Ny kampbataljon til Bardu:

TIL BARDU: Nærhet til skyte- og øvingsfelt er et viktig argument for å legge den nye 4. mekaniserte bataljon til Setermoen. Det må blant annet anskaffes nye stormpanservogner av typen CV90 til bataljonen. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret
TIL BARDU: Nærhet til skyte- og øvingsfelt er et viktig argument for å legge den nye 4. mekaniserte bataljon til Setermoen. Det må blant annet anskaffes nye stormpanservogner av typen CV90 til bataljonen. Foto: Ole-Sverre Haugli, Forsvaret

Hærens største leir blir enda større

Brigade Nords nye manøverbataljon skal etableres på Setermoen. Den får navnet 4. mekaniserte bataljon.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget vedtok 1. desember 2020 å etablere en ny mekanisert manøverbataljon i Brigade Nord. Daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Høyre ga i den forbindelse uttrykk for at det ville være opp til Hæren hvor bataljonen skal lokaliseres. For ei tid tilbake landet Hæren på at Setermoen er det beste stedet å lokalisere den nye bataljonen. Dermed tyder alt på den blir etablert i Bardu.

– Det er Hærens ønske at bataljonen etableres på Setermoen. Vi skal ikke etablere nye leire, og må forholde oss til den strukturen vi har. Bataljonen skal være i Nord-Norge. Da er Setermoen det beste stedet, sier talsperson for Hæren, major Eirik Skomedal

Han viser til at Setermoen skytefelt er tilpasset en mekanisert struktur. I tillegg har man lang tradisjon med mekanisert kompetanse på Setermoen. På de to andre alternativene, Skjold og Bardufoss, er det ikke øvingsområder i umiddelbar nærhet av leirene.

– I Mauken er det ikke manøvermuligheter for en mekanisert bataljon. Hvis bataljonen lokaliseres på Skjold, må den helt til Blåtind for å få manøvermuligheter. Det er langt å kjøre dit på sammenbindingstraseen. Bardufoss har ikke noe skyte- og øvingsfelt i umiddelbar nærhet.

500 soldater og befal

Hæren vil starte etableringa av en prosjektorganisasjon for den nye bataljonen i løpet av inneværende langtidsplanperiode. Slik det ser ut nå vil det første personellet i bataljonen være på plass på Setermoen i løpet av 2026. For to år siden var det snakk om at bataljonen skal være fullt oppsatt i 2032. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at etableringa av bataljonen vil bli framskyndet som en følge av den spente situasjonen i Europa etter Russlands angrep på Ukraina.

– Etableringa vil skje i takt med tilgangen på materiell, infrastruktur og personell. Tanken er at de første kapasitetene skal være på plass fra 2026, forteller talspersonen i Hæren.

Manøverbataljonens hovedmateriell blir stormpanservogner av typen CV90 og stridsvogner som skal kjøpes inn fra Sør-Korea eller Tyskland. Selv om Hæren i dag benytter CV90, har man ikke nok slike vogner til å utruste en ny bataljon. Derfor må det også anskaffes nye stormpanservogner. I tillegg må det bygges eiendom, bygg og anlegg i Setermoen leir for å huse manøverbataljonen. Det må blant annet bygges kaserner til personellet og garasjer eller flerbrukshaller til materiellet. Dette er noe Forsvarsbygg nå skal se på.

– Bataljonen vil bestå av om lag 500 soldater og befal. I tillegg skal ha den ha samvirkeavdelinger tilhørende stridstren, artilleri, sanitet og ingeniør, opplyser major Skomedal.

Forkortet BN4

Navnet på den nye bataljonen blir 4. mekaniserte bataljon (BN4). Bakgrunnen for valget av navn er at Panserbataljonen på Setermoen er den første manøverbataljonen i Brigade Nord, 2. bataljon på Skjold den andre og Telemark bataljon på Rena den tredje manøverbataljonen i brigaden.

BN4 skal ha lik struktur som de tre andre mekaniserte manøverbataljonene, men blir mest lik 2. bataljon. Årsaken til det er at BN4 skal ha vernepliktige mannskaper. I dag er Telemark bataljon fullvervet, mens Panserbataljonen har en noe høyere vervingsgrad enn 2. bataljon. Graden av vervet personell i BN4 kan imidlertid endre seg underveis i prosessen med å etablere bataljonen.

– 4. mekaniserte bataljon er på tegnebrettet. Det er viktig for Hærens og Forsvarets operative evne at bataljonen blir etablert. Med den nye bataljon vil Brigade Nord alltid ha minst to, og som regel tre, stående manøverbataljoner til enhver tid, mens én av bataljonene trenes opp, avslutter Eirik Skomedal.

Luneng ikke overrasket

Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng er ikke overrasket over at Hæren ønsker den nye bataljonen lokalisert på Setermoen. Han har skjønt at det har ligget i kortene ei stund.

– Jeg tar gjerne imot 4. mekaniserte bataljon i Målselv, men det viktigste er at den kommer til Indre Troms. Det er i Indre Troms den hører heime, sier Luneng.

Han legger til at det kommer til å skje ei militær oppbygging på Skjold og Bardufoss som en følge av at den nye bataljonen trenger støtteavdelinger. Så ordføreren er overbevist om at også Målselv vil tjene på det hvis BN4 legges til Setermoen.

Bardu er klar

Bardu-ordfører Toralf Heimdal sier at Bardu er veldig klar for å ta imot den nye bataljonen, men han slipper ikke jubelen løs før det kommer ei endelig beslutning om etablering på Setermoen.

– Hæren har sagt at Setermoen i realiteten var det eneste alternativet, men at det er et veldig bra alternativ. Derfor kommer dette ikke som noen stor overraskelse, forteller Heimdal.

Han er opptatt av at etableringa av bataljonen må forseres, slik at den blir fullt operativ i langtidsplanperioden 2023–2027. Og ikke i perioden 2028–2032, slik det ble lagt opp til for to år siden.

– Jeg ønsker at det kommer et eget program for å komplettere Brigade Nord, på samme måte som kampflyprogrammet til F-35. Det vil gjøre at brigaden slipper kamp om budsjettmidler i hvert eneste forsvarsbudsjett framover, sier Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS