GRÜNDER-AKTIVITET: I dag kan vi presentere en oversikt blant alle kommuner, som viser hvor mange bedrifter som ble etablert i kommunene i fjor – målt opp mot allerede eksisterende bedrifter.
GRÜNDER-AKTIVITET: I dag kan vi presentere en oversikt blant alle kommuner, som viser hvor mange bedrifter som ble etablert i kommunene i fjor – målt opp mot allerede eksisterende bedrifter.

Godt med gründere i Målselv

MÅLSELV: I forhold til allerede etablerte virksomheter var det ganske høy gründeraktivitet i Målselv kommune i fjor.

Publisert Sist oppdatert

I dag kan vi presentere den store «gründer-toppen» i Norge. Denne er basert på antall nyetableringer i kommunene i fjor – målt opp mot antall eksisterende bedrifter. På landsbasis ble det i fjor etablert 14,6 bedrifter for hver 100 eksisterende.

Det betyr ikke at antallet har økt tilsvarende, for ut i andre enden går selvsagt virksomheter som legger inn årene.

Mer i Målselv

Tallene forteller at Målselv kommune har en større hyppighet av oppstartere enn det som er vanlig. For det ble startet 66 nye virksomheter her i fjor, og det er 15,8 per 100 eksisterende bedrifter. I tillegg var det tre foretak i Målselv som gikk gjennom eierskifte i fjor, men disse er ikke med i utregningen. Totalt var det 419 virksomheter registrert i Målselv kommune ved årets inngang.

I Balsfjord kommune var det 30 nye virksomheter som så dagens lys i 2016. Målt opp mot de 313 bedriftene som allerede var der fra før, lander man da bare på 9,6 nye bedrifter per 100 eksisterende.

Bardu kunne skilte med 22 nye bedrifter. Målt opp mot de 186 bedriftene i kommunen, blir dette 11,8 nye per hundre.

Rangering i Norge

Hyppigheten i Målselv gir en fin 60. plass på listen over de 428 kommunene i Norge. Balsfjord kommune havner på 327. plass, mens Bardu får en 232. plass.

Helt øverst på landsoversikten finner vi vesle Kvitsøy kommune i Rogaland. Her var det bare ni nye bedrifter, men med tanke på at det kun var 30 fra før, blir dette et svært løft – og «30 nye per 100». De åtte første kommunene er relativt små, før Trondheim plutselig dukker opp på 9. plass. Rindal kommune i Møre og Romsdal er sist i Norge med bare 2,4 nye bedrifter per 100 eksisterende.

I Troms er det Dyrøy kommune som får æren av å toppe listen, med 20,6 nye virksomheter per 100 bedrifter. Sist er Ibestad kommune med 4,8 per 100.

Bare næringsvirksomhet

SSB henter tallene sine fra Enhetsregisteret, der alle organisasjoner og selskaper blir oppført. Imidlertid er det bare bedrifter som driver næringsvirksomhet som er med i tabellene. Det betyr at velforeninger, idrettslag, konkursbo, stiftelser og lignende ikke er med her.

Powered by Labrador CMS