MODERSKIP: Kystvaktskipet «Heimdal» seilte inn Målselvfjorden og ankret opp et lite stykke unna den grunnstøtte patruljebåten.
MODERSKIP: Kystvaktskipet «Heimdal» seilte inn Målselvfjorden og ankret opp et lite stykke unna den grunnstøtte patruljebåten.

Grunnstøtte under oppsyn

MÅLSNES: Kystvaktas naturoppsyn i Målselvfjorden tirsdag gikk ikke helt som planlagt. Patruljebåten deres gikk seg fast på en sandbanke ved utløpet av Målselva.

Publisert Sist oppdatert

Der ble båten stående fast i nærmere fire timer før sjøen flødde så mye at den kom seg løs. Ifølge fiskerioffiser Nils-Olaf Larsen i Kystvakta var det en hurtig patruljebåt med tre personer om bord fra kystvaktskipet «Heimdal» som gikk på grunn på grunn av sand.

– Det skjedde i forbindelse med at vi drev naturoppsyn i området. Ved lavvann gikk de seg fast på sandbanken. Da det skjedde hadde båten veldig liten fart, forteller Larsen.

Han beskriver hendelsen som uproblematisk. Ingen av de som var i patruljebåten ble skadet, og båten fikk heller ingen skader. Den kom seg sent tirsdag kveld av sandbanken med litt drahjelp fra én av de andre lettbåtene til «Heimdal».

– De som var i båten spiste nøtteblanding mens de ventet på at sjøen skulle stige såpass at de kom seg ut derfra. Når man patruljerer nær fjæra, slik vi av og til gjør, så kan det hende at vi går på grunn. Det har skjedd før, det skjedde denne gangen og det kan skje igjen, sier fiskerioffiseren.

Fikk godteri

Grunnstøtinga skjedde bare noen få hundre meter fra huset til Torstein Andersen. Han så patruljebåten stå på grunn, og dro ut i båten sin for å høre om de trengte noe hjelp. Ifølge han var personellet i båten ved godt mot og hadde godt humør.

– Om de ikke hadde kaffe og mat om bord, så hadde de i hvert fall noen godteposer. Jeg fikk smake litt godteri hos dem, sier Andersen.

Han anbefalte dem å ikke starte motorene mens de lå på grunn. Hvis de startet dem, ville kjølesystemene gå fulle av sand, noe som kunne ha ødelagt motorene. Andersen har tidligere sett flere gjøre den tabben å starte motorene når de står fast på en sandbanke i det samme området. Med ødeleggende resultat for motorene. Han har opp gjennom årene sett mange båter gå seg fast på sandbankene ved utløpet av Målselva. Sandbankene flytter seg fra år til år på grunn av elvestrømmen.

– Det skjer fra tid til annen at båter går seg fast her. Ved flo sjø ser det ut som en stor og bred fjord helt opp til Akka, men det er ikke tilfelle ved fjære. Og sanda er flyktig, forteller Torstein Andersen.

Ikke sjokkert

Moderskipet «Heimdal» var langt ute i Malangen da patruljebåten gikk på grunn. Kystvaktskipet satte kursen mot Målsnes da det fikk nyheten om grunnstøtinga, og ankret opp på Målselvfjorden ikke langt fra havaristen i påvente av flo sjø.

Torstein Andersen lot seg ikke sjokkere da han skjønte at Kystvakta hadde gått på grunn ikke langt fra fjæresteinene ved huset hans.

– Vi blir ikke så lett sjokkert på solkysten i Målselv. Det skal litt mer til enn en liten barkasse på en sandbanke. Hadde moderskipet gått på grunn, ville det imidlertid vært merkbart, sier han i en humoristisk tone.

Til og med ei av redningsskøytene har tidligere gått på grunn på en sandbanke i Målselvfjorden. I juli 2005 gikk redningsskøyta «Dagfinn Paust» på grunn på en sandbanke ved utløpet av Målselva. Tidligere samme år sank en cabincruiser etter å ha truffet sand i det samme området.

- Sånt kan skje, selv med proffe sjøfolk. Når man går inn fjorden med båt, må man være forsiktig, avslutter Torstein Andersen.

Kystvaktskipet «Heimdal» seilte inn Målselvfjorden og ankret opp et lite stykke unna den grunnstøtte patruljebåten.

Powered by Labrador CMS