TRYGG PÅSKE: Thorleif Jansen, medisinsk sjef i den digitale legetjenesten KRY, har laget noen enkle «helsevettregler» som alle bør ha i bakhodet til den store påskeutfarten. Foto: KRY
TRYGG PÅSKE: Thorleif Jansen, medisinsk sjef i den digitale legetjenesten KRY, har laget noen enkle «helsevettregler» som alle bør ha i bakhodet til den store påskeutfarten. Foto: KRY

Ha en trygg påske med helsevettreglene

MÅLSELV: Påska er den store utfartstida til fjellet. Den er også høysesong for besøk på legevakten.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år før og i påska påminnes påskefeirende nordmenn fjellvettreglene. Med påska som høysesong for besøk på legevakten, kan det også være lurt å lære seg helsevettreglene. Medisinsk sjef i den digitale legetjenesten KRY, Thorleif Jansen, har laget ti regler for hva man bør gjøre dersom uhellet er ute. På påskefjellet kan man blant annet oppleve brudd, forstuing, frostskader, solbrenthet eller kutt. Skulle uhellet være ute, kan det være greit å vite hva man skal gjøre.

- Faller du eller noen i følget ditt stygt, og du mistenker brudd eller forstuing, er det først og fremst viktig at du hever skadestedet og holder det i ro, sier Jansen i en pressemelding.

Dersom man er langt til fjells og må vente lenge på profesjonell hjelp, bør man være forsiktig med å kjøle ned skadestedet med is eller snø da dette kan føre til frostskade og nedkjøling. Legen anbefaler også å støtte opp skadestedet med tøy for å avstive og lindre noe av smertene.

Beskytt deg mot påskesola

Det er meldt mye nedbør i påska her i Troms, men solstrålene kan likevel bryte gjennom skylaget. Det kan derfor være lurt å ha med seg solkrem i sekken og solbriller på nesen.

– Den største tabben er at man bruker for lite solkrem og at man ikke smører seg ofte nok. Den andre tabben er at man ikke husker solbriller, og får det vi kaller snøblindhet, som er små solskader hornhinnen. Det er ikke farlig, men ødelegger fort en ellers så fin påskeferie, sier Janson.

Leger anbefaler solfaktor 30 eller 50, og advarer mot å gå under 20. Han minner også om at man må passe ekstra godt på barn som sitter i pulk over lengre tid.

Helsevettregler

Helsevettreglene er ti enkle regler, med førstehjelp til alt fra småskader til mer alvorlige tilfeller som benbrudd og mulig hjernerystelse.

– Grunnen til at vi kom opp med dette, er at vi ønsker å gi et sett med enkle regler for å håndtere mange vanlige tilstander, sier Janson i pressemeldinga.

Man kan også laste ned appen Kry på mobilen. Da har man legen med seg i lomma og kan ta kontakt dersom man har hatt uhell og trenger råd.

– Men, er man i tvil, så skal man aldri nøle med å ringe 113, avlsutter Janson.

De norske «helsevettreglene»

1. Solbrenthet
Høy faktor før du går ut

Husk at solen er sterk i påskefjellet. Bruk høy solfaktor, smør deg før du går ut og gjenta dette senere på dagen. Husk også solbriller!

2. Frostskade
Gjør kameratsjekk

Kulde og vind øker risiko for frostskader. På kalde dager bør du dekke til bar hud i ansiktet. Gjør gjerne kameratsjekk i løpet av turen: Se etter hvite eller blåhvite flekker på utsatte steder, for eksempel nese og kinn. Ikke gni frossen hud, men varm opp ved direkte kontakt med tørr, varm hud fra deg selv eller andre.

3. Dehydrering
Drikk godt - selv om det er kaldt

Lange skiturer i fjellet er en flott opplevelse. Men husk godt inntak av væske! Fysisk aktivitet i kald luft gir ofte økt væsketap.

4. Brannskade
20 minutter avkjøling i lunkent vann

Brannskader skal alltid behandles med avkjøling med vann i minimum 20 minutter. Kjølende gel og lignende kan ikke erstatte vann. Bruk vann med tilnærmet kroppstemperatur for å hindre nedkjøling. Ring legevakt eller 113 hvis brannskaden er omfattende eller du er usikker på hvor alvorlig den er.

5. Forgiftning
Hold medisiner, vaskemidler og kjemikalier utilgjengelig for små barn

Hvis noen har inntatt kjente - eller ukjente mengder - av et stoff eller medisin, ring Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. Giftinformasjonen er en døgnåpen tjeneste som har god kunnskap om de aller fleste giftstoffer. Ring 113 hvis du mistenker alvorlig forgiftning.

6. Alkoholinntak
Alkohol gjør at du tåler mindre kulde

Husk at alkoholinntak gir økt varmetap og du blir raskere nedkjølt hvis du oppholder deg utendørs. Vær også forsiktig med å innta alkohol før skiturer. Fysisk aktivitet etter alkoholinntak øker nemlig risiko for alvorlig blodsukkerfall, som kan føre til bevisstløshet. - Og ta hensyn til barn hvis de er med på turen!

7. Sår
Hold såret rent

Ved sårbehandling er det viktig at man renser såret grundig for å forebygge infeksjon.  Det beste er å vaske såret med vann, eventuelt sterilt saltvann fra apotek. Mindre sår beskyttes med kompress eller plaster.  Dersom du er usikker på om såret bør sys eller tror det har gått infeksjon i det bør lege kontaktes.

8. Gnagsår
Husk gnagsårplaster

For å unngå gnagsår er det lurt å gå inn sko på flere kortere turer før man starter på en langtur, og gnagsårplaster eller sportsteip kan legges over utsatte hudområder. En tynn nylonstrømpe innerst kan også redusere friksjonen mot huden. Har du først fått gnagsår, er det viktig å holde såret rent, da det lett blir betent.

9. Brudd eller forstuvning?
Hold den skadde kroppsdelen i ro og høyt

Hold det skadde området i ro ved å støtte opp rundt eller spjelke. For å hindre hevelse holdes det skadde området høyt og man kan surre rundt et elastisk bind eller lignende. Unngå å surre så stramt at det hindrer sirkulasjon. Kjøl eventuelt området ned, men unngå frostskader og generell nedkjøling!

10. Hodeskade
La den skadde hvile, og kontakt lege

Symptomer på hjernerystelse kan blant annet være kortvarig bevisstløshet i forbindelse med fall eller slag mot hodet, forvirring, trøtthet, hukommelsestap, hodepine og kvalme. La den skadde hvile, og kontakt lege.

Powered by Labrador CMS