ØNSKER SEG FISKESLAKTERI: Balsfjord gjør nå en jobb for å få Salmars nye slakteri lokalisert til kommunen. Formannskapet var skjønt enige i at her er det viktig å gjøre seg lekker for å kunne få en arbeidsplass, som kan gi dem flere hundre arbeidsplasser.
ØNSKER SEG FISKESLAKTERI: Balsfjord gjør nå en jobb for å få Salmars nye slakteri lokalisert til kommunen. Formannskapet var skjønt enige i at her er det viktig å gjøre seg lekker for å kunne få en arbeidsplass, som kan gi dem flere hundre arbeidsplasser.

Gjør seg lekker for Salmar

STORSTEINNES: Alle kystkommuner har fått en forespørsel fra Salmar Nord. Balsfjord jobber nå for å få et slakteri med flere hundre arbeidsplass til kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Ordfører Gunda Johansen orienterte onsdag formannskapet om en henvendelse kommunen har fått fra fiskeriselskapet Salmar Nord. Datterselskapet til Salmar, et av verdens største og mest effektive oppdrettsselskaper, har 32 lisenser i Nord-Norge, er på jakt etter lokasjoner til et nytt slakteri. De har gått bredt ut for å finne den rette.

– Alle ordførere i kystkommunene nord for Harstad har fått informasjon fra Salmar. De ønsker å bygge et lakseslakteri, og som for de fleste kommuner er det en interessant henvendelse. Vi jobber med å lage et svar på hvor vi har lokaliteter, og hvordan vi kan imøtekomme dem. Balsfjord skal gjøre seg bra lekker for dem, fortalte ordfører Gunda Johansen.

– Uhorvelig med arbeidsplasser

Det ble i formannskapet spøkt med at ordføreren skulle til frisøren før de skulle møte bedriften. De gikk rimelig raskt fra spøk til alvor. Dette er en arbeidsplass formannskapet ba ordføreren og rådmannen legge inn støtet for å få til kommunen.

– Dette kan i vår målestokk gi oss uhorvelig med arbeidsplasser. Det er snakk om mellom 200 og 300 arbeidsplasser. I Balsfjord vil et slakteri ligge nær både fôr- og kassefabrikker. Vi er midt i smørøyet når det gjelder infrastruktur og logistikk, så nå må disse damene gjøre seg lekker, sa Odd Ronald Nilsen (Ap).

Høyres Ole Johan Rødvei syntes det var flott å høre at Ap-politikerne i formannskapet talte varmt om en bedrift som er knyttet til oppdrettsnæringa. De to partiene har stått på hver sin side når det kom til å tillate etablering av fiskeoppdrett i Balsfjorden.

– Dette er en fin tanke. For du samler inn fisk i brønnbåter og frakter dem til et slakteri. Når Ap ikke vil ha oppdrett, kan det bli fint med et slakteri. Det er viktig at vi er positive til dette, sa han.

På arealjakt

Ordføreren presiserte at hun anser dette som havbruk, noe Ap gjerne vil ha mer av i kommunen. Også Senterpartiets representant, Jens Olav Løvlid, talte varmt for ei slik etablering.

– Slakteri og oppdrett er to ting, og når det skal slaktes, blir det ikke på langt nær like mye miljøproblemer som et oppdrettsanlegg kan medføre, sa han.

Tidligere har Sørreisas ordfører gått i bresjen for å få Salmars slakteri til Sørreisa. Johansen poengterte at Balsfjord ikke stiller dårligere stilt når det kommer til infrastruktur og poengterte at kommunen har det som kreves, med bant annet dypvannskai. Rådmann Ellen Beate Lundberg sa at det kommunen nå jobber konkret med, er å kunne tilby arealet som trengs.

– Det jobbes spesielt opp mot areal. Det er noe vi har ennå, men det jobbes aktivt opp mot grunneiere. En ting er å gjøre seg lekker, men kommunestyret sa i april i fjor at Balsfjord skal være en industri- og landbrukskommune og en tilrettelegger for det. Dette er midt i gata. Og dette kan generere flere bolig, mer business og flere innbyggere og barn, sa hun.

Powered by Labrador CMS