uten dem? For aksjonene samler alle penger inn til veldig gode formål. I denne vår tiende måned av året har akkurat startskuddet gått for årets Rosa sløyfe-aksjon. I år er det 21. gang aksjonen til inntekt for Brystkreftforeningen og Kreftforeningen arrangeres i Norge. Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden hvert år. Den er den klart største, men i kjølvannet av denne har vi også lokale aksjoner og innsamlinger, som i sum gir enorme inntekter til forskning og kampen mot den fæle sykdommen. En sykdom som så alt for mange har fått nært innpå livet i en eller annen form.

Kreft er sykdommen som stadig flere rammes av, men som også stadig flere heldigvis kureres for, eller lever lenger med. Det kommer ikke minst av den forskningen som er mulig, blant annet takket være alle frivillige bidrag som organisasjoner som Kreftforeningen og Brystkreftforeningen får inn.

I fjor fikk Kreftforeningen i Norge over 400 millioner kroner i innsamlede midler og gaver fra det norske folk. De pengene er med på å gjøre at dødstallene stadig går nedover. Likevel var det i 2017 nesten 600 personer i Norge som døde bare av brystkreft, som er den hyppigste kreftformen hos kvinner, med sine 3500 nye tilfeller hvert år. Det er hver dag ni kvinner som får denne skremmende diagnosen. Heldigvis er vi kommet så langt at 90 prosent av dem som i dag får denne sykdommen påvist, fortsatt lever fem år senere. Faktum er likevel at sykdommen bærer med seg komplikasjoner og ettervirkninger som gjør at mange sliter tungt i årevis, selv om livet fortsatt kan nytes.

Derfor er det godt at vi har fortsatt stor giverglede i landet vårt. Rosa sløyfa har etter hvert fått mange små skudd under seg i form av lokale innsamlinger, og i Målselv er Hegeprosjektet det mest kjente. Kunstneren Hege Holen Paulsrud starta i 2013 sitt eget lille prosjekt, som bare har vokst og vokst i omfang. Fra at hun det første året kunne sende 80 000 kroner til Kreftforeninga, til hun rekordåret passerte 600 000 kroner i inntekt for salg av sine bilder. Totalt vil hun i år sannsynligvis passere 4 millioner kroner innsamlet til kampen mot kreft. Man kan la seg imponere av langt mindre.

I innsamlingenes tegn kommer også Movember-aksjonen i neste måned, som er menns markering med tanke på egen helse, prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse. Selvfølgelig like viktig som Brystkreft-aksjonene.

Innimellom har vi en nasjonal dugnad som TV-aksjonen. Der kommer antall kroner litt ut fra hvilke organisasjoner og tiltak som nyter godt av aksjonen. I år er det CARE, som er en global bistandsorganisasjon som jobber for å redde liv, bekjempe fattigdom og oppnå sosial rettferdighet, som er valgt ut til å motta de innsamlede midlene. De skal bruke pengene på kvinner og deres vilkår i ni av verdens mest sårbare områder. Kanskje fenger ikke formålet like godt som en aksjon til inntekt for Kirkens Bymisjon eller Røde Kors, men at jobben som gjøres av årets mottaker er viktig, bør det ikke herske noen tvil.

Oppfordringa er derfor enkel og grei: Gi til de mange gode og viktige formål som bruker den vakre årstida til å høste av vår giverglede. Og for helsas skyld kan en legesjekk også være på sin plass. Heller en gang for mye enn en gang for lite, og det gjelder for kvinner og menn i vårt langstrakte og akk så giverglade land.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS