Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Godkjente lærekontrakter doblet i Troms

Siden 2011 har antall godkjente lærekontrakter i Troms økt med 49 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 ble det godkjent 828 kontrakter, 8 prosent flere enn året før. Samtidig har andelen av søkere som har fått læreplass, aldri vært så høy: Med 71 prosent har Troms nesten nådd landssnittet.

– Det er ekstra positivt at andelen øker når det faktisk var 6,4 prosent flere søkere som skulle kobles til en bedrift. Utviklinga er først og fremst svært viktig for den enkelte lærling og lærekandidat, men også for attraksjonen til yrkesfag og rekrutteringen til arbeidslivet, sier fylkesråd for utdanning i Troms, Roar Sollied (V), i ei pressemdelding.

Mangel på læreplasser og mismatch mellom tilbud og etterspørsel er én av hovedgrunnene til det såkalte frafallet i videregående opplæring. Utviklinga i antall godkjente lærekontrakter i Troms lover derfor godt for framtidige gjennomføringsbarometre. Yrkesfagelever i Troms ligger allerede overkant av landssnittet når det gjelder karakterer.

– Fylkestingsmeldinga «Samspill for økt gjennomføring» fra 2015 iverksettes nå, og det innebærer blant annet tiltak som fleksible gjennomføringsmodeller og økt formidlingsansvar til skolene. Alle yrkesfagskolene i Troms har fått dedikerte arbeidslivsveiledere (alver), som hjelper med sammenknytningen mellom lærlinger/lærekandidater og bedrifter. Videre satses det på systemiske forbedringer som kan føre til tidlig avklaring om lærekontrakt, helst før skoleåret er avsluttet. Vi har tatt vesentlige grep i skolene, men det er altså flere parter i dette samspillet, så jeg vil også takke lærebedriftene, opplæringskontorene, bransjene og partene i arbeidslivet for denne framgangen, sier Sollied.

Powered by Labrador CMS