Målselv Høyre tror på godt samarbeid med Målselv Sp:

SOLID PLATTFORM: Målselv Høyre-leder Gunnar Olsen Skårn føler de har framforhandla en solid og god plattform med Målselv Sp. Foto: Privat
SOLID PLATTFORM: Målselv Høyre-leder Gunnar Olsen Skårn føler de har framforhandla en solid og god plattform med Målselv Sp. Foto: Privat

Gjeninnfører bunnfradrag på eiendomsskatten

MÅLSELV: Målselv Høyre har sagt ja til et fireårig ekteskap med valgvinneren Målselv Sp. De er fornøyd med å ha fått gjennomslag for reduksjon i eiendomsskatten i avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag kveld bestemte Målselv Sp seg for å inngå avtale med Høyre, og samme kveld takka Høyre ja. Med det er det avgjort at Bengt-Magne Luneng (Sp) blir ordfører og Martin Nymo (H) blir varaordfører i den kommende perioden. Målselv Høyre-leder Gunnar Olsen Skårn føler de sammen har kommet fram til en avtale som er for det beste for begge partiprogrammene.

– Vi har fått gjennomslag på eiendomsskatt, som er viktig for oss. I første omgang blir det gjeninnført bunnfradrag, sier Skårn.

I partiprogrammet ønsker de å fjerne eiendomsskatten helt innen en femårsperiode. Hvorvidt de får det til, er for tidlig å si. Skårn viser til at det pågår store investeringer i kommunen, og at de to første åra derfor blir trange økonomisk.

– Eiendomsskatten ønsker vi å ta bort helt og holdent, men vi må gjøre det på en ordentlig måte. Vi kan ikke fjerne den for så å måtte legge ned tjenester. Nå får vi en bra start med bunnfradrag hvor vi treffer de som har det tyngst først, og øker det utover perioden. Så får vi se på slutten om vi kommer i mål eller nesten helt i mål, sier Høyre-lederen.

– Solid plattform

Selv om det er inngått kompromisser fra begge parter i avtalen, føler ikke Skårn at de har inngått noen kompromisser som er vanskelige å svelge for Høyre.

– Det er en avtale som er balansert og som gir ganske mye rom til å utøve politikken vår, sier han.

Les også: Bengt-Magne Luneng er klar på at man vil merke Sp-politikken i hele Målselv.

Begge partiene er enige i at skolestrukturen skal bestå og at de ønsker å legge til rette for bolyst og økt aktivitet i hele kommunen blant anna gjennom en mer aktiv næringspolitikk. Skårn er fornøyd med avtalen de har kommet fram til.

– Det er en solid plattform. Den er ikke så detaljert, men den er solid, slår han fast.

Målselv Høyre-leder Gunnar Olsen Skårn føler de har framforhandla en solid og god plattform med Målselv Sp.

Han legger ikke skjul på at de to første åra blir tøffe å komme gjennom på grunn av trange økonomiske rammer, men i siste halvdel av valgperioden ser det ut til å bedre seg. Skårn påpeker at det ikke er rom for store investeringer i åra framover. Skal det først investeres i noe, så må det investeres smart.

– Vi må bruke boligstiftelsen mer aktivt, og ikke ta på oss for mye gjeld, sier han.

Detaljhandel på Andslimoen

Partiene har også blitt enige om at det skal tillates detaljhandel på Andslimoen. Skårn forklarer at det er viktig å bevare Andslimoen som det største sammenhengende industriområdet i Midt-Troms, men at det også er viktig å åpne for detaljhandel så man får videre vekst også i det segmentet. Det blir imidlertid ikke åpna for detaljhandel i hele området. Når det kommer til Forsvaret, har partiene blitt enige om å avvente fagmilitært råd 8.oktober før de tar en avgjørelse på hvorvidt de skal kjempe for å få Bell-helikoptra tilbake.

– Vi må lytte til hva Hærsjefen sier. Hvis han sier at det ikke er en type som er velegna for Hæren, så må vi få inn en ny type for transporthelikopter, sier Skårn.

Han forteller videre at de har fått signaler om at fagmilitært råd vil bli god lesning for Målselv, og viser blant anna til redningsbasen som skal holde til i Troms.

Krevde varaordfører

Ett av kriteriene til Høyre for å inngå samarbeid med Sp, var at de fikk varaordføreren. Det har de hatt i den inneværende perioden, og sia oktober i fjor har Martin Nymo innehatt den rollen. Det blir han å fortsette med.

– Det viktigste for oss er å få kontinuiteten – at man ikke bytter ut hele ordførerparet. Så er det en styrke å ha ordfører og varaordfører fra nasjonalt sett to forskjellige blokker. Skulle det bli rødgrønt styre om to år, så har vi fortsatt en fot inni regjeringsapparatet. Det er viktig og en styrke for kommunen, sier Skårn.

Etter at det ble kjent at Sp og Høyre skal samarbeide, har flere innbyggere gitt uttrykk for i sosiale medier at de ikke er fornøyde med Sp sitt valg. Ett av argumentene er at Høyres sentraliseringspolitikk nasjonalt er stikk i strid med Sp sin distriktspolitikk.

– Jeg skjønner at folk reagerer på det, men nå er det lokalpolitikk som skal utøves. At man er uenig sentralt, det får så være. I lokalpolitikken er det mer personene og den lokale politikken som er viktig, sier Skårn.

Han viser til at Målselv Sp tidligere har vært et borgerlig parti, og at de samarbeida med Høyre da Helene Rognli var ordfører. Både Høyre og Sp ønsker også å basere samarbeidet i Målselv på bredere prosesser og flere partier for å unngå vedtak med knapt flertall.

– Vår ambisjon er å få med flest av de kloke hodene som sitter i kommunestyret. Kommunestyret er sammensatt av flere partier enn det noen gang har vært. Det blir en spennende periode, tror Skårn.

Få tilbake velgere

Han synes også det blir spennende å ønske Rødt Målselv velkommen inn i politikken.

– Jeg vil gratulere de med en representant i kommunestyret. De er ikke en naturlig samarbeidspartner for oss, men de kommer inn med nye syn og meninger. Vi ser ikke bort ifra at Rødt har gode tanker og innspill man kan ta med seg, sier Skårn.

Han er sikker på at Høyre skal få gjennomslag for mye av sin politikk de neste fire åra, selv om Sp har klart flertall.

– Med to representanter, så er man ikke størst. Men vi jobber med de kortene vi har fått, og vi føler at vi har fått gode gjennomslag i avtalen. Vi kommer til å være aktive og fremoverlent. Vi føler behov for å revansjere oss etter noen tiår og få tilbake noen av de velgerne vi har mista, sier Skårn.

Powered by Labrador CMS