GJØR COMEBACK: 24 år etter at han sist sto på scenen, gjør Jon Kvello (53) nå comeback som kroppsbygger. Målet er å stille i NM 2018. Foto: Andrea Sofie Nilssen
GJØR COMEBACK: 24 år etter at han sist sto på scenen, gjør Jon Kvello (53) nå comeback som kroppsbygger. Målet er å stille i NM 2018. Foto: Andrea Sofie Nilssen

Gjør comeback som kroppsbygger

MÅLSELV: Sist han sto på scenen var i 1993. Nå gjør Jon Kvello comeback som bodybuilder.

Publisert Sist oppdatert

– Måler er å stå på scenen under NM neste år, sier Kvello.

Det begynner å bli noen år siden sist 53-åringen sto på scenen og flekset muskler foran publikum og dommere. I 1991 debuterte han på scenen under Hamar Grand Prix, mens han to år senere prøvde seg igjen i et nordnorsk mesterskap. Siden den gang har han ikke vært på scenen. I en periode var han heller ikke på gymmen.

– Fram til 2006 var det lite trening. Jeg gikk på gymmen i ny og ne, men hadde ikke noe spesielt mål med treninga. Men siden 2006 har jeg trent jevnlig, og jeg hadde egentlig en plan om å stille i NM for to år siden. På grunn av ulike årsaker, blant annet en skulderoperasjon, lot ikke det seg gjennomføre, sier han.

Nå har han satt seg et nytt mål, nemlig NM i 2018.

– Det er dette jeg jobber mot nå. Å bygge opp en konkurransekropp tar lang tid, så man må tenke langsiktig, sier han.

«Classic bodybuildning»

Kvello er opprinnelig fra Tromsø, men har bodd i Målselv siden 2006. I dag driver han Coop Ekstra-butikken på Setermoen, mens mye av fritiden blir tilbragt på treningssenteret. Planen er å stille i veteranklassen innenfor kategorien «classic bodybuildning».

– Det er litt annerledes fra ren bodybuilding, hvor fokuset egentlig er å bli så stor som mulig. Når man stiller i classic bodyfitness, legges det mer vekt på estetikk og symmetri. Det handler ikke bare om å bli stor, sier han.

Kvello håper han kan gå direkte til NM, for ifølge reglene må de som ikke har stilt i konkurranse tidligere, gjennom en nominasjonsrunde.

– Siden jeg ikke har stått på scenen siden 90-årene, er det ikke sikkert jeg kan gå direkte til NM. Men i utgangspunktet skal jeg det, noe jeg håper går i orden, sier han.

Når man står på scenen, er det meste av jobben gjort på forhånd. Her handler det om å vise frem det man har jobbet med over lengre tid.

– Du skal vise fram kroppen din, enkelt og greit. Dette foregår gjennom ulike faser. Først er det en poseringsrunde, hvor alle deltakerne skal vise seg fram gjennom syv ulike poseringsøvelser. Etterpå er du alene på scenen. Da har du ca. ett minutt på deg til å posere foran publikum og dommere, så dette er en mer fri runde, sier han.

Lite fett, mye muskler

Fram mot konkurransen, som vil foregå i månedsskiftet september-oktober 2018, handler det om å spise og trene riktig. Når han står på scenen, skal fettprosenten være lavest mulig, samtidig som musklene skal være så store som mulig. Det kan være en vanskelig balansegang.

– Jeg er ferdig med bulke-perioden, som handler om bevisst vektøkning over en periode. Nå er jeg i en vedlikeholdsperiode, hvor jeg passer på å få i meg masse proteiner. Slik vil jeg holde på kanskje frem til nyttår. Det vanskelige er å spise riktig og nok, slik at man legger på seg muskelmasse, men ikke for mye fett, sier han.

Det er fra januar av at den tyngre perioden starter.

– Da er det ca. 9 måneder igjen til konkurranse og på tide å begynne forsiktig på dietten. I løpet av sommeren neste år vil jeg stramme inn dietten, så fra da av blir det hardt, sier han.

Kvello går på trening 5-6 ganger i uka. Per i dag består treningsøktene kun av styrketrening, men etter hvert som konkurransen nærmer seg, vil han implementere noe kondisjonstrening.

– Jeg varierer mellom tung og lettere styrke. Akkurat nå er jeg inne i en god periode, så de siste to ukene har jeg kjørt mye hard styrke. Jeg har ikke trent noe kondisjonstrening til nå og prøver heller å regulere fettprosenten min gjennom kostholdet, sier han.

Han forteller at når det gjelder å bygge opp en konkurransekropp, er det ikke mye som har forandret seg siden han stilte i 90-årene.

– Det har blitt mer teknisk, selv om ekspertisen har vært den samme hele tiden. Treningsprinsippene har forandret seg utrolig lite siden sist. Jeg følger så å si samme treningsopplegg nå, som det jeg gjorde den gang. Den største forskjellen mellom da og nå er kanskje utvalget av kostholdsprodukter. Nå kan du velge og vrake i ulike barer, shaker og tilskudd. Slik var det ikke før. I tillegg merker jeg meg at man nå bruker maling på kroppen for å bli brun når man skal på scenen. I 90-årene tok vi solarium. Kanskje litt bruningskrem i ny og ned, sier han.

Samtidig kjenner han på at han har blitt litt eldre siden sist.

– Det er klart at det er vanskeligere å bygge muskler i den kroppen jeg har nå, i forhold til den kroppen jeg hadde da jeg var i 20-årene. Men det går overraskende bra, sier han.

– Sett deg mål

Kvellos beste tips for dem som ønsker å begynne med bodybuildning, eller rett og slett bare begynne å trene, er å sette seg mål tidlig i prosessen.

– Hvilke mål man har, vil variere fra person til person. For noen kan et mål være det å begynne å trene, mens det for andre kan være å stille i konkurranse. Min erfaring er at målene hjelper en gjennom de litt tyngre periodene. For de kommer, sier han.

For å konkurrere i fitness eller kroppsbygging må du være tilknyttet en klubb som er godkjent av NKF (Norges kroppsbygger- og fitnessforbund). Per i dag finnes det bare én klubb i Nord-Norge, og den ligger i Vadsø.

– Vi har snakket litt om å prøve å få til en klubb her på Bardufoss. Jeg og et par andre samarbeider nå med Effekt trening og helse for å prøve å organisere et fitnessmiljø, hvor målet er å etablere en klubb. Får vi til det, vil jeg stille for denne klubben når jeg står på scenen neste år, sier han.

Selv tror han det er interesse for en slik klubb på Bardufoss.

– Absolutt. Jeg har snakket med flere som er interessert. Man trenger ikke å stille i konkurranse selv om man er med i en klubb. Det kan være givende bare å trene sammen, diskutere eller lære av andre, sier han.

Det viktigste for Kvello nå, i tillegg til trening og godt kosthold, er å holde seg skadefri.

– En skade kan jo sette meg tilbake flere hakk, så det er viktig å prøve å unngå dette. Men jeg merker at jeg kjenner min egen kropp bedre i dag enn det jeg gjorde for 24 år siden. Jeg er flinkere til å lytte til kroppen. Trenger kroppen en pause, gir jeg den en pause. Når man spiller på lag med kroppen, er sjansen større for at man lykkes med målene sine, sier han.

Powered by Labrador CMS