JUBLER: Håvard Lydersen (t.v.) og Dagfinn Landbakk jublet for at Balsfjord kom på Arctic Race-kartet for to år siden. Nå er gleden enda større når Nordkjosbotn blir startsted neste sommer. Foto: Ivar Løvland (arkiv)
JUBLER: Håvard Lydersen (t.v.) og Dagfinn Landbakk jublet for at Balsfjord kom på Arctic Race-kartet for to år siden. Nå er gleden enda større når Nordkjosbotn blir startsted neste sommer. Foto: Ivar Løvland (arkiv)

Gleder seg stort over Arctic Race-start i Balsfjord

BALSFJORD: Ordføreren og lokale ildsjeler er glad for at sykkelsirkuset kommer til Balsfjord igjen. Nå også med en etappestart og enda mer sykling på veier i kommunen enn sist gang de var innom.

Publisert Sist oppdatert

Det var i 2017 at Arctic Race gikk gjennom Balsfjord for aller første gang. Da med en etappe som startet på Lyngseidet og som endte med målgang på Kvaløya. Da stilte folk i kommunen opp i tusentall langs veien og på sentrale punkt som Nordkjosbotn og Storsteinnes, og skapte mye liv og røre for etapperittet. Når 2020-utgaven starter i Tromsø torsdag 6. august neste år, blir det med enda mer Balsfjord-fokus.

– Dette blir kjempemoro. Det var en masse liv og artighet sist, og det blir sikkert enda mer nå, sier Balsfjord-ordfører Gunda Johansen.

Tour de Lax-traseen

Den første etappen som har start- og målgang i Tromsø, men skal også inn Lavangsdalen til Laksvatn, før sykkelrytterne skal innover langs østsida av Balsfjorden til Seljelvnes. Derfra bærer det opp stigninga til Lakselvdalhøgda, der det blir utdelt bakkesprint-poeng. Ferden går videre mot Lakselvbukt før syklistene setter kursen mot Sjøvassbotn og Laksvatn før Lavangsdalen venter på tur tilbake til målgang i Tromsø.

– Det er jo hele Tour de Lax-traseen vår. Fantastisk, jubler rittlederen for det lokale sykkelrittet, Odd Helmer Larsen i Laksvatn Sykkel, når han får høre traseen til neste års åpningsetappe i ARoN.

Her er ruta for andre etappe.

Han er klar på at veien gjennom Lakselvdalen må oppgraderes en god del for å kunne huse Arctic Race, og det tror han også berger deres årvisse gjennomføring av det lokale rittet i mange år fremover.

– Veien er stedvis veldig ødelagt og så dårlig at vi har vurdert fremtida til rittet. Nå må veien oppgraderes sine plasser, og det vil nok sikre oss og vårt ritt i mange år. Og så er det fantastisk for sykkelsporten i Troms at vi får rittet hit igjen. Etter en litt dalende landeveistrend blir det fantastisk med etapper her igjen. Det trenger vi i sykkelsporten, sier Odd Helmer Larsen.

At traseen til Tour de Lax velges som en del av etappen, synes han er fryktelig moro:

– Det betyr vel at vi har satt et lite, men fint, avtrykk etter oss, smiler han fornøyd.

Start Nordkjosbotn

Andre etappe av Arctic Race of Norway starter fredag 7. august. Starten er lagt til Nordkjosbotn. Derfra går ferden til Storsteinnes og opp langs Sagelvvatn og til Heia, før kursen settes mot Øverbygd og gjennom Tamokdalen. Videre går etappen gjennom Storfjord og til målgang på Kilpisjärvi på finsk side av grensen.

– Det blir helt vanvittig med start her. Virkelig stort, sier innehaver av Vollan Gjestestue, Håvard Lydersen.

Håvard Lydersen (t.v.) og Dagfinn Landbakk jublet for at Balsfjord kom på Arctic Race-kartet for to år siden. Nå er gleden enda større når Nordkjosbotn blir startsted neste sommer.

Som ivrig syklist jublet han da etapperittet kom gjennom Nordkjosbotn sentrum for to år siden. Nå er han mildt sagt oppglødd når trafikknutepunktet innerst i fjorden også får en etappestart.

– Jeg vet jo ikke helt hva det innebærer, men det blir garantert mer enn bare «pølser og brød» vi skal kunne å servere her i den forbindelse, sier han, og tenker på alle påfunn som så dagens lys for to år siden.

Vil sette ned utvalg

Ordfører Gunda Johansen var tirsdag i Narvik i forbindelse med offentliggjøringa av sykkelrittets etapper. Hun sier kommunen sannsynligvis vil sette ned ei egen arbeidsgruppe for å kunne koordinere og hjelpe til med planlegginga av sykkelfesten i kommunen.

Balsfjordordfører Gunda Johansen var til stede da årets rute ble presentert i Narvik i dag. Her sammen med Thor Hushovd, som er sykkelrittets ambassadør.

Noe stort økonomisk bidrag vil neppe kommunen stille med, men ...:

– Jeg er sikker på at folk i kommunen igjen vil være kreative og skape masse folkeliv langs veiene i kommunen vår og på tettstedene som får sykkelrittet forbi. Jeg tenker alle gode krefter nå blir å slå seg sammen. Dette skaper entusiasme, og da er det helt utrolig hva folk finner på, sier Balsfjord-ordføreren.

Arctic Race of Norway passerte gjennom sentrum av Nordkjosbotn i 2017. Nå blir det etappestart her for neste års andre etappe av rittet.

Hun mener TV-bilder fra sykkelrittet til tett på 200 nasjoner er PR av beste sort.

– Ja, det er en god markedsføringskanal for oss, smiler ordføreren fornøyd.

Her er ruta for første etappe.

Målselv

Målselv Fjellandsby får målgang på den tredje «Dronningetappen» lørdag 8. august. Starten går på Senja, mens målgangen er lagt, som i 2015, til bakkene i fjellandsbyen.

– Vi gleder oss stort, sier Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng.

Gratangen–Harstad er finaleetappen søndag 9. august.

Her er ruta for årets etapper av Arctic Race of Norway.

Powered by Labrador CMS