KLAR FOR DET NYE ÅET: Bardu-ordfører Toralf Heimdal (t.v.), Målselv-ordfører Nils Foshaug og Balsfjord-ordfører Gunda Johansen mener 2018 kommer til å bli både spennende og utfordrende. Stram kommuneøkonomi, forsvarsavklaringer og næringsutvikling er noe av det som kommer til å prege de tre kommunene i år.
KLAR FOR DET NYE ÅET: Bardu-ordfører Toralf Heimdal (t.v.), Målselv-ordfører Nils Foshaug og Balsfjord-ordfører Gunda Johansen mener 2018 kommer til å bli både spennende og utfordrende. Stram kommuneøkonomi, forsvarsavklaringer og næringsutvikling er noe av det som kommer til å prege de tre kommunene i år.

Gleder seg til nye skuterløyper

BARDU: Toralf Heimdal ser fram til at to nye skuterløyper blir åpnet i februar. Løypene vil gjøre at en større del av Bardu blir tatt i bruk til friluftsformål.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Bardu-ordføreren er det kjempeviktig for kommunen at de to snøskuterløypene blir åpnet 15. februar. Den ene løypa skal gå fra Altevass-området og videre innover til Leina og Sverige, mens den andre skal gå i Salangsdalen.

– Det handler om bolyst, tradisjon og friluftsliv. Altevass-området betyr mye for mange ungdommer i Bardu. Jeg er overbevist om at det er grunnen til at veldig mange av dem blir boende i kommunen skaffer seg et virke her, sier Heimdal.

Han viser til at Bardus nabokommune i øst har ei liberal holdning til bruk av skuter. I Kiruna by er det lov å kjøre rundt på snøskuter. Folk kan blant annet kjøre til bensinstasjoner for å tanke skuterne sine.

– Hovedmotivasjonen for det er at Kiruna ønsker å beholde ungdommen. Vi må også gjøre oss attraktive for framtidige generasjoner som vil bo i Bardu, mener ordføreren.

Han tror ikke det nødvendigvis vil bli så mye trafikk i løypa mellom Altevass-området og Leina, men løypa vil være et tilbud til dem som ønsker å kjøre en barsk skutertur.

– Det er seks mil til innerenden av Leina. Det er ikke artig å sitte i halvannen time på en skuter, men samtidig tror jeg at skuterløypa vil gjøre at folk kan «oppdage» begge sider av Leina. De kan også gå videre derfra på ski. Det er mange fine områder som gjøres tilgjengelig for skigåing i både Norge og Sverige takket være skuterløypa.

Nyskolen viktig

Ellers er det mye spennende Bardu-ordføreren ser fram til i det nye året. Blant annet Reistadløpet og avklaringer knyttet til utforming av den nye skolen på Setermoen. I år har NRK bestemt seg for å sende Reistadløpet på NRK1.

– Det viser at de vil satse på langløpet. Det er bra at det blir vist på NRK1, men løpet skal også sendes i mange andre land. Jeg har tro på at vi skal få til et enda bedre arrangement i 2018 enn i 2017. Dessuten håper jeg at det blir en økning i antallet deltakere, sier Heimdal.

Nyskolen på Setermoen skal lyses ut på anbud i år. Den skal bli til gjennom et samspill mellom entreprenøren som blir valgt, og Bardu kommune. Entreprenørene som skal være med i anbudskonkurransen, får lov til å tegne sin egen skole og komme med innspill på utforming og nøyaktig plassering av skolen.

– Mange er opptatt av skolens nøyaktige plassering. Vi vet at den skal ligge i nærheten av Barduhallen, men ikke nøyaktig hvor.

I tillegg håper Toralf Heimdal at 2018 skal bli året da kommunen kommer skikkelig i gang med etablering av såkalte smartboliger. Det er boliger som er tilrettelagt innenfor helse og omsorg, og som kan gjøres om til sykehjemsplasser ved behov.

– Smartboliger har ei finansieringsordning som er 50 prosent dekket av Husbanken. Jeg har hørt rykter om at den finansieringsordninga går ut snart, så vi må skynde oss. Vi må i hvert fall komme skikkelig i gang med smartboliger i 2018 så vi ikke risikerer å gå glipp av finansieringa.

Spennende forsvarsår

2018 blir dessuten er spennende år for Hæren i Indre Troms. For Bardus vedkommende er ordføreren spent på om det blir kjøp, leasing eller lån av stridsvogner, og eventuelt hvor mange stridsvogner det blir. For Indre Troms sin del er han også spent på planene rundt etablering av en rekruttskole for Hærens avdelinger på Skjold og hva som skjer med 2. bataljon. I tillegg er han selvfølgelig også spent på hva som skjer med 339 skvadron på Bardufoss.

– Jeg er spent på om de fremdeles vil gå inn for å leie inn sivile helikoptre for å støtte Hæren. Fagfolkene jeg har snakket med, sier at det ikke er mulig. Sivile helikoptre kan ikke fly i nærheten av et operasjonsområde i krise eller krig, fordi de da blir et mål. Og NH90-helikoptrene klarer ikke engang å levere det de skal til Kystvakta, så de vil ikke ha noen restkapasitet som Hæren kan utnytte, forteller Heimdal.

En annen viktig kampsak i 2018 blir å få folkeregistreringsprosjektet til å begynne å virke, slik at militært personell som bor i Bardu, melder flytting til kommunen. Ifølge ordføreren har det bredt seg ei holdning om at det er greit å ikke melde flytting, noe Bardu kommune taper penger på.

Bedre dialog

Før jul var det gnisninger mellom samarbeidspartiene Senterpartiet og Høyre i skolesaken. Høyre ville legge ned grendeskolene, mens Senterpartiet støttet et forslag om å beholde dem. Ordføreren tror at samarbeidet med Høyre kommer til å bli bedre i 2018. Et av tiltakene som blir iverksatt, er at varaordfører Terje Nyberget fra Høyre fra nå av skal delta på det strategiske møtet som ordføreren har med rådmannen hver 14. dag.

– Det er ikke alltid like lett å se hva varaordføreren burde vært informert om. Da er det bedre å ta det fra starten, slik at vi får diskutert gjennom saker på et tidlig tidspunkt. Da unngår vi at partiene blir fanget av uenighet rett før et politisk møte. Det skal fortsatt være lov å være uenige, men nå skal vi ha bedre prosesser i forkant, avslutter Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS