TREKKSPILL: Det er ikke hver kafé det er allsang, men stort sett hver gang møter Oddbjørg Pedersen opp med trekkspillet sitt, for å lage god stemning. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
TREKKSPILL: Det er ikke hver kafé det er allsang, men stort sett hver gang møter Oddbjørg Pedersen opp med trekkspillet sitt, for å lage god stemning. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Gleder de eldre med nystekte vafler

STORSTEINNES: Hver onsdag serveres det vafler, kaffe og trekkspillmusikk til eldre og de som ellers måtte ønske det på dagsenteret på BBS. Det er det en liten gjeng «kaffekjærringer» som står bak.

Publisert Sist oppdatert

Det er litt over ett år siden at pensjonist Anne Kongsli fant ut at hun hadde lyst til å stelle i stand noe hyggelig for eldre mennesker, spesielt beboere ved Balsfjord Bo- og Servicesenter. Hun luftet tanken i et møte i pensjonistforeninga og fikk med seg en håndfull andre damer. De kaller seg bare for «kaffekjærringene». Nå møter de nemlig ukentlig opp på dagsenteret på BBS, for å skape en hyggelig stund, for de som måtte ønske.

Det er ikke hver kafé det er allsang, men stort sett hver gang møter Oddbjørg Pedersen opp med trekkspillet sitt, for å lage god stemning.

Onsdagskafé

- Vi kaller det bare for onsdagskafé. Vi burde kanskje hatt et litt spenstigere navn på det, men det er det det har blitt, sier Kongsli.

I en årrekke har hun jobbet med eldre mennesker, og hun har likt å tilbringe tid med eldre siden hun kun var ei lita jente. At hun selv ble pensjonist skulle ikke få sette noen stopper for det.

- Vi begynte med disse kafeene før jul i fjor, så har vi holdt på siden da, med unntak av et lite opphold i sommer, forklarer Kongsli.

Hun beskriver hyggelig stemning og godt oppmøte, akkurat slik man kan se at det er på den siste onsdagskafeen i år.

Allsang

Kaffekjærringene hadde onsdag fått sponset kake fra kafé Avec og Hans Haug stilte opp for å synge julesanger til og for kafégjengerne. Stemninga er god og alle synger med. Selv står Kongsli på kjøkkenet og nynner til julesangene mens hun heller kaffe og tar oppvasken.

- Det pleier å være veldig mye folk. Helt fullt faktisk. Jeg tror det er et veldig stort behov for et slikt tilbud.

Hun forteller om eldre som sier at de ellers blir sittende uten spesielt mye å ta seg til, og at det derfor er spesielt fint å ha en arena der man kan møtes.

- Det er en utrolig takknemlig jobb å stille opp her de ukene man er med. Vi rullerer litt på hvem av oss som er her, men jeg gleder meg alltid til det er min tur å være frivillig, sier Kongsli.

To ønsker

Hun skulle ønske seg at flere pårørende tok turen innom kafeen, som starter opp igjen andre onsdagen på nyåret.

- Så ønsker vi at flere kunne tenke seg å være frivillig og være med på å arrangere dette. Det blir fort travelt og det er så mye vi har lyst til å få til, så det vil jeg oppfordre folk til. Det er bare å ta kontakt dersom man har lyst.

Blant de besøkende på kafeen er blant andre Anna Nilsen som bor i omsorgsboligene på Storsteinnes. Hun stortrives på onsdagskafeen.

- Det pleier alltid å være mye folk og hyggelig å være her, sier Nilsen.

Eli Gamst er en av de som pleier å besøke onsdagskafeen innimellom. Hun trives godt når hun treffer på gamle kjente.

Eli Gamst er enig. Hun har jobbet ved BBS i flere år, og er nå pensjonist. Hun synes det er hyggelig å kunne besøke kafeen, for å treffe gamle kjente.

- Det var ekstra hyggelig med sang i dag. Jeg er glad i å synge, men det er jo litt kjedelig å synge for seg selv hjemme. Da er det godt med et slikt tilbud, slår Gamst fast.

Powered by Labrador CMS