HAR ANSVAR: Hovedverneombud i Hæren, Thomas Norman Hansen, mener det er klart at Forsvaret har et ansvar når det kommer til de som er ansatt hos deres leverandør for å vaske. Foto: Pressefoto
HAR ANSVAR: Hovedverneombud i Hæren, Thomas Norman Hansen, mener det er klart at Forsvaret har et ansvar når det kommer til de som er ansatt hos deres leverandør for å vaske. Foto: Pressefoto

Hærens hovedverneombud støtter opp om ISS-ansatte

BALSFJORD: Hovedverneombud i Hæren, Thomas Norman Hansen, mener at de ISS-ansatte sitt uverdige arbeidsmiljø også får konsekvenser for Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

De ansatte ved renholdsbedriften ISS sin avdeling på Skjold føler seg dolket i ryggen av sin arbeidsgiver. Det skreiv Nye Troms tidligere denne uka. Etter at vaskinga i leiren på Skjold ble privatisert har arbeidsflokken blitt mindre og arbeidsmengden økt.

Lovbrudd

Thomas Norman Hansen er hovedverneombud i Hæren. Etter møter med de som styrer Skjold leir er han godt kjent med situasjonen og utfordringene som de ansatte i ISS der opplever arbeidshverdagen sin.

- Arbeidsmiljøet deres er ikke ivaretatt, de har liten medvirkning på sin egen jobbsituasjon og de har et for høyt arbeidspress. Det er rett og slett er uverdig psykososialt arbeidsmiljø. Summen av alt dette er ikke i henhold til arbeidsmiljøloven, mener Hansen bestemt.

Han mener at Forsvaret her ikke kan la være å gripe tak i situasjonen.

- Som oppdragsgiver har Forsvaret et ansvar for å sørge for at de vi kjøper tjenester som holder seg innenfor lovverket, sier han.

Han mener at det slettes ikke er unikt for Skjold, at arbeidsmengden ikke samsvarer med ressursene.

- Dette er noe som jeg kjenner igjen fra andre leire i Hæren. Her er det dessverre de ansatte i ISS som betaler prisen for at Forsvaret skal spare litt penger på offentlig utsetting, sier Hansen.

De ansatte ved ISS sin avdeling på Skjold får nå støtte fra hovedverneombudet i Forsvaret, etter at de har gått ut med hvordan de opplever sin arbeidshverdag.

Konsekvenser

Han mener det er tydelig at arbeidsmiljøet innad i ISS ikke er som det skal, og at arbeidsforholdene i renholdsbedriften også påvirker arbeidsmiljøet i Hæren i negativ retning.

- For vår del så påvirker det arbeidsmiljøet i Hæren i en negativ retning når det ikke blir gjennomført renhold. Det går selvfølgelig på trivsel, men også at det er en økt risiko for at folk blir syke, sier Hansen.

Han forklarer at det er årsaken til at idrettsbygget på Skjold har vært stengt gjentatte ganger det siste halve året.

- Kjøkkenet har også vært vurdert stengt når renholdet ikke har vært godt nok.

Ressurser

Forsvaret bruker ifølge Hansen svært mange ressurser på å følge opp vaskinga på Skjold.

- Jeg er kjent med at det brukes et årsverk på å følge opp renholdstjenesten i dag. Det var ikke meningen at vi skulle bruke tid og ressurser på å kontrollere og melde avvik. Dette er nå en tilleggsoppgave som har falt litt på alle, sier han.

Han mener det har gått så langt at folk ikke gidder å melde fra om dårlig renhold lenger.

- Det blir en ond sirkel. Det ønsker vi ikke, sier han.

Ingen solskinnshistorie

Allerede i september sendte hovedverneombudet en klage til Flo Ren angående de ISS-ansatte sine arbeidsforhold. Det er Flo Ren som forvalter avtalen med ISS for Forsvaret. Han fikk til svar at forholdene ville tas opp med ISS omgående, både lokalt og sentralt.

- Offentlig utsetting er i vinden, men hvis slike avtaler er så skjøre at vi får manglende leveranse over så lang tid så lønner det seg ikke. Hadde dette vært en avtale om vedlikehold, så hadde vi stått stille. Dette er ikke en solskinnshistorie som tilsier at dette er en lur vei å gå, slår Hansen fast.

To mulige veier

Hansen mener altså at Forsvaret har et ansvar for at deres leverandør forholder seg til innholdet i arbeidsmiljøloven. Han mener det nå er to mulig farbare veier for Forsvaret.

- Den ene er at Forsvaret kan melde fra om at de ikke aksepterer situasjonen til de ansatte i ISS, og dermed kreve bedre arbeidsforhold. Eller så kan man si opp avtalen, og gå over til å ha vaskinga internt i Forsvaret.

Hva riktig vei er ønsker han ikke å forskuttere.

- Det får Forsvarets ledelse svare for.

Har mottatt omfattende varsel

Dag Myrvoll, fungerende plassmajor ved Skjold leir forteller til Nye Troms at han er kjent med saken omkring de ISS-ansatte sin situasjon. Han kan ikke uttale seg konkret om saken, men har videreformidlet informasjon lenger opp i systemet.

- Som Plassmajor på Skjold mottok jeg et omfattende varsel, torsdag 10. januar, fra ansatte i ISS på Skjold. Dette gjaldt deres arbeidsvilkår og arbeidssituasjon. Dette varselet har jeg videreformidlet FLO Ren som er kontraktshavende i saken, og jeg har informert ledelsen i Hæren og hovedverneombud i Hæren, sier Myrvoll til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS