LEDER:

Gresk tragedie på svensk side

HELSETOPP: Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
HELSETOPP: Anders Tegnell, statsepidemiolog i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Det er derfor neppe noen grunn til å sørge over at Norges grense mot Sverige forblir stengt. Så langt synes nemlig ikke svenskenes «kur» mot covid-19 å fungere særlig bra.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Mens vi i Norge så langt har sluppet relativt billig unna covid-19 viruset, målt i antall døde som følge av dette, har våre svenske naboer virkelig fått en annen føling med viruset. Mens vi her i landet har drøyt 240 døde så langt, passerte svenskene denne uka 5000 døde med god margin. Det er en nordisk rekord vi håper ingen vil gi dem kamp om. Det svenske «resultatet» er faktisk høyere enn de offisielle dødstallene fra Kina, som fremstår som kornavirusets vugge.

Sverige har over 56 000 personer registrert med covid-19-smitte. Bare sist døgn fikk de 1500 nye på denne statistikken. Nå har viruset begynt å få fotfeste så det holder også i Norrbotten. I Gällivare har myndighetene stengt av det meste etter det kommunen betegner som et ukontrollert og samfunnsfarlig utbrudd. I Kalix ved Bottenviken ber kommunalråden om at samfunnet stenger ned, på samme måte som i Gällivare. Det er derfor neppe noen grunn til å sørge over at Norges grense mot Sverige forblir stengt. Så langt synes nemlig ikke svenskenes «kur» mot covid-19 å fungere særlig bra. For å si det på en diplomatisk måte.

I den nord-svenske populære feriebyen Piteå, hvor de som er hardest rammede er innlagt, ligger det nærmere ti personer i respirator, og det tallet har steget fort de siste dagene. Andre populære feriesteder for solhungrige nordlendinger som Luleå og Boden har også fått flere smittetilfeller den siste tiden, mens Jokkmokk, Över Kalix og Haparanda enn så lenge bare har enkelttilfeller. Ifølge den svenske avisen NSD har over 60 personer dødd av covid-19 i regionen Norrbotten. Til sammenligning er det i Nord-Norge 3 dødsfall relatert til viruset.

Sverige har nå 50 døde per 100 000 innbyggere. Det plasserer landet på ei toppliste som ingen misunner dem. De er like bak Italia, Spania og Storbritannia på denne, der Belgia troner helt øverst med sine 84. Til sammenligning har Norge 5 døde per 100 000 innbyggere. På verdensbasis har nå over 451 000 mennesker dødd av covid-19. Det er intet mindre enn skremmende å tenke på. I vinter, da vi hørte om de første tilfellene fra Kina, trakk vi nærmest bare på skuldrene og tenkte at dette ikke kom til å bety noe for «oss i Vesten».

Mens de fleste andre land gikk restriktivt til verks i mars og stengte ned så vel landegrenser som skoler, turistdestinasjoner og alle idrettsaktiviteter, fortsatte svenskene nærmest ufortrødent videre med et vidåpent samfunn. Statsepidemiolog Anders Tegnell har nærmest hatt all makt i sine hender, med et regjeringsapparat som har fulgt hans råd og anbefalinger til fulle. I april uttalte Tegnell på norsk fjernsyn at han regnet med en svensk flokkimmunitet allerede i mai måned. Da tenkte mange at kanskje svenskene allikevel hadde valgt en lur strategi. I dag skjønner de fleste av oss at lurheten kanskje ikke var på øverste nivå hos den svenske helsesjefen.

Den svenske statsministeren Stefan Löfven sier det vil komme en granskning av den svenske strategien i etterkant, og at det nå ennå er for tidlig å trekke noen konklusjoner omkring denne. La oss bare for svenskenes del håpe at elendigheta snart tar en ende, og at samfunnet også for deres del kommer tilbake til normalen. Og forblir der, uten tilbakefall av noen art.

Men akkurat nå synes det svenske smittevernarbeidet mer og mer å bære preg av være en gresk tragedie enn noen nordisk suksessformel.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS