KAN KLARE KJEMPELØFT: Terje Nyberget (innfelt) mener en nedlegging av begge grendeskoler i Bardu gir økonomiske muskler til å klare kjempeløftet med å bygge både ny barneskole og ny ungdomsskole på Setermoen.
KAN KLARE KJEMPELØFT: Terje Nyberget (innfelt) mener en nedlegging av begge grendeskoler i Bardu gir økonomiske muskler til å klare kjempeløftet med å bygge både ny barneskole og ny ungdomsskole på Setermoen.

Han vil legge ned grendeskolene

BARDU: Grendeskolene i både Øvre Bardu og Nedre Bardu legges ned. En ny barneskole på Setermoen med SFO og kulturskole skal bygges nord for Barduhallen. Det foreslår varaordfører Terje Nyberget i Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Han leder byggekomiteen som jobber med renovering og ombygging av Setermoen skole og Bardu ungdomsskole.

Nå har Nyberget lagt fram sitt forslag, som på onsdag kommer opp i kommunestyret i Bardu. Forslaget inneholder også et punkt om at Øvre Bardu skole skal bygges om til barnehage, og at det skal tilbys en SFO-ordning i Nedre Bardu barnehage.

En flytting av alle elever fra grendeskolene til en sentral barneskole vil ifølge beregninger komiteen har gjort, spare 4 millioner kroner årlig som skal gå inn i finansieringen av nytt skolebygg. Nyberget mener at det kan bli tungen på vektskålen for å makte den store økonomiske belastningen skoleutbyggingen vil gi Bardu kommune.

Til Nye Troms sier Nyberget at hans forslag legger opp til byggestart i 2018.

Komiteen ikke enig

Men byggekomiteen er ikke enig, og slett ikke enig om nedlegging av grendeskolene. Senterpartiets representanter i byggekomiteen har derfor sørget for å legge fram et eget forslag. Dette går helt på tvers av Nybergets forslag og fokuserer på at det er ungdomsskolen som skal bygges først.

Senterpartiets representanter vil bygge en ny ungdomsskole sør for Barduhallen, på området mellom hallen og Spongaveien, og vil ha dette arbeidet i gang i 2019. Samtidig vil de renovere Setermoen skole, slik at den kommer i lovlig og akseptabel stand i et perspektiv på mellom fem og ti år.

Senterpartiets medlemmer har i tillegg til sitt eget hovedforslag også lagt ved et subsidiært forslag dersom kommunestyret velger å gå for komitélederen forslag. Heller ikke i dette forslaget vil Senterpartiets representanter legge ned grendeskolene. I forslaget legger de opp til at grendeskolene må bestå så lenge det er pedagogisk forsvarlig.

Det er også skissert at det da må bygges slik at videre utbygging, med påkobling av ungdomsskole og utvidelse av barneskolen, kan gjøres slik at det kan gjøres raskt og rimelig. I dette forslaget sier medlemmene at man også må se nøye på plasseringen av skolebygget og avklare dette så raskt som mulig.

300 millioner

Rådmann Håvard Gangsås, som nå tar saken videre til kommunestyret, har lagt fram begge forslagene for politikerne, både forslaget fra Nyberget og Senterpartiets representanter. Han skriver i innstillingen sin at han synes komiteen har gjennomført et grundig og godt arbeid, der de aller fleste steiner er snudd.

Gangsås understreker at det er en kostbar sak Bardu kommune skal i gang med, og at investeringene vil påvirke Bardus tjenesteproduksjon i flere år framover. Det er ikke sagt noe eksakt tall for skoleutbyggingen. Men det er antydet at byggingen av begge trinn, altså både barneskole og ungdomsskole, til sammen vil komme opp i mot 300 millioner. Terje Nyberget har beregnet at første trinn slik han har skissert, altså barneskolen alene, vil koste 160 millioner.

Flertall for plassering nord for Barduhallen

Det er verdt å merke seg at byggekomiteen i tillegg til å bestå av to politikere fra Sp og to fra Høyre, også består av en tillitsvalgt fra Utdanningsforbundet og en brukerrepresentant fra FAU, foreldrenes arbeidsutvalg. De har begge gitt sin anbefaling til bygging av barneskole først og at den skal plasseres nord for Barduhallen, slik Terje Nyberget har foreslått. Men disse to representantene har ikke sagt noe om nedlegging av grendeskoler.

Terje Nyberget sier til Nye Troms at det ikke ble foretatt noe votering mellom de ulike forslagene i byggekomiteen, og at begge nå altså presenteres for kommunestyret.

Han sier også at han mener det er fordeler og ulemper i de ulike forslagene som nå er lagt fram, og han har full forståelse for de ønskene som er for å beholde begge grendeskolene. Men han sier også at elevtallet nå er svært lavt på Nedre Bardu skole, og at man her også står overfor store kostnader i renovering dersom skolen skal fortsette. Minimum 20 millioner, antyder han. Når det gjelder Øvre Bardu skole, er bildet noe annerledes, men der peker han på at avstanden til Setermoen er kort, og at det er elever fra andre grender som har mye lengre vei til skolen, for eksempel fra Bones.

8,6 millioner i året

– Jeg har stor forståelse for ønsket om å beholde grendeskolene, og vi prøver jo også i forslaget vårt å bøte på det i Nedre Bardu ved at vi sier vi der kan vurdere tilbud om gjesteplasser i Målselv, sier Nyberget.

Han sier at dersom de blir flertall for nedlegging av begge grendeskolene, ser han også muligheten for å ta bygging av både barneskole og ungdomsskole i en pakke.

– Blir det ikke slikt flertall, tør vi ikke det. Da må vi ta ett trinn først, og da barneskolen. Jeg ser rådmannen har beregnet 14 millioner i året på lån og avdrag på hele pakka. Jeg har beregnet det litt lavere, og dersom vi legger ned begge grendeskolene, ned mot 8,6 millioner i året. Da vil vi kunne klare byggingen uten å gjøre kjempeendringer i den kommunale drifta, sier Nyberget.

Han har et godt håp om å få flertall for bygging av barneskole først. Stemningen for de andre punktene i forslaget sitt tør han ikke si noe om nå.

Powered by Labrador CMS