Gratulerer med nasjonaldagen!

«Det ligger et skremmende konfliktpotensial i grenselandet mellom samiske særrettigheter og folks allmenne rettsoppfatning»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• I dag feires Samefolkets dag, eller samenes nasjonaldag som offisielle samiske organer kaller dagen som markerer det første offisielle møtet mellom nord- og sørsamer fra ulike land. Dette møtet fant sted 6. februar 1917 i Trondheim, men det var først etter et vedtak på Samekonferansen i 1992 at datoen ble utropt til en felles nasjonaldag for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. I 2003 vedtok så Stortinget å gjøre dagen til offisiell flaggdag her til lands, og det innebærer at det i dag skal flagges ved alle offentlige bygg i Norge.

• I 2014 er det ingen stor offentlig debatt om dagens berettigelse som fest- og markeringsdag for samisk identitet og kultur. Heldigvis, men det er fortsatt de som mener at begrepet «nasjonaldag» er misvisende all den tid det ikke eksisterer noen samisk stat. Men dette begrepet blir brukt av både Samerådet og de nordiske sametingene, og vi mener at betegnelsen er like viktig som den er riktig.

• For etymologisk sett er det stor forskjell på begrepet «nasjon» og begrepet «stat». Ordet «nasjon» stammer da fra det latinske ordet «natio» (fødsel), og ordet ble opprinnelig brukt for å betegne ei gruppe med felles opprinnelse og fødested. Senere er definisjonen utvidet til å betegne ei gruppe mennesker med en felles sosial og kulturell identitet, og en mer passende definisjon kan man vel knapt finne på den folkegruppa som i dag feirer sin nasjonaldag.

• Men selv om dagen er viktig og nasjonaldagbetegnelsen riktig, er det ikke til å stikke under stol at det er kontroverser knyttet til det som oppfattes som samiske særrettigheter innenfor rammene av staten Norge. Som definert urfolkgruppe har samene rettigheter hjemlet i bl.a. FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, ILO-konvensjonen og FNs erklæring om urfolks rettigheter, og disse rettighetene er også lagt til grunn for sameloven og annen norsk lovgivning. Dette oppfattes av en del nordmenn som forskjellsbehandling, og vi opplever stadig at enkelte ikke-samers rettsoppfatning utfordres når samiske rettigheter blir oppfattet som større og annerledes enn andre nordmenns.

• I hovedsak går dette greit i det daglige, men vi tenker med gru på de utslagene vi så da Tromsø ønsket å bli en del av det samiske forvaltningsområdet høsten 2011. I utgangspunktet et positivt initiativ for å fremme vern av samisk språk, identitet og kultur i den største byen i den viktigste samelandsdelen, men resultatet ble en rasismefarget motstand vi knapt trodde var mulig. Nå stilnet debatten da Tromsøs søknad ble trukket, men både denne saken og andre lignende viser at det ligger et skremmende konfliktpotensial i grenselandet mellom samiske særrettigheter og folks allmenne rettsoppfatning. Og det er et konfliktpotensial som det er et myndighetsansvar å omgås med omhu.

• For selv om tradisjonell samisk kultur og levemåte trenger både stimuli og pleie for å ikke bli bli slukt av storsamfunnets globaliserte likhet, er også samer norske statsborgere på lik linje med andre. Det innebærer at mange må pleie både tospråklighet og ei krevende dobbelkulturell forankring for å kunne ha en identitet som både er samisk og norsk, og denne dualiteten har norske myndigheter et ansvar for å muliggjøre. Det innebærer i praksis at «forskjellsbehandling» må forekomme i en del henseender, for i vår moderne verden har vi vanskelig for å se at en så utpreget minoritetskultur som den samiske vil overleve majoritetskulturen over tid uten stimuli. Men i forlengelsen av det ligger det også et betydelig forvaltningsansvar for alle som er samer. Selvfølgelig.

• Gratulerer med nasjonaldagen!

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS